Βιονικό χέρι μεταδίδει την αίσθηση της αφής σε πραγματικό χρόνο

Βιονικό χέρι μεταδίδει την αίσθηση της αφής σε πραγματικό χρόνο Facebook Twitter
1

Ιταλοί και Ελβετοί ερευνητές του Πολυτεχνείου της Λωζάννης, κατασκεύασαν ένα νέου τύπου βιονικό χέρι που όχι μόνο επιτρέπει στο άτομο που το φοράει να πιάνει αντικείμενα, αλλά μέσω μιας πολύπλοκης σύνδεσης με τις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στο σημείο του ακρωτηριασμού, μπορεί να μεταδώσει την αίσθηση της αφής σε πραγματικό χρόνο.

Η σκληρότητα ενός αντικειμένου καθώς και η αντίληψη βασικών σχημάτων συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πληροφορίες που είναι σε θέση να μεταφέρει στον χρήστη το τεχνητό μέλος.

O δανός ασθενής Dennis Aabo Sørensen, που είχε χάσει το αριστερό του χέρι πριν ενιά χρόνια, ήταν ο πρώτος που δοκίμασε τη νέα εφεύρεση της EPFL, και δήλωσε ότι η αίσθηση αφής σε πραγματικό χρόνο ήταν απίστευτη.

"Το εκπληκτικό είναι ότι το προσθετικό μέλος αποκαθιστά σχεδόν άμεσα στον ασθενή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αφή σε εκείνο το σημείο, επαναφέροντάς την αποτελεσματικά."

Εξαιτίας των κανονισμών του τοπικού συστήματος υγείας, ο Sørensen δοκίμασε τη βιονική συσκευή για ένα μήνα κλινικής μελέτης και σε αυτό το διάστημα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τρία διαφορετικά σχήματα, με ποσοστό επιτυχίας 88%, ενώ η δυνατότητα να διακρίνει την σκληρότητα του κάθε αντικειμένου, ήταν επιτυχής σε ποσοστό 78.7%.

[via]

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καταπληκτική εφεύρεση και πολλά μπράβο στους τεχνικούς και επιστήμονες. Μόνο που, όσο να ναι, φαντάζομαι την απογοήτευση του Dennis όταν μετά από την δοκιμαστική περίοδο έπρεπε να αποχωριστεί το τεχνητό αυτό μέλος που τόσο καλά τον εξυπηρέτησε εκμηδενίζοντας σε μέγιστο βαθμό την αναπηρία του. Ελπίζω και εύχομαι το συντομότερο να αρχίσει να διατίθεται σε όλους όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Και πάλι πολλά μπράβο σε όσους συνέβαλαν για αυτή την καταπληκτική εφεύρεση!