Τζορτζ Σόρος εναντίον Facebook και Google: Είναι επικίνδυνοι - Οι μέρες τους είναι μετρημένες

Τζορτζ Σόρος εναντίον Facebook και Google: Είναι επικίνδυνοι - Οι μέρες τους είναι μετρημένες Facebook Twitter
6

Τα πυρά του Τζορτζ Σόρος δέχθηκαν χθες τα «τεχνολογικά μονοπώλια», όπως το Facebook και η Google, τα οποία ο κροίσος επενδυτής χαρακτήρισε επικίνδυνα, απειλή για τη δημοκρατία ενώ δήλωσε πως η κυριαρχία τους τελειώνει.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο 87χρονος δισεκατομμυριούχος  επιτέθηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ενώ εξέφρασε ανησυχία για τη δύναμη που έχουν συγκεντρώσει.

Ο Σόρος προέβλεψε ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες», καθώς είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους.

 «Οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες των μέσων δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ενώ επεσήμανε ότι «η δύναμη διαμόρφωσης της προσοχής των ανθρώπων, ολοένα περισσότερο συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων εταιρειών».

Ανέφερε ότι «οι εταιρείες social media επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται, χωρίς καν οι τελευταίοι να το συνειδητοποιούν, πράγμα που έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της δημοκρατίας και ιδίως για την ακεραιότητα των εκλογών».

Ο Σόρος κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι «χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους» και ότι «σκοπίμως δημιουργούν εθισμό των χρηστών στις υπηρεσίες που τους προσφέρουν», πράγμα επιβλαβές ιδίως για τους εφήβους.

Αναφερόμενος κατ' επανάληψη στη Google και στο Facebook, σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian», τόνισε ότι «χρειάζεται πια πραγματική προσπάθεια για να υπερασπίσει κανείς αυτό που ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ονόμαζε ελευθερία του νου. Υπάρχει πιθανότητα ότι από τη στιγμή που αυτή θα χαθεί, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, θα δυσκολευθούν να την ανακτήσουν».

Προειδοποίησε ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες» και ότι ήδη έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Σόρος αποκάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ «κίνδυνο για τον κόσμο», ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 ή και νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Ο Σόρος επαίνεσε την Ευρωπαία επίτροπο Μαγκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, για την οποία είπε ότι θα αποτελέσει τη «νέμεση» των εταιρειών social media. Η Βεστάγκερ ήδη βρίσκεται σε κόντρα με πολλές αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές (Google, Amazon, Apple κ.α.), έχοντας ήδη επιβάλει ή απειλώντας να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα.

Ο Σόρος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικούς της διαδικτυακούς «γίγαντες» και αυτό της επιτρέπει «να προστατεύει την κοινωνία από αυτούς», ενώ αντίθετα, όπως είπε, οι αντίστοιχες ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμες.

«Τα μονοπώλια του διαδικτύου δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τη διάθεση να προστατεύσουν την κοινωνία από τις συνέπειες των δράσεών τους» τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος είχε γίνει για πρώτη φορά διάσημος το 1992, όταν είχε βγάλει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας με επιτυχία για την υποτίμηση της βρετανικής λίρας.

Σήμερα είναι επικεφαλής σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα που έχουν ως κοινό στόχο «την προάσπιση των ανοικτών κοινωνιών από τους εχθρούς τους» - κάτι που τον έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής από διάφορες πλευρές. Όπως είπε και στο Νταβός, «οι ανοικτές κοινωνίες σήμερα βρίσκονται σε κρίση και διάφορες μορφές δικτατορίας και μαφιόζικων κρατών βρίσκονται σε άνοδο, όπως η Ρωσία του Πούτιν».

Μάλιστα, παρουσίασε ένα δυστοπικό σενάριο, όταν ίσως η δύναμη των εταιρειών όπως η Google και το Facebook θα έχει «παντρευθεί» με τις δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών από τα κράτη. «Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε έναν ιστό ολοκληρωτικού ελέγχου, πού ούτε καν ο 'Αλντους Χάξλεϊ και ο Τζορτζ Όργουελ δεν είχαν φαντασθεί» υποστήριξε.

 Facebook και Google δεν έχουν απαντήσει για την ώρα ενώ δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα διεθνών ΜΜΕ για σχόλιο πάνω στα όσα είπε ο Σόρος

Τech & Science
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν έχει κανένα προβλημα ο Σορος με τα μονοπώλια του Facebook και του Google.Το διαδυκτιο οταν εξυπηρετει την ατζεντα τους ειναι καλο,όταν υποστηριζει "επαναστασεις" και επαναστασεις ειναι καλό,όταν αλώνιζει το ISIS και οι στρατολογοι του ειναι καλο ,οταν κυριαρχουν οι διαφοροι ,Social justic warriors ειναι καλο.Το ιντερνετ ομως ειναι ακομη ελευθερο και αναρχο οποτε το χρησιμοποιει και η "αλλη πλευρα" με επιτυχιες τυπου Brexit και Τραμπ.Να το ελεγξουν θελουν και τιποτε αλλο
Σωστά, ενώ ο συγκεκριμένος κύριος που με τα δισεκατομμύριά του μέσω των αγορών έχει τη δύναμη να ρίχνει κυβερνήσεις, να κλείνει εταιρείες ή να κάνει άλλες να ανθίζουν προς θεού δεν έχουμε κανένα λόγο να τον φοβόμαστε. Απλά μέσω των χρημάτων του μπορεί να κάνει ό,τι θέλει...
Συμφωνώ με το γενικό σκεπτικό του σχολίου σου, αλλά καλό είναι να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας ό,τι συγκεκριμένο είπε (με τα οποία συμφωνώ - ο περισσότερος κόσμος έχει, σχεδόν, αποβλακωθεί με την χρήση των social media), και επειδή όταν ένας κόρακας αποφασίζει να βγάλει τα μάτια άλλων... κοράκων, καθότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», τότε κάτι σοβαρό συμβαίνει...
Συμφωνώ απόλυτα με ό,τι είπε αλλά είναι το τελευταίο άτομο στον κόσμο να το λέει αυτό. Επίσης, πραγματικά αμφιβάλλω ότι αυτό που τον ενοχλεί είναι η αποβλάκωση που προκαλούν τα social media, ίσα-ίσα αυτό είναι κάτι που βολεύει την ελίτ αυτού του κόσμου. Αυτό που μάλλον τον ενοχλεί είναι η εξουσία που έχει όσον αφορά διάφορα κινήματα που έχουν ξεκινήσει από τα social media.
@Φάε το φαγητό σου 26.1.2018 | 14:59Ανά τους τόσους αιώνες δεν υπήρχαν social media και μια χαρά τα πήγανε όλα τα κινήματα, τάσεις και επαναστάσεις που θετικά ή αρνητικά άλλαξαν τον κόσμο μας. Πόσα ήταν ή είναι αυτά τα κινήματα που ξεκίνησαν χάριν των social media, ειδικά όταν αυτά άρχισαν να λειτουργούν πολύ πρόσφατα; Εγώ νομίζω ότι τα social media απλώς συνέβαλαν ως σε ένα βαθμό και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι να διακοπούν. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κοινωνικών εξεγέρσεων, αν και ο όρος εξέγερση είναι πολύ σοβαρός και μεγάλος, άρα πιο σωστά διαφωνιών που όμως λογοκρίθηκαν ή και διακόπηκε η μετάδοσή τους. Είναι πάρα πολύ εύκολο να διακοπούν και φυσικά να λογοκριθούν σε κάθε περίπτωση, μεμονωμένα ή συνολικά. Πολύ πρόσφατο γεγονός ελέγχου και λογοκρισίας είναι ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος ή ό,τι ήταν αυτό..., μετέδωσε μήνυμα μέσω εφαρμογής social media (εν συνεχεία πολλοί πολίτες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί και άλλοι, συνελήφθηκαν και φυλακίστηκαν από το καθεστώς του Ερντογάν, επειδή ακριβώς παρακολουθήθηκαν μέσω των social media...). Είναι δε τέτοια η χρήση τους (social media), που απλώς ο περισσότερος κόσμος εκτονώνεται/αποφορτίζεται μέσα σε αυτά («οι επαναστάτες του καναπέ») και δεν ακολουθούν σωστές και ουσιαστικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις γίνονται επί του πρακτέου, όχι αποκλειστικά και μόνο επί του πληκτρολογίου. Αυτό απλώς συμβάλει (μέχρι να λογοκριθεί). Μετά την αποχαύνωση της τηλεόρασης, όσο αφορά κυρίως τον έλεγχο της ενημέρωσης και προβολής της με μηδαμινό πλουραλισμό, μας αποτελείωσε ή σχεδόν μας αποτελείωσε και το διαδίκτυο, ειδικά από τη στιγμή που μας έδωσε την ψευδή αντίληψη της διαδραστικότητας πως συμμετέχουμε στα τεκταινόμενα...Το διαδίκτυο, κάτι πολύ πρόσφατο, ειδικά τα πάσης μορφής social media, μέχρι τώρα δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα τους εξουσιάζοντες. Αναφέρομαι στα δημοκρατικά πολιτεύματα, γιατί όλα τα υπόλοιπα τα ελέγξανε ή και απαγόρευσαν από την έναρξη της λειτουργίας τους. Μετά την νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τον έλεγχο της διαδικτυακής ουδετερότητας και νομίζω ότι θα τον εφαρμόσει, αυτό σύντομα θα εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα και στον υπόλοιπο «δημοκρατικό» κόσμο. Σε αυτό νομίζω πως αναφέρθηκε ο Σόρος ή εμμέσως πλην σαφώς προέβαλε και τις δικές του προθέσεις... http://www.lifo.gr/now/digital-life/172982