Κίνα: Φρένο στο WhatsApp, ελευθερία στο φιλοκυβερνητικό WeChat

Κίνα: Φρένο στο WhatsApp, ελευθερία στο φιλοκυβερνητικό WeChat Facebook Twitter
Μόνο μηνύματα κειμένου «φεύγουν» κανονικά μέσω του WhatsApp στην Κίνα.
0

Το μπλοκάρισμα της εφαρμογής του Facebook στην Κίνα αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τον κολοσσό των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg πιέζει να επανέλθει στην κινεζική αγορά, ενώ ταυτόχρονα μελετά εντατικά την κινεζική γλώσσα για να επέμβει προσωπικά και στις συζητήσεις. Το WhatsApp ήταν το τελευταίο από τα προϊόντα του Facebook που εξακολουθούσε να είναι ελεύθερο και διαθέσιμο στην ηπειρωτική Κίνα. Η κύρια υπηρεσία του κοινωνικού μέσου ενημέρωσης του Facebook έχει αποκλειστεί στην Κίνα από το 2009 ενώ και το Instagram είναι κι αυτό μπλοκαρισμένο.

Γύρω στα μέσα Ιουλίου, οι κινεζικές αρχές λογοκρισίας άρχισαν να κόβουν τόσο τις συνομιλίες μέσω βίντεο όσο και την αποστολή φωτογραφιών ή άλλων αρχείων μέσω του το WhatsApp ενώ σταμάτησαν επίσης και οι φωνητικές συνομιλίες. Μόνο τα μηνύματα κειμένου συνέχισαν να «φεύγουν» κανονικά μέσω της εφαρμογής. Κι ενώ κάποιοι θεωρούσαν ότι οι περιορισμοί για τα βίντεο, τις φωνητικές συνομιλίες και την κοινή χρήση αρχείων ήταν προσωρινά «κομμένες» και ότι μπορεί να επανέρχονταν μετά από λίγες εβδομάδες, όλα δείχνουν σήμερα ότι η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Οι χρήστες της εφαρμογής αντιμετωπίζουν προβλήματα σύνδεσης εδώ και μια εβδομάδα με την υπηρεσία να σταματά ξαφνικά να λειτουργεί. Σε κάποιες φάσεις η εφαρμογή κόβεται τελείως και οι χρήστες μπορούν να την χρησιμοποιήσουν μόνο μέσα από ιδιωτικά δίκτυα (Virtual Private Networks -VPNs) που παρακάμπτουν το τείχος προστασίας της Κίνας. Η επέκταση της διαδικτυακής λογοκρισίας στη χώρα μπορεί να έρχεται καθώς η Κίνα αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του εθνικού κογκρέσου και αυτό να κάνει τη ζωή του Zuckerberg λίγο προβληματική, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι λίγοι εκείνοι οι Κινέζοι που το χρησιμοποιούν, αφού ο βασιλιάς του κινεζικού διαδικτύου είναι το WeChat. Σε αντίθεση με το WeChat (απέναντι στο οποίο η κυβέρνηση είναι πιο ανεκτική σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του), το WhatsApp κρυπτογραφεί τα μηνύματα που στέλνουν οι χρήστες του κάτι που κάνει την παρακολούθηση από τις Αρχές πολύ πιο δύσκολη.

Βέβαια το κλείσιμο του WhatsApp προκάλεσε μια μεγάλη απογοήτευση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί, ενώ η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ξεθωριάζει μπροστά στην ευκολία του WeChat, κάποιοι σκέφτονται ότι οι Αρχές Λογοκρισίας ίσως έχουν καταλάβει πώς να στοχεύσουν το πιο ασυνήθιστο και έντονα κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων του WhatsApp, το οποίο να τονίσουμε ότι είναι διάσημο στους κρυπτογράφους για την ασφάλεια των αλγορίθμων του. Από την άλλη το WeChat έχει 963 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με το WhatsApp, αλλά διαθέτει μια ευρύτερη ποικιλία χαρακτηριστικών και μία σημαντικά κρίσιμη διαφορά: συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Ίσως γι' αυτό πριν λίγες μέρες το WeChat έστειλε ένα newsletter στους χρήστες, υπενθυμίζοντάς τους ότι η υπηρεσία συμμορφώνεται πλήρως με τα επίσημα αιτήματα της Κυβέρνησης για πληροφορίες.

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM