Τα πρώτα στοιχεία της θυελλώδους χρονιάς για το Facebook δείχνουν έσοδα ρεκόρ και αύξηση χρηστών

Τα πρώτα στοιχεία της θυελλώδους χρονιάς για το Facebook δείχνουν έσοδα ρεκόρ και αύξηση χρηστών Facebook Twitter
0

Τα προβλήματα διαρροής των προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook επηρέασαν ελάχιστα την κερδοφορία του καθώς η εταιρεία παρουσίασε έσοδα ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η εταιρεία πραγματοποίησε έσοδα ύψους 11,97 δισ. δολαρίων κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, αυξημένα κατά 49% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της Wall Street που υπολόγιζε 11,41 δισ. δολάρια.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν καλύπτουν την κορύφωση του σκανδάλου της Cambridge Analytica με την κατάθεση του Ζούκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου η οποία έγινε στις 10 Απριλίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως το Facebook δεν δημοσιοποιεί πόσο χρόνο ξόδεψαν οι χρήστες του στην πλατφόρμα κατά το τρίμηνο.

Πριν από τρεις μήνες, ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι ο χρόνος που πέρασαν οι χρήστες στο Facebook σημείωνε πτώση κατά περίπου 5% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Τα στοιχεία από τη Nielsen δείχνουν ότι το μερίδιο του χρόνου στο ψηφιακό μέσο μειώνεται. Τώρα όμως ο Ζούκερμπεργκ λέει μόνο ότι οι χρήστες αλληλεπιδρούν περισσότερο και κάνουν περισσότερα share αν και αναγνώρισε ότι η παρακολούθηση βίντεο σημείωσε πτώση.

Οι ισχυροί αριθμοί συνοδεύονταν από εξίσου φιλόδοξα σχόλια από στελέχη του Facebook. Η επικεφαλής λειτουργίας Sheryl Sandberg είπε ότι μια χούφτα μεγάλων διαφημιστών σταμάτησαν τις δαπάνες μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica, αλλά κάποιος (χωρίς να αποκαλύψει ποιος) έχει ήδη επιστρέψει στο Facebook.

«Παρά την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, η κοινότητα και οι επιχειρήσεις μας ξεκινούν δυνατά το 2018», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook.

«Λαμβάνουμε μια ευρύτερη άποψη της ευθύνης μας και επενδύουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι υπηρεσίες μας χρησιμοποιούνται για το καλό. Αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε νέα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνδεθούν, να ενισχύσουμε τις κοινότητές μας και να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία χρηστών του Facebook υποδεικνύουν ότι όλο αυτό το σκάνδαλο είχε ελάχιστη επίδραση στη δομή της πλατφόρμας και την επιτυχία της στο οικονομικό σκέλος. Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν στα 1,45 δισ. (48 εκατ. περισσότερα από το προηγούμενο τρίμηνο) και οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες στα 2,2 δισ. Και τα δύο στοιχεία σημειώνουν αύξηση 13% από το ίδιο τρίμηνο το 2017.

Η Ευρώπη το μόνο πλήγμα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε αλλαγές στα εργαλεία απορρήτου του και στον τρόπο με τον οποίο συλλέγει και μοιράζεται τα δεδομένα κάθε χρήστη. 

Αυτό που μπορεί να αποτελέσει μελλοντικό πλήγμα για το Facebook είναι ο ευρωπαϊκός νόμος ιδιωτικού απορρήτου που θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου, επιβάλλοντας αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τη συλλογή και το χειρισμό προσωπικών δεδομένων.

Ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών του Facebook, David Wehner, δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει ότι ο αριθμός των χρηστών της στην ΕΕ θα είναι «σταθερός ή ελαφρώς χαμηλότερος», ως αποτέλεσμα νέων τρόπων με τους οποίους η εταιρεία πρέπει να ζητήσει συγκατάθεση για την παρακολούθηση χρηστών.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι περιορισμοί στη συλλογή δεδομένων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερο επιτυχημένη στόχευση διαφημίσεων. 

Όπως σημειώνει το Wired, το Facebook μπόρεσε να διατηρήσει την καμπύλη ανάπτυξης προς τα πάνω επειδή οι πρόσφατες πολιτικές απορρήτου και δεδομένων, παρόλο που ήταν πολύ δημοφιλείς, φάνηκαν να κατευθύνονται από την ικανότητα της εταιρείας να κερδίσει χρήματα.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, το Facebook άλλαξε τον αλγόριθμο ειδήσεων για να ευνοήσει το περιεχόμενο από την οικογένεια και τους φίλους, προκειμένου να κάνει τον χρόνο που ξοδεύεται στο Facebook πιο ουσιαστικό. Αυτό βλάπτει τους εκδότες, αλλά θα μπορούσε να ωφελήσει τους διαφημιζόμενους εάν οι χρήστες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο περιεχόμενο, δήλωσε ο Martín Utreras, αντιπρόεδρος της της εταιρίας eMarketer.

Οι διαφημιζόμενοι, οι πελάτες που πληρώνουν το Facebook, δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν τη δύναμη μιας πλατφόρμας που τους επιτρέπει να ομαδοποιούν ομάδες μικροσκοπικών ομάδων, ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Scott Galloway. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM