Η Γαλλία στρέφεται εναντίον της Apple και της Google

Η Γαλλία στρέφεται εναντίον της Apple και της Google Facebook Twitter
0

Το Παρίσι κατηγορεί τις δύο γίγαντες της τεχνολογίας για «καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές».

H Γαλλία στρέφεται εναντίον της Apple και της Google, κατηγορώντας τους δύο κολοσσούς για καταχρηστικές πρακτικές απέναντι στους προγραμματιστές των εφαρμογών. H στάση της κυβέρνησης της Γαλλίας, εναντίον των δύο εταιρειών μπορεί να τους επιφέρει κυρώσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Η επίθεση εναντίον εναντίον των δύο γιγάντων ξεκίνησε από το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο οποίος σε σημερινή του ανακοίνωση δήλωσε πως η χώρα του έχει σκοπό να προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές εναντίων των τεχνολογικών κολοσσών για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Μιλώντας στο RTL ο Γάλλος Υπουργός δήλωσε «Πιστεύω σε μια οικονομία που βασίζεται στη δικαιοσύνη και επομένως θα στείλω την Google και την Apple στο Εμπορικό Δικαστήριο του Παρισιού, για καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές σε σχέση με τις νεοσύστατες Γαλλικές εταιρείες». Και συνέχισε «Η ευθύνη μου είναι να είμαι εγγυητής της οικονομικής δημόσιας τάξης, όπου υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τηρηθούν».

 

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό, η κυβέρνηση τάσσεται κατά των απεχθών πρακτικών που οι εν λόγω εταιρείες επιβάλουν στις γαλλικές startups. Όπως είπε «Όταν οι προγραμματιστές θέλουν να πουλήσουν εφαρμογές μόνο μέσω της Google ή της Apple, πρέπει να καταβάλουν ένα αντίτιμο», αλλά «η Google και η Apple συλλέγουν δεδομένα και μπορούν να αλλάξουν μονομερώς του όρους της συμφωνίας. Όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα».

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι αξιωματούχοι εντείνουν την προσοχή τους στο App Store και στο Google Play Store. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της ARCEP μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή της Γαλλίας που είναι αρμόδια για τη ρύθμιση των ταχυδρομείων και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών), Sébastien Soriano, μοιράστηκε μια έκθεση που ανέφερε ότι η ουδετερότητα δικτύου πρέπει να υπερβαίνει τους φορείς παροχής υπηρεσιών και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Η ARCEP πιστεύει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης ευθύνη όσον αφορά την ουδετερότητα του Διαδικτύου.

Eίναι σαφές ότι όλοι οι προγραμματιστές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν με τους κανόνες του App Store και του Google Play Store. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώνουν 30% επί των πωλήσεων στην Apple και την Google (ή 15% για συνδρομές).

Εάν η Apple ή η Google αφαιρέσουν μια εφαρμογή από το αντίστοιχο κατάστημά τους, οι προγραμματιστές δεν μπορούν να προβούν σε νομικές ενέργειες επειδή υπέγραψαν σύμβαση μαζί τους. Αλλά ταυτόχρονα, δεν έχουν και κανέναν λόγο όταν πρόκειται να διαπραγματευτούν τους όρους αυτών των συμβάσεων.

Εάν η Apple ή η Google αφαιρέσουν μια εφαρμογή από το αντίστοιχο κατάστημά τους, οι προγραμματιστές δεν μπορούν να προβούν σε νομικές ενέργειες επειδή υπέγραψαν σύμβαση μαζί τους. Αλλά ταυτόχρονα, δεν έχουν και κανέναν λόγο όταν πρόκειται να διαπραγματευτούν τους όρους αυτών των συμβάσεων.

Εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες όπως η Google, η Apple και η Amazon για τις μονοπωλιακές πρακτικές που παραβαίνουν τους νόμους οι οποίοι διέπουν την Ένωση, καθώς και για την μη πληρωμή των αναλογούντων φόρων μέσω ειδικών συμφωνιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Apple εδώ και καιρό έχει στο κεφάλι της το πρόβλημα με τις ειδικές συμφωνίες που είχε κάνει με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας και το «βολικό» φορολογικό καθεστώς της, με την ΕΕ να έχει επιβάλει πρόστιμο τόσο στην εταιρεία όσο και στην ίδια τη χώρα.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM