Το Instagram θα πουλάει φωτογραφίες των χρηστών

Το Instagram θα πουλάει φωτογραφίες των χρηστών Facebook Twitter
5

Ύστερα από τη χθεσινή αλλαγή των όρων χρήσης της φωτογραφικής υπηρεσίας Instagram, έχουν δημιουργηθεί έντονες αντιδράσεις από τους χρήστες, καθώς η εταιρεία έχει πλέον το δικαίωμα να πουλάει τις φωτογραφίες χωρίς να καταβάλει κάποια αποζημίωση στους «φωτογράφους».

Όπως αναφέρει το zdnet,  η δυνατότητα αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Ιανουαρίου 2013, ενώ όσοι δεν συμφωνούν με τους νέους όρους χρήσης θα πρέπει να διαγράψουν το λογαριασμό τους πριν από αυτή την ημερομηνία.

Η αλλαγή στους όρους χρήσης έγινε ώστε το Instagram να μπορεί να πουλάει τις φωτογραφίες σε διαφημιστικές εταιρείες έναντι αμοιβής.

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μια και μου προκυψατε δυο και επιθετικουληδες θα προσπαθησω να σας απαντησω διεξοδικα με βαση τη μικρη μου εμπειρια στις εκδοσεις και στα ηλεκτρονικα μεσα.1. Αν εισαι επαγγελματιας φωτογραφος και ανεβαζεις τη δουλεια σου σε ιστοτοπους κοινωνικης δικτυωσης σε τετοια αναλυση ωστε μπορει να γινει αντικειμενο εμπορικης εκμεταλευσης και χωρις υδατογραφημα, πολυ απλα ας προσεχες.2. Μια αξιοπρεπης εικονα σε site προυποθετει αρχειο jpg 150 dpi τουλαχιστον. Δε νομιζω οτι τα αρχεια του instagram ειναι τετοιας ποιοτητας. Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος που γνωριζει περισσοτερα. Δε συζηταω για την αναλυση που απαιτειται για μια εκτυπωση.3. Οποιοδηποτε αξιοπρεπες μεσο θελει να αναδημοσιευσει μια φωτογραφια θα πληρωσει και θα την αγορασει απο το δημιουργο. Μη φανταστειτε οτι το κοστος ειναι τιποτα εκατομμυρια. Ριξτε μια ματια στις τιμες του Getty Images για να καταλαβετε.4. Ακομα και αν υπαρξει αποδοχη των ορων του Instagram καθε εργο της διανοιας το οποιο ειναι φορεας πνευματικου δικαιωματος ειναι και φορεας ηθικου δικαιωματος το οποιο δεν ειναι μεταβιβασιμο. Πιο απλα: ακομα και αν παραχωρησω σε καποιον να κανει χρηση του πνευματικου μου δικαιωματος επανω σε μια φωτογραφια/συνθεση/κειμενο/μεταφραση δεν μπορει να την κανει αν εγω ο ιδιος δε δωσω τη συγκαταθεση μου. Με βαση την Ευρωπαικη νομοθεσια η παραβιαση του ηθικου δικαιωματος διωκεται μεχρι και ποινικα.5. Ειμαι ερασιτεχνης φωτογραφος. Αν δε θελω να χρησιμοποιησει κανεις τις φωτογραφιες μου μπορω να βαλω ενα υδατογραφημα. Αν το Instagram/Facebook κλπ καταφερει και την αναδημοσιευσει μαλλον οφελος θα εχω.6. Δεν ηταν καποιο εγκυρο τουιτ αλλα μια σκεψη που μου αρεσε 7. Θεωρω οτι οι οροι χρησης μπηκαν copy/paste και πιθανως να ειναι και μια εξυπναδα καποιου δικηγορου στην προσπαθεια να καλυψει καθε πιθανο νομικο κενο που ενδεχομενως να εκθεσει την εταιρια που εκπροσωπει. Γινεται συχνα κατι τετοιο. Διαβασε τους ορους χρησης του iTunes που καλυπτει την εταιρια απο το ενδεχομενο χρησης του για τρομοκρατικους σκοπους η ακομα και τους ορους χρησης της Lifo. Κατι θα βρεις που θα σε κανει εξαλλο.Αυτα, για να μην καταπινουμε αμασητα οτι μας ταιζουν.Φιλικα.
Καμιά επιθεσούλα φίλε :)Και μένα σαν σχόλιο μου άρεσε.. αλλά απλώς είναι άκυρο.1. Είπαμε δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες. Αλλά και πάλι ακόμα και ενας επαγγελματίας μπορεί να το χρησιμοποιούσε για να μοιράζεται φωτο με τους φίλους του. 2. 96dpi είναι αρκετά.3. Υπάρχουν και τα αναξιοπρεπή. Δεν έχει σημασία το κόστος.4. Agreed.5. Δε μ αρέσουν τα υδατογραφήματα στις φωτο μου.6. Και μένα.7. Agreed. [Ο όρος στο iTunez περι τρομοκρατίας δεν είναι καθόλου τυχαίος.]Δε καταπίνω αμάσητο τίποτα εκτός απο τα μακαρόνια μου.. :P Αν το instagram θέλει να γίνει image bank με 'γεια του με χαρά του. Αλλά χωρίς παπάντζες. Ας πληρώνει τους φωτογράφους του, οχι να το παίζει social net.Το φιλικά εννοείτε :)Σιγά μη τα χαλάσουμε για το instagram..
Άκυρο σχόλιο..Ναι φίλε κάποιοι είναι και φωτογράφοι (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) και ανεβάζουν φωτο εκεί. Κάποιες ναι είναι πολύ καλές.Η ανάλυση τους είναι μια χαρά και παραπάνω απο οτι χρειάζεται μάλιστα για να χρησιμοποιηθούν σε αρκετές περιπτώσεις (σε websites για παράδειγμα και οχι μόνο).Το να πουληθούν χωρίς να υπάρχει ανταμοιβή για τον φωτογράφο, ούτε καν ενα credit για το ποιος την τράβηξε είναι απλή εκμετάλλευση.Σκέψου λίγο πριν αρχίζεις τις αναδημοσιεύσεις απο τα έγκυρα τούιτς..
Οπως διαβασα σε καποιο tweet "αν πιστευεις οτι οι φωτογραφιες σου ειναι τοσο καλες ωστε να τις πουλησει το Instagram τοτε πρεπει να ασχοληθεις επαγγελματικα με τη φωτογραφια".Ασε που με το compression που τις περναει και την τελικη τους αναλυση, οι φωτογραφιες αυτες ειναι ακαταλληλες για οποιαδηποτε χρηση.