Η Κομισιόν θα αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να παραδίδουν άμεσα τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπόπτων τρομοκρατίας

Η Κομισιόν θα αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να παραδίδουν άμεσα τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπόπτων τρομοκρατίας Facebook Twitter
1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας, όπου και αν βρίσκονται στην ΕΕ, να παραδίδουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου και επικοινωνίες μέσω εφαρμογών, των υπόπτων για τρομοκρατία μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με τo σχέδιο, οι δικαστές σε ένα κράτος μέλος θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία που διατηρούνται σε πάροχο υπηρεσιών σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μέσω διακρατικής ευρωπαϊκής εντολής.

Οι εξουσίες θα καλύπτουν περαιτέρω την κατάσχεση δεδομένων εκτός της ΕΕ από μια εταιρεία τεχνολογίας που προσφέρει υπηρεσίες ή έχει εγκατάσταση σε ένα κράτος μέλος της Ένωσης.

Οι πληροφορίες θα πρέπει να παραδοθούν από τον πάροχο υπηρεσιών εντός 10 ημερών από την παραλαβή του εντάλματος ή σε μόλις έξι ώρες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Επί του παρόντος, ανάλογα με τη νομοθεσία, οι προθεσμίες για τις οποίες οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να απαντήσουν στα εθνικά δικαστήρια, κυμαίνονται μεταξύ 120 ημερών και 10 μηνών.

Ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία είναι ολοένα και πιο σημαντικά σε ποινικές διαδικασίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εγκληματίες και τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται σύγχρονες και ηλεκτρονικές τεχνολογίες επικοινωνίας για να κρύβουν τις εγκληματικές ενέργειες τους και να αποφεύγουν τη δικαιοσύνη».

«Δεν πρέπει να υπάρχει κρυψώνα για εγκληματίες και τρομοκράτες στην Ευρώπη. Οι σημερινές προτάσεις θα δημιουργήσουν εργαλεία που θα επιτρέψουν στις αρμόδιες αρχές όχι μόνο να συλλέγουν τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία γρήγορα και αποτελεσματικά πέραν των συνόρων αλλά και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των θιγόμενων».

Οι εταιρείες τεχνολογίας θα υποχρεώνονται επίσης να μην διαγράφουν συγκεκριμένους τύπους δεδομένων.

Η ομάδα «European Digital Rights» προειδοποίησε ότι τα μέτρα αποτελούν απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Ωστόσο, η Επιτροπή επέμεινε ότι η εντολή θα εφαρμοζόταν μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και ότι θα υπήρχαν όλες οι συνήθεις εγγυήσεις της δικαστικής διαδικασίας.

Πάνω από τις μισές ποινικές έρευνες περιλαμβάνουν διασυνοριακό αίτημα για λήψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, ανέφερε η επιτροπή. Οι τρέχοντες τρόποι απόκτησης τέτοιων δεδομένων είναι πολύ αργοί και δυσκίνητοι, σύμφωνα με την Κομισιόν. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκλημάτων στα οποία περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές αποδείξεις από άλλη χώρα δεν μπορούν να διερευνηθούν ή να διωχθούν σωστά, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.

Η Επιτροπή θέλει επίσης να δώσει στις αρχές επιβολής του νόμου πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται τα δεδομένα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το επίπεδο πληροφόρησης θα είναι περιορισμένο σε επίπεδο εθνικών, συγκεντρωτικών μητρώων που θα επιτρέπουν στις αρχές να εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες ο ύποπτος διαθέτει λογαριασμούς.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM