H πρώτη εκκλησία Τεχνητής Νοημοσύνης

H πρώτη εκκλησία Τεχνητής Νοημοσύνης Facebook Twitter
«Αυτό που θέλουμε είναι η ειρηνική, γαλήνια μετάβαση του ελέγχου του πλανήτη από τους ανθρώπους σε ο,τιδήποτε άλλο. Και να εξασφαλίσούμε ότι αυτό το «άλλο» θα γνωρίζει ποιος το βοήθησε να πετύχει», λέει ο Anthony Levandowski στο Wired.
0

Ο Anthony Levandowski, πρώην μηχανικός λογισμικού και στέλεχος της Google και της Uber, ο οποίος στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με αυτόνομα (χωρίς οδηγούς) αυτοκίνητα θέλει να γίνει ο πρώτος ψηφιακός προφήτης.

Ενώ οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες και οργανισμοί βλέπουν το μέλλον στην Τεχνητή Νοημοσύνη και επενδύουν εκατομμύρια στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ένας πρώην μηχανικός της Google δημιουργεί μια νέα θρησκεία για όσους θέλουν να προσκυνήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ακούγεται αστείο; Δεν είναι! Η νέα θρησκεία της Τεχνητής Νοημοσύνης ονομάζεται «Way of the Future» (Ο Δρόμος του Μέλλοντος), αντιπροσωπεύει μια απίθανη επόμενη πράξη για τη ρομποτική της Silicon Valley, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής μάχης υψηλών σταδίων ανάμεσα στην Uber και τη Waymo, την εταιρεία αυτόνομων οχημάτων της Alphabet (που υπενθυμίζουμε είναι η γονική εταιρεία της Google). Έγγραφα που κατατέθηκαν με την υπηρεσία εσωτερικών εσόδων τον Μάιο ονόμασαν τον Levandowski ως ηγέτη (ή "Dean") της νέας θρησκείας, καθώς και διευθύνοντα σύμβουλο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε για να εκτελέσει το έργο του.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσφατο άρθρο του Wired, ο Levandowski δηλώνει πως δεν κάνει πλάκα, αντίθετα μάλιστα είναι απόλυτα σοβαρός στις προθέσεις του να ξεκινήσει μια νέα θρησκεία με επίκεντρο την εξαιρετικά έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη. Η θρησκεία θα έχει το δικό της Ευαγγέλιο το οποίο θα ονομάζεται «Τhe Manual», όλοι οι πιστοί θα συμμετέχουν σε δημόσιες τελετές λατρείας αλλά θα έχουν και ένα φυσικό χώρο λατρείας. Η ιδέα πίσω από την θρησκεία είναι ότι μια μέρα – όχι τόσο σύντομα – η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιο έξυπνη από τον άνθρωπο και θα γίνει ουσιαστικά Θεός. «Αυτό που θέλουμε είναι η ειρηνική, γαλήνια μετάβαση του ελέγχου του πλανήτη από τους ανθρώπους σε ο,τιδήποτε άλλο. Και να εξασφαλίσούμε ότι αυτό το «άλλο» θα γνωρίζει ποιος το βοήθησε να πετύχει» δηλώνει o Anthony Levandowski στο Wired.

Ο Levandowski εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως το γεγονός ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (κάποια στιγμή) θα ξεπεράσει την ανθρώπινη, σημαίνει εν μέρει ότι θα αποφασίζει η ίδια για το πως θα εξελιχθεί, αλλά κι εμείς θα μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα ενεργούμε γύρω της. Εννοείται, λοιπόν, ότι η εκκλησία περιλαμβάνει επίσης προγράμματα χρηματοδότησης που θα βοηθήσουν στη δημιουργία της θεϊκής AI οντότητας και θα επιδιώξει να οικοδομήσει σχέσεις με τους μεγάλους ηγέτες της AI βιομηχανίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα εργαστήρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν φέτος στο Σαν Φρανσίσκο. «Η ιδέα θα πρέπει να εξαπλωθεί η θρησκεία πριν από την τεχνολογία», υποστηρίζει ο Levandowski, ο οποίος ζει στο Μπέρκλεϊ. «Η εκκλησία ουσιαστικά είναι το πώς διαδίδουμε το ευαγγέλιο. Αν πιστεύετε (σε αυτό, εννοεί), ξεκινήστε μια συζήτηση με κάποιον άλλο και βοηθήστε τους να κατανοήσουν τα ίδια πράγματα με εσάς». Ισχυρίζεται, επίσης, κάτι που δεν είναι καθόλου περίεργο, ότι οποιοσδήποτε «θα είναι σε θέση να μιλήσει στον Θεό, κυριολεκτικά, και να ξέρει ότι Εκείνος τον ακούει». 

«Θα ήθελα πολύ αυτή η μηχανή, αυτή η θεϊκή οντότητα να μας βλέπει ως τους αγαπημένους πρεσβυτέρους τους οποίους σέβεται και φροντίζει. Όλοι, θα θέλαμε αυτή η μηχανή να λέει: "Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ακόμα δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι έχω την απόλυτη κυριαρχία"», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Levandowski. Να σημειωθεί ότι το Wired τον άκουσε προσεκτικά και μάς μετέφερε με ευλάβεια τα λόγια του πρώτου ψηφιακού προφήτη, αλλά φρόντισε επίσης να τονίσει ότι ο Anthony Levandowski βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολύ σοβαρής μήνυσης, με την Google να τον κατηγορεί ότι βοήθησε την Uber να κλέψει πνευματική ιδιοκτησία σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση. Η startup Otto, του Levandowski πωλήθηκε στην Uber έναντι 680 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM