H μυστηριώδης εταιρεία που χρησιμοποιεί το Facebook για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

H μυστηριώδης εταιρεία που χρησιμοποιεί το Facebook για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου Facebook Twitter
0

To Facebook μπορεί να δέχθηκε όλα τα πυρά για το χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, αλλά οι πρακτικές άλλων εταιρειών με τα δεδομένα μας στον υπόλοιπο κυβερνοχώρο μοιάζουν πιο τρομακτικές.

Tα τελευταία πέντε χρόνια μια μυστική εταιρεία επιτήρησης που ιδρύθηκε από έναν πρώην στέλεχος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του Ισραήλ έχει (ήσυχα) δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου από δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσα από το Facebook, το γιγαντιαίο κοινωνικό δίκτυο, από το YouTube και αμέτρητες άλλες ιστοσελίδες, αναφέρει έκθεση του Forbes

Αυτή η βάση δεδομένων αποτελεί τον πυρήνα μιας τεράστιας συλλογής πληροφοριών και βιομετρικών δεδομένων, η οποία αποκτήθηκε από την υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται Face-Int. Η υπηρεσία αυτή ανήκει στην ισραηλινή μητρική εταιρεία Verint, η οποία εξαγόρασε το 2017 την λιγότερο γνωστή εταιρεία επιτήρησης και συλλογής βιομετρικών δεδομένων, Terrogence, η οποία ουσιαστικά είναι εκείνη που τρέχει και την υπηρεσία Face-Int.

Και οι δύο, Verint και Terrogence, παρέχουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, άκρως εξελιγμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων είτε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, είτε στο Ναυτικό των ΗΠΑ και άλλες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της Terrogence, η βάση δεδομένων αποτελείται από προφίλ προσώπων χιλιάδων υπόπτων τα οποία αποκτήθηκαν από το YouTube, το Facebook και άλλα ανοιχτά φόρουμ σε όλο τον κόσμο. Τα πρόσωπα αυτά είναι 35.000 βίντεο και φωτογραφίες από βίντεο στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών ή βίντεο προπαγάνδας και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Όπως επισημαίνει το Forbes, η ίδια μάρκετινγκ σελίδα βρισκόταν εκεί, στην ίδια θέση που είναι και σήμερα, από το 2013, σύμφωνα με την υπηρεσία αρχειοθέτησης του διαδικτύου Wayback Machine (λειτουργεί μέσα στο Internet Archive), υποδεικνύοντας ότι το προϊόν παρακολούθησης λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια. O συνιδρυτής και ο επικεφαλής της Terrogence, Σάι, Αρμπέλ, αρνήθηκε να σχολιάσει στο άρθρο του Forbes.

Όπως αναφέρεται σε επιπλέον υλικό της Terrogence, η εταιρεία ειδικεύεται στη «δημιουργία και λειτουργία εικονικών οντοτήτων στον κυβερνοχώρο, οι οποίες έχουν βασικά νόμιμη πρόσβαση στις ανοιχτές πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα, φέρονται φυσιολογικά σαν απλοί χρήστες, και δημιουργούν δεσμούς (ή εικονικές φιλίες) με στόχο τη συλλογή πληροφοριών». Δηλαδή, ψεύτικα προφίλ που μπορούν να επιβλέπουν καθημερινά την κίνηση εκατομμυρίων χρηστών.

Αποδείξεις ότι η Αμερική έχει αγοράσει την τεχνολογία του Face-Int δεν υπάρχουν. Αλλά έχει ωφεληθεί από τις τεχνολογίες της Terrogence, αφού η ισραηλινή εταιρεία έχει δύο συμβάσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, η μια εκ των οποίων, της τάξεως των 148.000 δολαρίων, αφορά το Ναυτικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημόσια αρχεία.

Σύμφωνα με το Forbes, εκπρόσωπος του Facebook, το οποίο χρησιμοποιεί τη δική του τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίζει τα πρόσωπα των χρηστών στην πλατφόρμα του, δήλωσε ότι το προϊόν της Torregence θα παραβίαζε τις πολιτικές του κοινωνικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγορεύει ρητά τη χρήση δεδομένων από το κοινωνικό δίκτυο για την λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης.

Το Facebook επίσης δεν επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών μέσω αυτοματοποιημένων μεθόδων, όπως τα bots ή οι «ξύστρες» δεδομένων. Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι δεν βρέθηκαν εφαρμογές της εταιρείας Torregence που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο Facebook.

Λίγο πριν, στην αρχή του μήνα, η Verint ξεκίνησε ένα εντελώς ξεχωριστό προϊόν αναγνώρισης προσώπου, το FaceDetect. Υπόσχεται να εντοπίζει άτομα «ανεξάρτητα από τις δυσκολίες του προσώπου, την ύποπτη ηλικία, τις μεταμφιέσεις και την εθνικότητα» και πως «επιτρέπει στους χειριστές να προσθέτουν άμεσα υπόπτους στις λίστες παρακολούθησης τους».

Οι ακτιβιστές της «ιδιωτικής ζωής» έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους. Ομάδες υπεράσπισης του ιδιωτικού απορρήτου, όπως η American Civil Liberties Union θέλουν να δουν τους χρήστες να έχουν περισσότερο έλεγχο πάνω σε αυτά τις εικόνες.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε ασφαλώς να βοηθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά μια τεχνολογία σαν κι αυτή της Terrogence, υπενθυμίζει το γεγονός πως αμέτρητοι οργανισμοί επεκτείνουν τον πλούτο των δεδομένων τους από τα αγαπημένα μας κοινωνικά δίκτυα.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM