ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πώς το Internet επηρεάζει τη θρησκευτική πίστη

Πώς το Internet επηρεάζει τη θρησκευτική πίστη Facebook Twitter
0

Λίγοι κοινωνιολόγοι έχουν προσπαθήσει να αξιολογήσουν εάν η χρήση του Internet επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέπτονται και ασκούν τη θρησκεία τους. Μια νέα έρευνα στην Αμερική αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο χρόνο σπαταλάμε στο διαδίκτυο τόσο όλες οι θρησκείες μοιάζουν ίδιες.

Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να «πιστεύετε», φαίνεται ότι το διαδίκτυο ίσως έχει κάνει τους ανθρώπους λιγότερο δογματικούς σχετικά με τη θρησκεία. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal for the Scientific Study of Religion παρουσιάζει στοιχεία ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να έχουμε μια συγκεκριμένη θρησκευτική σχέση ή να πιστεύουμε και να ασκούμε αποκλειστικά μια θρησκεία. 

Η μελέτη του κοινωνιολόγου Paul McClure του πανεπιστημίου Baylor του Τέξας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που περνάνε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, είναι πιθανότερο να αποστασιοποιηθούν από την παραδοσιακή τους θρησκεία, να θελήσουν να πειραματιστούν με άλλες θρησκείες ή αιρέσεις, ή ακόμη και να γίνουν τελείως άθεοι.

Ο McClure εμπεύστηκε για αυτή την έρευνα από μια προηγούμενη που πρότεινε ότι η άνοδος του διαδικτύου από τη δεκαετία του '90, συνέβαλε στην αύξηση των ανθρώπων που δεν θέλουν να πιστεύουν σε τίποτα, με ειδική αναφορά στην γνωστή ομάδα «Nones» η οποία περιλαμβάνει και άθεους και αγνωστικιστές. Ο ερευνητής ανέλυσε δεδομένα από ένα συνεχιζόμενο έργο που είχε ξεκινήσει από το 2005 το πανεπιστήμιο, επικαλέστηκε συγκεκριμένα την εκδοχή της έρευνας ως αντιπροσωπευτικής εθνικής έρευνας και στη συνέχεια αυτή διεξήχθη από τον οργανισμό Gallup Organization, o οποίος ήταν αυτός που έθετε τα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από τον κόσμο και τη σχέση τους με τη θρησκεία.

Η μελέτη με τίτλο «Πειραματιζόμενοι με το Διαδίκτυο και τη Θρησκεία στην ψηφιακή εποχή» ανέλυσε δειγματοληπτικά στοιχεία από 1.700 άτομα άνω των 18 ετών. Όσοι συμμετείχαν απαντούσαν σε ερωτήσεις του τύπου «πόσο συχνά πηγαίνετε στην εκκλησία;», «πόσες ώρες σας απασχολεί το διαδίκτυο;» ή «θεωρείτε ότι όλες οι θρησκείες του κόσμου είναι εξίσου αληθινές;».

Ο McClure διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη η χρήση του διαδικτύου σε έναν άνθρωπο, ακόμη και μετά τον υπολογισμό παραγόντων όπως η ηλικία, η εκπαίδευση ή η πολιτική τοποθέτηση, σχετίζονταν περισσότερο με απαντήσεις και δηλώσεις όπως «Όλες οι θρησκείες στον κόσμο είναι εξίσου αληθείς» ή «Σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τι θρησκεία αποκαλούν ότι πιστεύουν, όλοι οι άνθρωποι λατρεύουν τον ίδιο Θεό».

 

Η έρευνα του McClure υποδηλώνει ότι το διαδίκτυο έχει διαμορφώσει το πώς αλληλεπιδράμε με τη θρησκεία διαφορετικά από ότι με άλλες ολοκληρωμένες τεχνολογίες, όπως η τηλεόραση. Παραδείγματος χάριν, διαπίστωσε ότι, ενώ η παρακολούθηση από τηλεόραση σχετίζεται με δαπάνη λιγότερου χρόνου για θρησκευτικές δραστηριότητες (όπως η παρακολούθηση μιας εκκλησιαστικής τελετής), το διαδίκτυο δεν ήταν καθόλου. Παρά την ευρεία ανησυχία ότι το διαδίκτυο μπορεί να έχει μια πολωτική επίδραση στις πεποιθήσεις μας, δεν φαίνεται να έστειλε κανέναν στην εκκλησία ή σε κάποιο άλλο θρησκευτικό χώρο. Με αυτή τη βασική διαπίστωση ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο χρόνο χρήσης του Internet και στην αντιμετώπιση της θρησκείας, ο McClure θεωρεί ότι όσο αυξάνουν οι ώρες μπροστά από την οθόνη ενος υπολογιστή ή ενός κινητού, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα ένας άνθρωπος να πιστέψει ότι η δική του θρησκεία δεν είναι η μόνη αληθινή.

Η πρόσφατη έκδοση του Πανεπιστημίου του Baylor με τίτλο «Αμερικανικές αξίες, ψυχική υγεία και χρήση της τεχνολογίας στην εποχή του Τραμπ» (στην οποία βοήθησε και η έρευνα του κοινωνιολόγου McClure), διαπιστώνει ότι το 55% των Αμερικανών δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε θρησκευτικό ή πνευματικό περιεχόμενο. Ένα άλλο 23% δήλωσαν ότι το κάνουν το πολύ μία φορά το μήνα. Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών δήλωσαν ότι ποτέ δεν μιλούν για τις θρησκευτικές τους απόψεις στα κοινωνικά μέσα. Προσθέτοντας, μάλιστα, περισσότερη υποστήριξη στη θεωρία του McClure, 9 από τους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι η τεχνολογία τους είχε εκθέσει σε νέες θρησκευτικές προοπτικές.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM