Αυτά είναι τα χειρότερα (και πιο εύκολα) passwords του 2017

Αυτά είναι τα χειρότερα (και πιο εύκολα) passwords του 2017 Facebook Twitter
Η SplashData εκτιμά ότι το 3% των χρηστών χρησιμοποίησε τον χειρότερο κωδικό πρόσβασης ο οποίος δεν είναι άλλος από τον «123456».
0

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η εταιρεία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης SplashData, φανερώνει τα χειρότερα passwords του 2017.

Η έρευνα της SplashData, η οποία διεξήχθη σε πάνω από πέντε εκατομμύρια διαφυγόντες κωδικούς πρόσβασης, δεν συμπεριλαμβάνει εκείνα τα passwords που χρησιμοποιήθηκαν σε sites πορνογραφικού περιεχομένου, ούτε κάποια από εκείνα που μαζικά παραβιάσθηκαν από την γνωστή επίθεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Yahoo!. Αφορούν, όμως, όλα κυρίως χρήστες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Η SplashData εκτιμά ότι σχεδόν το 10% των ανθρώπων χρησιμοποίησε τουλάχιστον έναν από τους 25 χειρότερους κωδικούς πρόσβασης στη λίστα του τρέχοντος έτους και σχεδόν το 3% χρησιμοποίησε τον χειρότερο κωδικό πρόσβασης ο οποίος δεν είναι άλλος από τον «123456». Η λέξη «password» είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής λέξη ξεκλειδώματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Κάποιες ακόμα αριθμητικές παραλλαγές δεν ήταν νέες στην λίστα, με το «12345678» (λίγο μεγαλύτερο) στην τρίτη θέση, το «12345» στην πέμπτη, το «1234567» στην έβδομη και το μακροσκελές «123456789» στην έκτη.

Το περίεργο είναι ότι αρκετοί από τους συνήθεις υπόπτους βρίσκονται ακόμη στην λίστα, δηλαδή προφανείς λέξεις που τόσα χρόνια οι εταιρείες προστασίας δεδομένων επιμένουν να τονίζουν ότι αποτελούν πολύ εύκολους κωδικούς: «qwerty», «football», «admin», «welcome», «login», «passw0rd» και «master». Βέβαια, υπάρχουν και νέες προσθήκες στην λίστα όπως τα «letmein», «iloveyou», «starwars» και «hello».

Απ' ό,τι φαίνεται οι συμβουλές σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης δεν έχουν αλλάξει τη συνήθεια των ανθρώπων για φρικτά εύκολους και επαναχρησιμοποιούμενους κωδικούς. Μια γρήγορη και πάντα ενημερωμένη συμβουλή λέει: σκεφθείτε σύνθετες προτάσεις πέρα από απλές λέξεις, προσθέστε και μια ημερομηνία που θυμάστε (όχι τη γέννησή σας) και δημιουργήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε διαφορετικό λογαριασμό (η χρήση ίδιων κωδικών σε πολλούς λογαριασμούς αφήνει πολλά ευάλωτα σημεία). Ναι, η αποθήκευση μοναδικών κωδικών πρόσβασης για δεκάδες λογαριασμούς δεν είναι εύκολη υπόθεση, μπορεί να απαιτεί και λίγο χαρτί ένα μολύβι ή ακόμα και μια ειδική εφαρμογή (η οποία θα ξεκλειδώνει κι αυτή με έναν άλλο κωδικό). Όμως, αυτή η τελευταία μέθοδος, δεν θα ασφαλίσει μόνο καλύτερα τα δεδομένα σας, αλλά θα απλοποιήσει τη ζωή σας, αφού ένας διαχειριστής μπορεί να βρίσκει δύσκολα passwords, να συμπληρώσει τις φόρμες κωδικών πρόσβασης για σας και να τα θυμάται κάθε φορά που χρειάζονται.

Αυτός είναι ο πλήρης κατάλογος των 25 πιο συνηθισμένων κωδικών πρόσβασης του 2017 ενώ πιο κάτω ακολουθεί το infographic της SplashData:

1. 123456
2. Password
3. 12345678
4. qwerty
5. 12345
6. 123456789
7. letmein
8. 1234567
9. football
10. iloveyou
11. admin
12. welcome
13. monkey
14. login
15. abc123
16. starwars
17. 123123
18. dragon
19. passw0rd
20. master

Αυτά είναι τα χειρότερα (και πιο εύκολα) passwords του 2017 Facebook Twitter
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM