ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Google: Σκάνδαλο με φορολογικά παραθυράκια στην Ευρώπη

Google: Σκάνδαλο με φορολογικά παραθυράκια στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Το 2016 η Google της Alphabet Inc. μετέφερε 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε εταιρία βιτρίνα με έδρα τη Βερμούδα, γλυτώνοντας έτσι δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους εκείνο το έτος, όπως δείχνουν στοιχεία των ολλανδικών φορολογικών αρχών. 

Η Google κατάφερε να «σώσει» ποσά ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 μεταφέροντας σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ιρλανδίας, Ολλανδίας και Βερμούδας, χρησιμοποιώντας νομικά κενά και φορολογικά παραθυράκια που της επέτρεπαν να καλύπτει υψηλές φορολογικές ευθύνες στο εξωτερικό, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg. Αναφερόμενη ιδιαίτερα στις οικονομικές κινήσεις της εταιρείας στην Ολλανδία, η έκθεση εξηγεί πώς η Google συνεχίζει να χρησιμοποιεί δύο τρύπες που ονομάζει "Διπλό Ιρλανδικό" και "Ολλανδικό Σάντουιτς" για να φορολογηθεί στο ελάχιστο.

Συγκεκριμένα φαίνεται ότι τα χρήματα κινήθηκαν από μια εταιρεία με έδρα την Ιρλανδία (η οποία είναι θυγατρική της Google) προς μια ολλανδική για να καταλήξουν τελικά από την Ολλανδία σε μια διαφορετική ιρλανδική «εταιρεία βιτρίνα». Η τελευταία, έχει φυσική έδρα στη Βερμούδα αλλά και το δικαίωμα να αδειοδοτεί την Google να δηλώνει αυτά τα ποσά ως εισοδήματα. Και κάπως έτσι βγήκαν τα ονόματα των φορολογικών κενών "Διπλό Ιρλανδικό" και "Ολλανδικό Σάντουιτς".

Όλο αυτό ξέσπασε με τις νέες ανακοινώσεις της Ολλανδικής κυβέρνησης, οι οποίες έδωσαν στο φως της δημοσιότητας τις οικονομικές κινήσεις της εταιρίας τα τελευταία έτη. Βάσει αυτών, η Google φαίνεται να χρησιμοποίησε αυτό το σύστημα των τριών εταιριών για να φορολογηθεί στο ελάχιστο για έσοδα ύψους 19,2 δις δολαρίων (περίπου 15,9 δις ευρώ).

Η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει το 2014 ότι θα έκλεινε με νέους νόμους αυτά τα κενά μέχρι το 2015, αλλά η περίοδος χάριτος επεκτάθηκε μέχρι το 2020 για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες οι επιχειρήσεις που είχαν έδρα εκεί. Αυτό έδωσε στη Google το νόμιμο περιθώριο να συνεχίσει την εκμετάλλευσή της για άλλα τρία χρόνια.

Όταν η Google ρωτήθηκε από το Bloomberg ένας εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε «Πληρώνουμε όλους τους οφειλόμενους φόρους και τηρούμε τους φορολογικούς νόμους σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε σε όλο τον κόσμο. Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος στο διαδίκτυο». Βέβαια, όπως τονίζει το Bloomberg το σκάνδαλο που έχει δημιουργηθεί πίσω από αυτή την καινούργια υπόθεση δεν αφορά την παραβιάση κάποιου νόμου αλλά το ηθικό κομμάτι των πράξεων των εταιριών. Ως γνωστόν η Google δεν είναι η μοναδική εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται τέτοια παραθυράκια προς όφελός της. Πλήθος μεγάλων πολυεθνικών πράττουν ανάλογα και αυτή η εκμετάλλευση του συστήματος είναι που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Γιατί ναι, μπορεί η Google και η Apple και πολλοί άλλοι να δείχνουν ότι φέρνουν περισσότερα χρήματα στην πατρίδα τους, απολαμβάνοντας πολλά από τα οφέλη που αυτά τα φορολογικά κενά των ευρωπαϊκών χωρών τους έχουν προσφέρει εδώ και δεκαετίες.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM