Αυτό το προφίλ στο Facebook ανήκει σε παιδόφιλους που προσέγγισαν κορίτσια στην Ελλάδα

Αυτό το προφίλ στο Facebook ανήκει σε παιδόφιλους που προσέγγισαν κορίτσια στην Ελλάδα Facebook Twitter
6

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, εξιχνίασε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω του διαδικτύου, σε βάρος ανήλικoυ κοριτσιού, ηλικίας 12 ετών.

Για την περίπτωση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας που αφορά σε παράβαση των ποινικών διατάξεων της πορνογραφίας ανηλίκων και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, σε βάρος δραστών, οι οποίοι όπως προέκυψε βρίσκονται στο Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Επιπλέον, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις αυτές, οι οποίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία ότι άγνωστα άτομα – χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας το Facebook προσέγγισαν την ανήλικη, με το πρόσχημα ότι θα της προσέφεραν εργασία ως μοντέλο, εκ μέρους διάσημου μουσικού συγκροτήματος.

Αρχικά της απέσπασαν προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία, ενώ στη συνέχεια της ζήτησαν πως για την υποτιθέμενη πρόσληψή της θα έπρεπε να καλέσει μέσω της εφαρμογής «Skype», άγνωστο σε αυτή προφίλ πραγματοποιώντας βίντεο-κλήση. Κατά τη διάρκεια των βίντεο-κλήσεων, της ζήτησαν να ποζάρει προκειμένου να την «δοκιμάσουν» για την προσφερόμενη εργασία.

Στη συνέχεια, οι δράστες δρώντας παραπλανητικά, την ενημέρωσαν ότι προσλήφθηκε για τη δουλειά και της ζήτησαν να προχωρήσει περισσότερο και να ποζάρει σε άσεμνες στάσεις. Στις αντιδράσεις της ανήλικης, οι δράστες χρησιμοποιώντας προφάσεις και απειλές, σε βάρος της ίδιας αλλά και της οικογένειάς της, ανέφεραν πως θα αντιμετώπιζε ποινικές κυρώσεις αν δεν ενέδιδε σε αυτά που της ζητούσαν και εμφάνισαν και άλλο προφίλ δήθεν προερχόμενο από πράκτορα αλλοδαπών υπηρεσιών ασφαλείας, για να τονίσουν τις απειλές τους.

Για τη διερεύνηση και εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ψηφιακή ανάλυση, από εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από την συνεχιζόμενη μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική αλλά και τεχνική έρευνα, στο πλαίσιο σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών στην αλλοδαπή και συγκεκριμένα στο Πακιστάν και στις Φιλιππίνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλήφθηκαν στη σχετική ποινική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για κύρια ανάκριση.

Η αστυνομική έρευνα που διεξάγει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Επιπλέον, με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, δίνονται στη δημοσιότητα τα αναγνωριστικά ψηφιακά στοιχεία των δραστών, δηλαδή τα ονόματα των επίμαχων προφίλ στο Facebook και στο Skype, το URL και τα Skype names αντίστοιχα, καθώς και στιγμιαίες εκτυπώσεις του προφίλ στο Facebook συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών που έχουν αναρτηθεί σε αυτό, ως ακολούθως:

Το προφίλ στην πλατφόρμα Facebook «GEMMA STYLES» με URL:  http://www.facebook.com/GemStyles?fref=ts 

 

Αυτό το προφίλ στο Facebook ανήκει σε παιδόφιλους που προσέγγισαν κορίτσια στην Ελλάδα Facebook Twitter

Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «ONE DIRECTION» με Skype Name: «onedirectionuklive»
Το προφίλ στην πλατφόρμα Skype «Jorn» με Skype Name: «mrsorjorn».


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως την 31.12.2014, πραγματοποιείται επειδή οι ανωτέρω πράξεις στοιχειοθετούν δυνητική διακινδύνευση της ανηλικότητας και αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανήλικων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, μπορούν να επικοινωνούν:

με το συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «Cyberalert» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της εφαρμογής Cyberkid,
τηλεφωνικά στον αριθμό: 210-6476464,
στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected] .

Τech & Science
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ουφ πότε θα μάθουν πια πως να χρησιμοποιούν το fb....Ναι φταίνε οι γονείς που δεν είδαν τι "φίλους" εχει το παιδί τους στο fb...Αφού έχουν που έχουν προφιλ από τόσο μικρα, ας τα μάθουν τουλαχιστον πως να το χρησιμοποιούν...
Και μάλιστα ήρθε και σε επαφή με άγνωστους που της προσέφεραν δουλειά ως μοντέλο. Και μπήκε και στο skype να το διαπραγματευτεί και να ποζάρει για να τη δουν. Κι εγώ προσπαθώ να το πιστέψω αυτό που διάβασα.
Τα μικρά ναι. Οι γονείς; Δεν είναι λεπτομέρεια να έχουν ανεμπόδιστη επαφή με αγνώστους παιδιά. Πώς έλεγαν παλιότερα "μην πιάνεις κουβέντα με αγνώστους στο δρόμο και μην παίρνεις ό,τι σου δίνουν"; Ε, αυτό τώρα συμβαίνει ψηφιακά και δυστυχώς πολύ περισσότερο ανεξέλεγκτα.