Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο "ψήνει" τα πουλιά;

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο "ψήνει" τα πουλιά; Facebook Twitter
3

300.000 ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κάτοπτρα ύψους 2,1 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, είναι διατεταγμένα γύρω από 3 μονάδες. Σε κάθε μονάδα βρίσκεται εγκατεστημένος ένας πύργος ύψους 140 μέτρων που συλλέγει τις ακτίνες που στέλνουν τα κάτοπτρα. Η θερμότητα που παράγεται, βράζει το νερό που είναι αποθηκευμένο στις δεξαμενές κάθε μονάδας. Το νερό μετατρέπεται σε ατμό που ενεργοποιεί τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτή είναι συνοπτικά η περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας που λίγες μέρες εγκαινιάστηκε στα σύνορα μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδα. Το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα κέρδισε τον παγκόσμιο εντυπωσιασμό αλλά τα πρώτα σκοτεινά σημεία αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται σε αναφορές από διάφορα μέσα.

Η έκταση άνω των 12 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων την οποία καταλαμβάνει το Ivanpah, θεωρείται από τις οικολογικές οργανώσεις ως θανάσιμη παγίδα για τα άγρια ζώα και κυρίως τα πουλιά που ζουν στην περιοχή. Μέλη και ερευνητές των οργανώσεων που εδώ και δύο χρόνια παρατηρούσαν τις δοκιμές του εργοστασίου, ισχυρίζονται πως όχι μόνον δεν πρόκειται για πράσινη ενέργεια, αλλά για περιβαλλοντολογικό όλεθρο. Οι φωτογραφίες με τα πουλιά που φέρουν σοβαρά εγκαύματα και που έχουν βρεθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μαρτυρούν πως η θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην πανίδα της περιοχής. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά οι ισχυρισμοί τους κάνουν λόγο για θερμοκρασία που μπορεί να ξεπεράσει και τους 500 βαθμούς Κελσίου. Ένα καυτό στρώμα αέρα πάνω από τα εκατομμύρια πάνελ σκοτώνει όποιο πουλί δοκιμάσει να διασχίσει το αόρατο σύνορο που δημιουργείται.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο "ψήνει" τα πουλιά; Facebook Twitter

Τα στοιχεία της έκθεσης κάνουν λόγο για εκατοντάδες πουλιά που έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, ανάμεσα τους και ένα γεράκι. Αυτό που θεωρείται ακόμη πιο ανησυχητικό από τους οικολόγους είναι πως τα περιστατικά σημειώθηκαν όταν το εργοστάσιο ακόμη υπολειτουργούσε. Με την πρόσφατη πλήρη λειτουργία του, φοβούνται πως η περιοχή θα μετατραπεί σε ναρκοπέδιο για κάθε ζωντανό πλάσμα. Mερικά επιπλέον περιστατικά έχουν καταγραφεί με θύματα χελώνες, αλλά και νυχτερίδες, ενώ πολλά ακόμη πουλιά βρίσκουν καθημερινά τον θάνατο καθώς αποπροσανατολίζονται από την ακτινοβολία και συγκρούονται με τα κάτοπτρα.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο "ψήνει" τα πουλιά; Facebook Twitter

Σημειώνεται πως αντίστοιχα περιστατικά και καταγγελίες έχουν καταγραφεί σε δεκάδες ακόμη, μικρότερης έκτασης εγκαταστάσεις, ενώ πολλά αναλυτικά άρθρα που αναφέρουν σχεδόν όλo το ιστορικό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τech & Science
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εαν τα περιστατικα σημειωθηκαν οταν υπερλειτουργουσε, δεν θελω καν να σκεφτομαι την κατασταση του τι γινεται τωρα οπου λειτουργει κανονικα!! :(Αυτο το εργοστασιο ειναι σε περιοχη του βουνου,μακρυα απο ανθρωπους, ειναι ''σπιτι'' πολλων ειδων (πουλια, αετοι,χελωνες, νυχτεριδες)κ αυτα ειναι τα θυματα αυτης της καταστασης και το μονο σιγουρο ειναι οτι ο πληθυσμος τους θα μειωθει παρα πολυ σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα. Κατι πρεπει να γινει να αποφυγουν αυτους τους θανατους. Δεν ειναι δικαιο για αυτα τα κακομοιρα πλασματα!!