Νέο πλήγμα στην Uber από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Νέο πλήγμα στην Uber από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Facebook Twitter
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε, σήμερα, πως οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να απαγορεύσουν την λειτουργία της εφαρμογής UberPop στην επικράτειά τους χωρίς καν να ενημερώσουν εκ των προτέρων την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Τι είναι η UberPop

H UberPop διαφέρει μόνο σε «ακαδημαϊκό επίπεδο» από την UberX για νομικούς λόγους.

Η UberPop δημιουργήθηκε από την εταιρεία για την απρόσκοπτη λειτουργία της εφαρμογής σε όσες χώρες είναι μεν παράνομο για οδηγούς χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να κερδίζουν εισόδημα από μεταφορές αλλά επιτρέπεται να μοιράζονται άγνωστοι τα έξοδα μιας διαδρομής «χωρίς επιπλέον κέρδος».

Για τον λόγο αυτό, η Uber δημιούργησε αυτή την παραλλαγή υπηρεσιών για οδηγούς που θεωρητικά δεν θα έβγαζαν επιπλέον χρήματα από την μεταφορά αγνώστων αλλά θα λάμβαναν από αυτούς ένα μέρος του κόστους της διαδρομής. 

Αρκετοί ωστόσο επαγγελματίες υποστήριζαν ότι αυτή η ρύθμιση επέτρεπε την «κεκαλυμμένη αμοιβή» μέσα από υπερκοστολόγηση των υποτιθέμενων εξόδων. 

Η απόφαση έρχεται σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την απαγόρευση του UberPop στη Γαλλία, το 2014, για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού. Η εφαρμογή επέτρεπε σε απλούς οδηγούς, χωρίς άδεια ταξί να αναλαμβάνουν δρομολόγια επί πληρωμή μετά από κλήση του χρήστη.

Δικαστήριο της Λιλ έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το κατά πόσο οι γαλλικές αρχές όφειλαν να έχουν ενημερώσει την Κομισιόν για τις προθέσεις τους πριν περάσουν τη σχετική νομοθεσία.


Όπως όμως ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο, τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύουν και να τιμωρούν κάθε παράνομη παροχή τέτοιων υπηρεσιών, χωρίς σχετική προειδοποίηση προς την ευρωπαϊκή επιτροπή.


Πρόκειται για ένα ακόμα «ευρωπαϊκό χτύπημα» σε βάρος της Uber, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πως η Uber θα πρέπει να υπόκειται στις σχετικές ρυθμίσεις και προβλεπόμενες υποχρεώσεις των υπηρεσιών ταξί.

Με πληροφορίες από AP και CNBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM