Jack Andraka:O έφηβος που ανακάλυψε τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος με τη βοήθεια του ίντερνετ!

Jack Andraka:O έφηβος που ανακάλυψε τεστ για τον καρκίνο του παγκρέατος με τη βοήθεια του ίντερνετ! Facebook Twitter
12

 

 

«Χάρη στο διαδίκτυο, όλα είναι δυνατά. Μπορούμε να κάνουμε μ' αυτό πολύ περισσότερα από το να ανεβάζουμε αστείες φωτογραφίες μας» είπε ο έφηβος Τζακ Αντράκα, ο οποίος στα 15 του χρόνια έγινε παγκοσμίως γνωστός ανακαλύπτοντας τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, που στοιχίζει πολύ λίγο και στηρίζεται σε μια ανάλυση αίματος.

Αφηγούμενος ο Τζακ Αντράκα, σε ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια (στο συνέδριο TED του Λονγκ Μπιτς-βίντεο) πώς κατάφερε, χάρη στο Διαδίκτυο, να δώσει ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς: «Aν ένας 15χρονος έφηβος που δεν ξέρει καν τι είναι το πάγκρεας κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να εντοπίζει τον καρκίνο αυτού του οργάνου, φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς».

 


Ο Αντράκα είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από 3 χρόνια, με αφορμή τον θάνατο ενός συγγενούς του. Ανακάλυψε τότε ότι ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια.
«Είναι πιο γέρικο και από τον πατέρα μου» αστειεύτηκε. «Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο», πρόσθεσε.

Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε «στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Wikipedia» και διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί.
Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι «τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα».
Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο -στοιχίζει μόλις 3 σεντς- διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%.

Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής.
Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου.

 

Πηγή:tovima.gr

Τech & Science
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
αν εψαχνε λιγο και στο pubmed θα ανακαλυπτε οτι καποιος αλλος το ειχε σκεφτει πιο πριν http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2265108/ειναι αξιολογο παντως οτι καθισε και επινοησε διαγνωστικο τεστ (το οτι ειναι φθηνο δεν θα αρεσει και πολυ στις φαρμακοβιομηχανιες), αλλα η εκταση που ελαβε η ειδηση μονο κακο παρα καλο θα του κανει. τα μυαλα ευκολα παιρνουν αερα, εχει πολυ δρομο μπροστα του μεχρι τον τιτλο του "cancer researcher".
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Μπράβο του μικρού που κάθισε και σκέφτηκε τη συγκεκριμμένη μέθοδο. Σίγουρα ο κόσμος είναι καλύτερος όταν οι άνθρωποι (ιδιαίτερα οι νέοι) ζουν δημιουργικά, αντί να καταναλώνουν παθητικά. Απλά μην προτρέχουμε. Στο θέμα μάλιστα του καρκίνου, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς το τι θεωρούμε αποτελεσματικό (σαν διάγνωση ή θεραπεία), για να μην δίνουμε ψεύτικες ελπίδες. Μπορεί, στο βάθος του χρόνου, η μέθοδος του Αντράκα να αποδειχθεί the real stuff. Το εύχομαι ολόψυχα. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την κλινική επαλήθευση.
Συμφωνώ απόλυτα.Χίλια μπράβο στο παιδί, αποτελεί πρότυπο για τους νεότερους και ελπίδα για τους μεγαλύτερους. Αυτό ισχύει έτσι και αλλιώς και μόνο που διέθεσε τον χρόνο του σε όλο αυτό. Η επαλήθευση όμως είναι απαραίτητη.
Με βάση το άρθρο στη wikipedia φαίνεται λετζίτ η φάση. Αλλά προφανώς το παιδί είναι ιδιοφυία, γιατί μου φαίνεται απίστευτο εδώ και 60 χρόνια κανείς απ'τους εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές να μη σκέφτηκε κάτι που σ'εμάς τους άσχετους φαίνεται τόσο απλό.
Η αναπαραγωγή ειδήσεων από το διαδίκτυο μπορεί να δώσει ανυπόστατες ελπίδες στους καρκινοπαθείς στο πάγκρεας: μέχρι στιγμή, δεν υπάρχει ούτε μία δημοσίευση από τον Jack Andraka, πολύ περισσότερο τεκμηριωμένη κλινική μελέτη. Όποιος ενδιαφέρεται να το επαληθεύσει ας ψάξει το όνομα του στο www.pubmed.org, την μεγαλύτερη βάση επιστημονικών και ιδιαίτερα ιατρικών μελετών (περισσότερες από 22 εκατομμύρια δημοσιεύσεις). Θα βρει κάποιον B. Andraka που ασχολείται με φυσική μαγνητών, αλλά αυτός αποτελεί άλλη ιστορία.
Αυτό σου λέει ο mentoras. Πως αυτό το ρημάδι το accurate, μόνο μέσω δοκιμών επιβεβαιώνεται και πως δημοσιεύσεις που να αποδεικνύουν την ακρίβεια του τεστ δεν βρήκε. Και εμένα προσωπικά, πιο πολύ με έπεισε πως το Johns Hopkins τον εμπιστεύτηκε, παρά το υπόλοιπο άρθρο.
Μentoras, το pubmed ναι μεν είναι αξιόπιστη πηγή πληροφοριών αλλά δεν είναι και η μοναδική (βλέπε science direct, cochrane library κλπ). Επίσης, παρόλο που ό,τι πληροφορία βρεις σε τέτοιες βάσεις δεδομένων μπορείς να την εμπιστευτείς και να τη χρησιμοποιήσεις σε δική σου έρευνα, δε σημαίνει ότι πάντα θα στέκει και το αντίστροφο (δεν τη βρίσκω σε έγκυρη βάση δεδομενων άρα είναι αναληθής).