Σεισμός

Το νέο δωρεάν Spotify παίζει χωρίς «shuffle mode» και με χαμηλό κόστος δεδομένων στα κινητά

Το νέο δωρεάν Spotify παίζει χωρίς «shuffle mode» και με χαμηλό κόστος δεδομένων στα κινητά Facebook Twitter
0

Πριν λίγες ώρες, στο Θέατρο Gramercy στη Νέα Υόρκη, ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Spotify, Γκούσταβ Σέντερστρομ, ανακοίνωσε την ολοκαίνουργια δωρεάν έκδοση της εφαρμογής για κινητά.

Η περίφημη αλλαγή του Spotify, η οποία αποτέλεσε θέμα πολλών συζητήσεων στον μουσικό τεχνολογικό τομέα τις προηγούμενες ημέρες, ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη, με το Spotify να επιβεβαιώνει μια σοβαρή επένδυση στη μηχανική μάθηση και περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες για τους χρήστες του.

Αξιοποιώντας τα μοντέλα μηχανικής μάθησης, η νέα δωρεάν «βαθμίδα» του Spotify θα μπορεί να συνιστά μουσική στους χρήστες εν ώρα λειτουργίας. Το προηγούμενο δωρεάν πρόγραμμα της υπηρεσίας περιόριζε τους χρήστες να ακούν μόνο "ανακατεμένα" τα κομμάτια από τις playlist, αλλά με τη νέα έκδοση, οι χρήστες μπορούν να ακούν κατ' απαίτηση όποια τραγούδια θέλουν και όσες φορές θέλουν, αρκεί τα τραγούδια αυτά να εμφανίζονται σε μία από τις 15 εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής, όπως το Daily Mix, το Discover Weekly, το Radar Release ή το Top Today Hits.

Το νέο δωρεάν Spotify παίζει χωρίς «shuffle mode» και με χαμηλό κόστος δεδομένων στα κινητά Facebook Twitter

Με άλλα λόγια, το Spotify δίνει τη δυνατότητα στους δωρεάν χρήστες να ακούν περίπου 750 τραγούδια (δηλαδή 40 ώρες μουσικής) από 15 playlists, χωρίς να επιβάλλει την «shuffle» αναπαραγωγή. Βέβαια, τα τραγούδια από τις λίστες αυτές θα υπάρχουν εκεί επειδή το Spotify τα έχει επιλέξει για τον κάθε χρήστη, ανάλογα με το ιστορικό αναζήτησής και τις επιλογές του. Ο χρήστης δεν θα μπορεί να επεμβαίνει σε αυτές τις λίστες, δεν θα μπορεί να προσθέτει δικές του επιλογές, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από το να ακούει συγκεκριμένα playlists, απλά χωρίς το shuffle mode.

Αρχικά, η ιδέα μπορεί να ακούγεται περιοριστική, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αντίθετα, το Spotify σκέφτεται ότι μπορεί να οδηγήσει το χρήστη σε νέα μουσικά μονοπάτια, που ενδεχομένως τον ωθήσουν είτε να ψάξει καινούργιους καλλιτέχνες είτε να αποφασίσει να πληρώσει για μια πλήρη, χωρίς διαφημίσεις και περιορισμούς, συνδρομή.

Στην ελεύθερη έκδοση της εφαρμογής για κινητά το Spotify θα κάνει συστάσεις με βάση τις υπάρχουσες λίστες αναπαραγωγής που έχουν δημιουργηθεί από το χρήστη. Η μηχανική μάθηση θα επεξεργάζεται πληροφορίες από τα τραγούδια στις λίστες αναπαραγωγής έως το όνομα της ίδιας της λίστας αναπαραγωγής. Η εταιρεία ονομάζει αυτή τη νέα προσθήκη «ενισχυμένο playlisting», το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε φορά που ψάχνετε ένα τραγούδι για να προσθέσετε σε μια λίστα αναπαραγωγής, το Spotify θα κάνει και ανάλογες συστάσεις με αυτό που ψάχνετε.

Το νέο δωρεάν Spotify παίζει χωρίς «shuffle mode» και με χαμηλό κόστος δεδομένων στα κινητά Facebook Twitter

Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό για τους δωρεάν χρήστες: η εφαρμογή των κινητών έχει πλέον ενσωματωμένη μια λειτουργία χαμηλών δεδομένων (low-data mode) η οποία μειώνει την κατανάλωση δεδομένων κατά 75%. Στο παρελθόν, το Spotify δεν επέτρεπε την offline ακρόαση δωρεάν, κάτι που περιόριζε τους χρήστες στο να μείνουν συνδεδεμένοι με το Wi-Fi εάν ήθελαν να διατηρήσουν τα δεδομένα τους.

Με το νέο σύστημα κατανάλωσης δεδομένων, το οποίο αποθηκεύει μουσική στη ροή μέσω 3G, οι χρήστες μπορούν να ακούσουν πολύ περισσότερη μουσική ασύρματα. Χωρίς να αποκαλύπτει τι μέθοδο συμπίεσης θα χρησιμοποιεί σε αυτήν την περίπτωση, το Spotify ανανέωσε όχι μόνο την λειτουργία της ροής αλλά και την ίδια την εφαρμογή (συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και άλλων UI λειτουργιών) ώστε να εξοικονομεί δεδομένα και ενέργεια.

Τech & Science
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ