Πρόστιμο - μαμούθ στην Qualcomm για τη μυστική συμφωνία με την Apple

Πρόστιμο - μαμούθ στην Qualcomm για τη μυστική συμφωνία με την Apple Facebook Twitter
0

Τεράστιο πρόστιμο 997 εκατ. ευρώ επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών Qualcomm καθώς την έκρινε ένοχη για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Qualcomm τιμωρήθηκε επειδή πλήρωσε την αμερικανική Apple, προκειμένου η τελευταία, μεταξύ των ετών 2011-2016, να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα τσιπάκια της πρώτης στα iPhones και στα τάμπλετς iPads.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαγκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε, σύμφωνα με τους Financial Times ότι οι πράξεις της εταιρείας ήταν παράνομες, επειδή «αρνήθηκαν στους καταναλωτές και σε άλλες εταιρείες τις δυνατότητες περισσότερων επιλογών και καινοτομιών και αυτό συνέβη σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες».

«Η Qualcomm έθεσε παράνομα τους αντιπάλους της εκτός αγοράς για πάνω από πέντε χρόνια, ενισχύοντας έτσι την κυριαρχία της στην αγορά», δήλωσε η Επίτροπος τονίζοντας πως η Qualcomm πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε έναν βασικό πελάτη, την Apple, ώστε να μην αγοράζει από αντιπάλους. 

«Αυτό σήμαινε ότι κανένας αντίπαλος δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικά την Qualcomm, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ήταν τα προϊόντα του», αναφέρει επίσης το πόρισμα.

Η Qualcomm δηλώνει με τη σειρά της ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συμφωνία δεν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ ούτε επηρεάζει δυσμενώς τον ανταγωνισμό της αγοράς ή τους ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο Don Rosenberg, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Qualcomm.

Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί μια προειδοποίηση και για άλλες εταιρείες που σκέφτονται να χρησιμοποιούν παρόμοιες πρακτικές.

Όταν ρωτήθηκε αν η Apple φέρει επίσης οποιαδήποτε ευθύνη για την πρακτική, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία παραβίασης από την εταιρεία που εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM