Αυτός είναι ο 29χρονος που αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο Prism με τις παρακολουθήσεις

Αυτός είναι ο 29χρονος που αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο Prism με τις παρακολουθήσεις Facebook Twitter
4

Ένας 29χρονος πρώην μυστικός πράκτορας της CIA, ήταν αυτός που αποκάλυψε την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των χρηστών του διαδικτύου από την  αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μέσω του προγράμματος Prism. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε πως ήταν η πηγή για το μυστικό πρόγραμμα, αλλά και εκείνος που έκανε τις αποκαλύψειςς τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα... Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό», είπε στην εφημερίδα Guardian, η οποία δημοσίευσε βίντεο με τη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της.

«Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές  κάρτες», είπε ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Αποκάλυψε παράλληλα ότι αντέγραψε πριν από τρεις εβδομάδες τα απόρρητα στοιχεία του προγράμματος και ζήτησε άδεια για ιατρικούς λόγους. Στη συνέχεια μετέβη στο Χονγκ Κονγκ, καθώς όπως είπε θεωρεί ότι εκεί υπάρχει ένα «πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας».

Ο Σνόουντεν έδωσε στα στοιχεία στην εφημερίδα Guardian που δημοσίευσε τις αποκαλύψεις αυτή την εβδομάδα για την παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και διαδικτυακών δεδομένων από εταιρίες όπως το Google, το Facebook και το YouTube..

Τώρα, ζητείται από ρεπουμπλικανό γερουσιαστή η δίωξη του 29χρονου καλώντας την Ουάσινγκτον να ζητήσει την άμεση έκδοσή του από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά πάντως, ο Σνόουντεν αντιμετωπίζεται σαν ήρωας από διάφορα blog.

Εν τω μεταξύ η εταιρία Booz Allen επιβεβαίωσε ότι η πηγή των διαρροών είναι υπάλληλός της. Ο Σνόουντεν εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρίας που παρέχει συμβουλές τεχνολογίας επί μερικούς μήνες.

Οι αρχές του Χονγκ Κόνγκ, δεν επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται εκεί ο 29χρονος, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άσυλο στην Ισλανδία.

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τωρα λενε οτι ειναι κινεζος καασκοπος κι ετσι παλι η κοινη γνωμη θα μπλεξουμε τα μπουτια μας ,αφου με τοση πληροφορηση-αντιπληροφορηση αμφιβαλλουμε ακομα και για τις καλες προθεσεις.
Την ίδια κατάληξη θα έχει με τον Aaron Swartz, που κρεμάστηκε το Γενάρη που μας πέρασε, γιατί δεχόταν δικαστικές διώξεις και αφόρητες πιέσςεις επειδή ξεσήκωσε τον κόσμο ενάντια στο νόμο SOPA/PIPA των ΗΠΑ. Θυμάστε τον Aaron ή η συλλογική μας μνήμη κρατά τόσο, όσο χρειάζεται για να σχολιάζουμε τα τρέχοντα στα social media?
Τον θυμόμαστε όσο θυμόμαστε τα σκάνδαλα των υποκλοπών στην Ελλάδα, τους όρους του μνημονίου, τους πολιτικούς που μας κατέστρεψαν, το νόμο περί ευθύνης υπουργών που ακόμα να αλλάξει, την Αραβική Άνοιξη και άλλα πολλά που δυστυχώς θυμόμαστε όσο καιρό ασχολούνται μαζί τους γενικά τα media, όχι απαραίτητα τα social media. Δυστυχώς, έχουμε πολύ ασθενή μνήμη ως άνθρωποι και καταλήγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη.