Ένα Amazon Echo κατέγραψε συνομιλία ζεύγους και την έστειλε ως μήνυμα σε ξένη επαφή

Ένα Amazon Echo κατέγραψε συνομιλία ζεύγους και την έστειλε ως μήνυμα σε ξένη επαφή Facebook Twitter
0

Ακούν τα πάντα γιατί είναι συνεχώς online. Τι γίνεται, όμως, όταν οι ψηφιακοί βοηθοί σαν την Alexa παίρνουν πρωτοβουλίες; Θα μπορούσαν να μοιράζουν τις ιδιωτικές συνομιλίες μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας; Οι επικριτές της τεχνητής νοημοσύνης μας έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Και τώρα έγινε!

Μια γυναίκα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό KIR07 της Ουάσιγκτον ότι η συσκευή της Amazon Echo είχε καταγράψει μια προσωπική συνομιλία με το σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους, και μετά την έστειλε ως μήνυμα σε έναν υπάλληλο του συζύγου, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Και κάπως έτσι, οι σκεπτικιστές βρήκαν την ευκαιρία να πουν στον κόσμο «Σας τα λέγαμε εμείς», καθώς η είδηση εκτοξεύθηκε στον καλωδιωμένο κόσμο.

Τώρα, η Amazon προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα και εξηγεί ότι γνωρίζει τι μπορεί να έγινε: Καθώς η γυναίκα κουβέντιαζε με τον σύζυγό της, η ψηφιακή βοηθός Alexa πιθανότατα άκουσε διάφορα, μαζί και μια σειρά λανθασμένων αιτημάτων και εντολών ώστε να στείλει την ηχογράφηση ως φωνητικό μήνυμα σε έναν από τους υπαλλήλους του συζύγου.

«Το έξυπνο ηχείο Echo ξύπνησε εξαιτίας μιας λέξης στη συνομιλία στο παρασκήνιο που μπορεί να έμοιαζε σαν "Alexa"», είπε η Amazon σε μια δήλωση. Στη συνέχεια, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, σε κάποια επόμενη πρόταση άκουσε ως αίτημα το "στείλτε μήνυμα" όπου η Alexa πετάχτηκε και ρώτησε δυνατά, "Σε ποιον;". Από εκεί και πέρα η συνομιλία στο παρασκήνιο γέννησε πολλά ερωτηματικά στο μυαλό της Alexa, η οποία μπερδεύτηκε εντελώς, μέχρι που δεν άντεξε και ρώτησε "Στον (τάδε), σωστά;", επιλέγοντας το όνομα μιας επαφής που νόμιζε ότι άκουσε. Η Alexa έπειτα ερμήνευσε τη συνομιλία στο παρασκήνιο ως "σωστά". Και έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία ως μήνυμα. Δεδομένου ότι δεν είναι απίθανο να είναι αυτή η σειρά των γεγονότων, ας αξιολογήσουμε λίγο το συμβάν για να καταλάβουμε ότι όλα δεν είναι τέλεια στον κόσμο των έξυπνων συσκευών.

Στη συνέντευξη που ακολούθησε, η γυναίκα του ζεύγους είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Echo που μοιράστηκε τη συνομιλία της ήταν ακριβώς δίπλα της τη στιγμή της συζήτησης, με την ένταση του ήχου στο 7. Δεν ζήτησε ποτέ την άδειά της να στείλει την ηχογράφηση, είπε.

Η οικογένεια έχει επίσης κι άλλα ηχεία Εcho στο σπίτι, που τα χρησιμοποιεί για να ελέγχει τη θερμοκρασία, τα φώτα και το σύστημα ασφαλείας. Όμως, πριν λίγες ημέρες, ο σύζυγος της έλαβε κλήση από τον υπάλληλο του στο Σιάτλ, ο οποίος του ανέφερε ότι έλαβε την ηχογράφηση της συνομιλίας τους.

Η είδηση ταξιδεύει σε όλο το Internet. H οικογένεια αποσύνδεσε όλα τα έξυπνα ηχεία Echo και ήρθε σε επαφή με την Amazon, υποκινώντας έρευνα. Η σύζυγος, τώρα, επιμένει και ζητάει επιστροφή χρημάτων από την Amazon.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM