ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ζούκερμπεργκ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως αυτό που έγινε με την παρέμβαση της Ρωσίας δεν θα ξανασυμβεί

Ζούκερμπεργκ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως αυτό που έγινε με την παρέμβαση της Ρωσίας δεν θα ξανασυμβεί Facebook Twitter
0

Σχεδόν πέντε ώρες κράτησε η κατάθεση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο και κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο επικεφαλής του Facebook, προειδοποίησε για μια διαδικτυακή προπαγάνδα «εξοπλιστικής κούρσας» με τη Ρωσία.

Ενώ δεσμεύτηκε ότι η καταπολέμηση των παρεμβάσεων στις εκλογές σε όλο τον κόσμο είναι πλέον η πρώτη του προτεραιότητα δεν μπόρεσε να εγγυηθεί πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί.

Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος μίλησε στο Κογκρέσο με την στιγμή αυτή να θεωρείται ευρέως ως κομβική αναμέτρηση για την τεχνολογική βιομηχανία της Αμερικής.

Με αφορμή το σκάνδαλο Cambridge Analytica και το πώς οι προσωπικές πληροφορίες 87 εκατομμυρίων χρηστών έφτασαν στην εταιρία αυτή χωρίς την άδειά τους, ο Ζούκερμπεργκ έδωσε μια εικόνα για την αφανή αλλά μεγάλη επιρροή του Facebook σε πολλές δημοκρατικές κοινωνίες και διαδικασίες.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που ενδιαφέρομαι τώρα να πετύχω είναι το να βεβαιωθώ ότι κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει στις διάφορες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018 σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ζούκερμπεργκ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως αυτό που έγινε με την παρέμβαση της Ρωσίας δεν θα ξανασυμβεί Facebook Twitter

Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι αυτό που έγινε με τη Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές δεν θα συνέβαινε ξανά στο Facebook, η απάντησή του ήταν «όχι».

«Όχι, δεν μπορώ να εγγυηθώ κάτι τέτοιο επειδή πρόκειται για συνεχιζόμενη κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε ο CEO. «Όσο υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία των οποίων η δουλειά είναι να προσπαθήσουν να παρεμβαίνουν στις εκλογές σε όλο τον κόσμο, πρόκειται για μια συνεχιζόμενη σύγκρουση», είπε.

Ο γερουσιαστής John Thune, Ρεπουμπλικανός και ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου της Γερουσίας, σημείωσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook προσφέρει δωρεάν υπηρεσία με αντάλλαγμα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. «Για να παραμείνει αυτό το μοντέλο, και οι δύο πλευρές της συμφωνίας πρέπει να γνωρίζουν τι  εμπλέκεται», είπε. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι χρήστες του Facebook έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη λήψη αποφάσεων» είπε ο Γερουσιαστής.

Πρόσθεσε: «Κύριε Ζούκερμπεργκ, με πολλούς τρόπους εσείς και η εταιρεία που δημιουργήσατε, αντιπροσωπεύετε το αμερικανικό όνειρο ... Ταυτόχρονα, έχετε μια υποχρέωση και εξαρτάται από εσάς να διασφαλίσουμε ότι το όνειρο δεν θα γίνει ένας εφιάλτης για τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Facebook».

Ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε συγνώμη αρκετές φορές κατά την ακρόαση της Τρίτης και αναγνώρισε ότι το Facebook δεν έπρεπε να δείξει εμπιστοσύνη στη διαβεβαίωση της Cambridge Analytica ότι θα σταματούσε να χρησιμοποιεί τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει.

«Αναδρομικά παραδέχομαι ότι αυτό ήταν λάθος. Δεν έπρεπε να είχαμε πιστέψει το λόγο τους. Θεωρήσαμε ότι είχε κλείσει η υπόθεση», είπε

Ζούκερμπεργκ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως αυτό που έγινε με την παρέμβαση της Ρωσίας δεν θα ξανασυμβεί Facebook Twitter

Αρκετά θέματα κυριαρχούσαν στην ακρόαση, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών του 2016. Ο Ζούκερμπεργκ επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι του Facebook έχουν λάβει συνεντεύξεις από αξιωματούχους του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος διερευνά το ρόλο της Ρωσίας στην ανάμιξη στις εκλογές του 2016. 

To σενάριο να επιβληθούν ρυθμιστικοί κανονισμοί στη λειτουργία του Facebook τέθηκε επίσης επανειλημμένα στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ άλλων από τον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Lindsey Graham, της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος ζήτησε από τον Ζούκερμπεργκ να απαντήσει αν το Facebook είναι μονοπώλιο. «Σίγουρα δεν το αισθάνομαι αυτό για μένα» απάντησε. Ο γερουσιαστής τον πίεσε να πάρει θέση για το ζήτημα της ρύθμισης και ο Ζουκερμπεργκ δήλωσε: «Η θέση μου δεν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας κανονισμός».

Ερωτηθείς αν το Facebook θα υιοθετούσε μια ρύθμιση λειτουργίας, ο CEO δήλωσε: «Εάν είναι η σωστή ρύθμιση, τότε ναι». Πρόσθεσε επίσης πως θα συνεργαζόταν με το Κογκρέσο αν αυτή ήταν η απόφαση. 

Τέλος ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του και για την πολιτική χειραγώγηση.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα (...) Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», πρόσθεσε.

 
Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM