Ηχηρή αποχώρηση στο WhatsApp - Ο συνιδρυτής και CEO της εφαρμογής παραιτείται λόγω της στρατηγικής του Facebook

Ηχηρή αποχώρηση στο WhatsApp - Ο συνιδρυτής και CEO της εφαρμογής παραιτείται λόγω της στρατηγικής του Facebook Facebook Twitter
0

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εφαρμογής WhatsApp, η οποία ανήκει στο Facebook, εγκαταλείπει την εταιρεία λόγω διαφωνιών σχετικά με την ιδιωτικότητα για την κρυπτογράφηση.

Ο Jan Koum θα παραιτηθεί επίσης από το διοικητικό συμβούλιο του Facebook, έναν ρόλο που διαπραγματεύθηκε όταν η WhatsApp αποκτήθηκε από το Facebook έναντι 19 δις δολαρίων το 2014, σύμφωνα με την Washington Post η οποία αποκαλύπτει τους λόγους της ηχηρής αποχώρησης.

Το WhatsApp, με 1.5 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο. Είναι πιο δημοφιλές σε χώρες όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Βραζιλία, καθώς και στην Ευρώπη, όπου χρησιμοποιείται για τηλεφωνήματα και ανταλλαγή μηνυμάτων με φίλους και επιχειρήσεις, για τη διανομή ειδήσεων και ομαδικές συνομιλίες.

«Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που ο Brian Acton και εγώ ξεκινήσαμε το WhatsApp και ήταν ένα καταπληκτικό ταξίδι με μερικούς από τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι όμως καιρός να προχωρήσω», έγραψε ο Koum στο προφίλ του στο Facebook.

«Θα αφιερώσω λίγο χρόνο σε πράγματα που απολαμβάνω πέρα από την τεχνολογία, όπως η συλλογή σπάνιων Πόρσε και να παίζω φρίσμπι. Και θα εξακολουθήσω να χαίρομαι το WhatsApp - απλά απ' έξω».

Ηχηρή αποχώρηση στο WhatsApp - Ο συνιδρυτής και CEO της εφαρμογής παραιτείται λόγω της στρατηγικής του Facebook Facebook Twitter

Ο Koum και ο συνιδρυτής του Brian Acton ανέπτυξαν το WhatsApp με επίκεντρο την ιδιωτική ζωή των χρηστών περιφρονώντας τη διαφήμιση. Όταν αγοράστηκε από το Facebook, υποσχέθηκαν στους χρήστες ότι αυτές οι αξίες δεν θα διακυβεύονταν.

«Μπορείτε ακόμα να υπολογίζετε πως δεν θα υπάρχει απολύτως καμία διαφήμιση που διακόπτει την επικοινωνία σας. Δεν θα υπήρχε συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών μας αν έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς σχετικά με τις βασικές αρχές που θα καθορίζουν πάντα την εταιρεία μας, το όραμά μας και το προϊόν μας », έλεγε εκείνη την εποχή. Όμως τα πράγματα άλλαξαν...

Το Facebook έχει υποστεί πίεση για να βγάλει χρήματα από την ελεύθερη κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία έχει τώρα 1,5 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, δηλαδή μια τεράστια βάση πελατών. Το Facebook έχει ήδη κάνει βήματα που έχουν πάει κόντρα σε κάποιες από τις αξίες για τις οποίες το WhatsApp δήλωνε υπερήφανο.

Το 2016, η WhatsApp ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να μοιράζεται με το Facebook ορισμένα στοιχεία των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου. Η κίνησ ήταν βαθιά αντιδημοφιλής μεταξύ των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών οι οποίες διέταξαν το Facebook να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα από χρήστες της WhatsApp και τιμώρησαν την εταιρεία.

Από τότε η WhatsApp άρχισε να κατασκευάζει και να δοκιμάζει δωρεάν εργαλεία για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν το WhatsApp ώστε να προσεγγίσουν τους πελάτες τους, με στόχο να ξεκινήσουν αργότερα να χρεώνουν τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν σχετικά με την αναχώρηση του Koum, υπήρξαν εντάσεις με το Facebook σε σχέση με την κρυπτογράφηση End-to-End της WhatsApp, που εξασφαλίζει ότι μηνύματα δεν μπορούν να παρακολουθούνται και να διαβάζονται από οποιονδήποτε εκτός της συνομιλίας, συμπεριλαμβανομένου του WhatsApp ή του Facebook. Τα στελέχη της WhatsApp πίστευαν ότι η επιθυμία του Facebook να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους θα απαιτούσε την αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης.

Μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica, οι πρακτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων του Facebook βρέθηκαν στο μικροσκόπιο, με τη το κίνημα #DeleteFacebook (διαγράψτε το Facebook) να εμφανίζεται και να μεγαλώνει.

Ο Acton, ο οποίος έφυγε από το Facebook τον Σεπτέμβριο του 2017, δημοσίευσε στο Twitter τον Μάρτιο: "Είναι καιρός για #deletefacebook».

Το πρώτο σχόλιο που εμφανίζεται κάτω από το Facebook Post αποχώρησης τoυ Koum είναι μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση του CEO του Facebook Mark Zuckerberg.

«Είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχετε κάνει για να βοηθήσετε να συνδεθεί ο κόσμος και για όλα όσα μου μάθατε, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης και της ικανότητάς της να αναλαμβάνει την εξουσία από τα κεντρικά συστήματα και να την επαναφέρει στα χέρια των ανθρώπων. Αυτές οι αξίες θα βρίσκονται πάντα στην καρδιά του WhatsApp».

Εκπρόσωπος του WhatsApp αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επεσήμανε τις δημοσιεύσεις του Koum και του Zuckerberg στο Facebook.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM