Spotify: Μήνυση ύψους 1,6 δις δολαρίων για μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων

Spotify: Μήνυση ύψους 1,6 δις δολαρίων για μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων Facebook Twitter
0

Η Wixen Music Publishing, η οποία αδειοδοτεί τη μουσική από περίπου 200 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Tom Petty, Neil Young, The Doors, The Beach Boys, Missy Elliott και Janis Joplin, μήνυσε το Spotify για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο νέος χρόνος δεν άνοιξε καλά για το Spotify!

H σουηδική εταιρεία Spotify AB αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις στην πορεία της στην νέα μουσική βιομηχανία, αφού η εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων Wixen Music Publishing, η οποία χειρίζεται περισσότερους από 2.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων οι Doors, Janis Joplin, Neil Young, Tom Petty, Stevie Nicks, The Beach Boys, Weezer και The Black Keys κατέθεσε αγωγή ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H αγωγή, η οποία κατατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, ισχυρίζεται ότι το Spotify χρησιμοποιεί δεκάδες χιλιάδες τραγούδια χωρίς να έχει την άδεια για να το κάνει. Κάποια από αυτά τα τραγούδια περιλαμβάνουν εκατοντάδες κλασικά τραγούδια σαν το "Free Fallin" του Tom Petty ή "Light My Fire" των Doors, για παράδειγμα. 

«Πριν από το λανσάρισμά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Spotify επιχείρησε να πάρει άδεις για πολλές ηχογραφήσεις, δουλεύοντας βασικά με δισκογραφικές εταιρείς, αλλά σε μια προσπάθεια να είναι πρώτο στην αγορά, κατέβαλε ανεπαρκείς προσπάθειες για να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες των μουσικών συνθέσεων», αναφέρει η καταγγελία, ενώ προσθέτει επίσης ότι «απέτυχε σε πολλές περιπτώσεις να αδειοδοτήσει τις συνθέσεις που ενσωματώνονται σε κάθε δισκογραφική εγγραφή ή άλμπουμ και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του άρθρου 115 του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.»

Το άρθρο 115 του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας απαιτεί ότι εάν μια εταιρεία αναπαράγει ένα τραγούδι, όπως κάνει κάποιος μέσα από την υπηρεσία streaming του Spotify, μπορεί να το κάνει χωρίς να διαπραγματευτεί τους όρους με τον καλλιτέχνη και τον εκδότη. Το ποσοστό αδειοδότησης ορίζεται από το νόμο. Αλλά απαιτεί, όμως, από την εταιρεία που θέλει να το κάνει, να στείλει μια "ειδοποίηση πρόθεσης" ή απλώς να καταβάλει όλες τις απαιτούμενες πληρωμές για την αναπαραγωγή των τραγουδιών στους εκδότες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα. Η αγωγή που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή αναφέρει ότι το Spotify δεν το έχει κάνει αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, από τη μεριά του το Spotify δήλωσε ότι όταν ασχολείται με δεκάδες εκατομμύρια τραγουδιών, η εύρεση των συγγραφέων και των συν-συγγραφέων μουσικών συνθέσεων είναι ένα σχεδόν αδύνατο έργο. Βέβαια, οι επικριτές της υπηρεσίας καθώς και οι δικηγόροι αντιστέκονται σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι το Spotify δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να πληρώσει τα τέλη που αφορούν αυτές τις ηχογραφήσεις και ότι τόσο οι καλλιτέχνες όσο και οι εκδότες δεν θα έπρεπε να κάνουν έναν τόσο μεγάλο αγώνα για να πληρώνονται για την μουσική τους.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM