ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ομιλία του Julian Assange στο συνέδριο SXSW

Η ομιλία του Julian Assange στο συνέδριο SXSW Facebook Twitter
0

Ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks, του site που αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, ξεσκεπάζοντας πολλές ατασθαλείες και παράνομες δράσεις κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, μίλησε εχθές μέσω Skype, σε μια κατάμεστη αθουσα στα πλαίσια του συνεδρίου για τις νέες τεχνολογίες SXSW, που πραγματοποιείται στο Τέξας, από την Πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, όπου του έχει παραχωρηθεί άσυλο.

Ο βασικός άξονας της ομιλίας του, που εν πολλοίς ορίστηκε και από ερωτήσεις του κοινού μέσω Twitter, κινήθηκε γύρω από θέματα που αφορούν τις παρακολουθήσεις από την NSA και τις άλλες μυστικές υπηρεσίες των ισχυρών χωρών του πλανήτη και τον ρόλο που παίζει το internet, καθώς και οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τέτοιες δράσεις, οι οποίοι αποτελούν "έναν νέου τύπου πρόσφυγα".

Ο Assange τόνισε ότι η "πιο ουσιαστική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων ήταν η πολιτικοποίηση του Ιnternet, γεγονός που λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη του Wikileaks και ανθρώπων όπως ο Edward Snowden και ο ρεπόρτερ Glenn Greenwald.

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις μέσω internet είπε χαρακτηριστικά "...τώρα που η ανθρώπινη κοινωνία και το Διαδίκτυο έχουν συγχωνευθεί - οι νόμοι του Διαδικτύου γίνονται νόμοι της ανθρώπινης κοινωνίας". Στα ίδια πλαίσια, δεν παρέλειψε να κριτικάρει τη πρόσφατη δήλωση του ιδρυτή του Facebook, Μark Zuckerberg ότι "ζούμε μια εποχή μετα-ιδιωτικότητας" χαρακτηρίζοντάς την ως "ελιγμό που βοηθάει το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook".

Όσον αφορά στην "αναγκαστική εξορία του" στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την απέλαση στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικό έγκλημα, ο Assange την χαρακτήρισε "περίπου σαν φυλακή", αλλά και "έναν ελέυθερο χώρο μακριά από κλητεύσεις και αστυνομικές παρεμβάσεις".

Τέλος, ο Assange προϊδέασε το κοινό για έναν νέο γύρο "σημαντικών αποκαλύψεων" μέσω του Wikileaks, αλλά απέφυγε να τις εντοπίσει χρονικά, για να μην δώσει περιθώριο ελιγμών σε όσους φέρονται να εμπλέκονται σε αυτές.

Στο συνέδριο SXSW, έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα παρόμοια ομιλία με τον πρώην σύμβουλο της NSA Edward Snowden, υπεύθυνο για μια σειρά αποκαλύψεων που αφορούν την παράνομη δράση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Μια ομιλία που έχει ήδη γίνει στόχος επιθέσης και απειλών, μελών του Κονγκρέσου. 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Assange, στο παρακάτω βίντεο:

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM