Απεργία την Πρωτομαγιά

H «Προστασία» του Facebook κατασκοπεύει επίσημα κάθε σας κίνηση – εντός και εκτός του κοινωνικού δικτύου

H «Προστασία» του Facebook κατασκοπεύει επίσημα κάθε σας κίνηση – εντός και εκτός του κοινωνικού δικτύου Facebook Twitter
2

H νέα ενημέρωση της εφαρμογής Facebook για κινητά κρύβει μέσα της νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται «Προστασία» και ωθεί τους χρήστες να κατεβάσουν άλλη εφαρμογή που καταγράφει κάθε τους κίνηση.

Πριν μερικές ημέρες έγινε η τελευταία ενημέρωση της εφαρμογής του Facebook. Εάν δεν έχετε προσέξει καμία τρομερή αλλαγή, πηγαίνετε στις λειτουργίες της και προσέξτε ότι έχει προστεθεί ένα νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας. Ονομάζεται «Προστασία» (Protect). Υπήρχε στο Android περιβάλλον εδώ και λίγους μήνες. Τώρα έφτασε και στα iPhone και στα iPad. Χωρίς να είναι σαφές, ποιο ποσοστό της βάσης χρηστών του Facebook έχει καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει αυτή η προστασία που λανσάρει το κοινωνικό δίκτυο, ο σύνδεσμος μέσα από την εφαρμογή μεταφέρει το χρήση στην εγκατάσταση μιας άλλης, δωρεάν, εφαρμογής, της Onavo Protect – VPN Security.

H «Προστασία» του Facebook κατασκοπεύει επίσημα κάθε σας κίνηση – εντός και εκτός του κοινωνικού δικτύου Facebook Twitter

Πίσω στο 2013, η Facebook Inc. επένδυσε 200 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την Onavo, μια εταιρεία που έγινε γνωστή για τις εφαρμογές συμπίεσης και στατιστικής για καλύτερη διαχείριση των mobile προγραμμάτων δεδομένων των χρηστών. Η Onavo Protect είναι μια VPN εφαρμογή, η οποία έχει σχεδιαστεί για να δίνει στους χρήστες ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας. Όμως, ενώ το όνομά της, όπως και η χρήση της, μπορεί να υποδηλώνουν ότι η δωρεάν εφαρμογή παρέχει προστασία και ανωνυμία, ουσιαστικά έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει και να αναλύει πληροφορίες από τους χρήστες, κάτω από την ταμπέλα των συνεχών ενημερώσεων και βελτιώσεων της εφαρμογής του κοινωνικού δικτύου.

Για να λειτουργήσει η υπηρεσία VPN της εφαρμογής απατείται η συλλογή δεδομένων και η παρακολούθηση της online δραστηριότητας του χρήστη, κάτι το οποίο είναι εντελώς αντίθετο από την λογική οποιασδήποτε VPN υπηρεσίας – ο σκοπός της είναι να προσφέρει ανώνυμη περιήγηση στο Ιnternet δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να χρησιμοποιεί απομακρυσμένη IP από αυτή που πραγματικά του δίνει η γραμμή του.

H «Προστασία» του Facebook κατασκοπεύει επίσημα κάθε σας κίνηση – εντός και εκτός του κοινωνικού δικτύου Facebook Twitter

Aντ' αυτού, το VPN της εφαρμογής Onavo επιτρέπει στο Facebook να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, προσφέροντας έτσι στο κοινωνικό δίκτυο ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά την ανίχνευση νέων τάσεων, για παράδειγμα. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι όλο αυτό γίνεται για να προστατέψει το κοινό του με κάποια ανωνυμία, η ειρωνία παραμένει στο γεγονός ότι το Facebook μπορεί να παρακολουθεί, να μελετά και να αναλύει τα δεδομένα που χειριζόνται οι χρήστες του. Διότι δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι τέτοιου είδους δεδομένα ήταν αυτά που βοήθησαν το Facebook να κερδίσει έδαφος απέναντι στο Snapchat, αντιγράφοντας την ιδεά των Ιστοριών και βάζοντας την αρχικά στο Ιnstagram.

Καλό θα ήταν όσοι χρήστες πρόκειται να εγκαταστήσουν το Onavo να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα επίσημο spyware, το οποίο δεν έχει κακόβουλες προθέσεις, αλλά θέλει να κερδίσει πολύτιμες πληροφορίες από τις κινήσεις, τις τάσεις και τις συνήθειες των χρηστών του, για να τις μεταφέρει μετά στην μητέρα Facebook Inc. Βέβαια, αν και πιστεύω είναι αρκετοί εκείνοι που πιθανώς δεν έχουν θέμα να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα με ένα δωρεάν VPN πρόγραμμα, είμαι σίγουρος ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν πως ουσιαστικά το Onavo σας κατασκοπεύει (επίσημα) για χάρη του Facebook.

Σύμφωνα με τελευταίες ενημερώσεις από το TechCrunch 33 εκατομμύρια χρήστες έχουν εγκαταστήσει το Onavo Protect, με το 38% να ανήκουν στην iOS ομάδα και το 62% στην Android. Εάν δεν την έχετε ήδη εγκαταστήσει, η δική μας συμβουλή είναι απλά να την αγνοήσετε.

Τech & Science
2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Όταν παραδέχεται κάτι τέτοιο κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία ή μια κρατική υπηρεσία πληροφοριών γίνεται χαμός. Όταν το κάνει το facebook απλά πάμε παρακάτω. O Ζάκερμπεργκ είναι βλάκας που έχει φτιάξει ένα τόσο ισχυρό "όπλο" και δεν έχει αυτοανακηρυχθεί ακόμα world dictator.