Έλληνες ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα ανίχνευσης μεθυσμένων με θερμική κάμερα

Έλληνες ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα ανίχνευσης μεθυσμένων με θερμική κάμερα Facebook Twitter
0

Ο καθηγητής Βασίλης Αναστασόπουλος και η ερευνήτρια Γεωργία Κούκιου του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Πάτρας, ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα για την ανίχνευση μεθυσμένων ανθρώπων. Το μηχάνημα αποτελείται από μια θερμική κάμερα, που ανιχνεύει την αυξημένη θερμότητα του προσώπου και τα επίπεδα αλκοόλ σε ένα άτομο.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας «International Journal of Electronic Security and Digital Forensics», έχουν αναπτύξει ένα λογισμικό, το οποίο μπορεί με αντικειμενικό τρόπο να αναγνωρίσει έναν μεθυσμένο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, χρησιμοποιώντας ως μέσο εντοπισμού μόνο τη θερμότητα που μία υπέρυθρη θερμική κάμερα ανιχνεύει πάνω στο πρόσωπό του.

Οι έλληνες επιστήμονες επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι υποκειμενικού χαρακτήρα κρίσεις και εκτιμήσεις για το αν κάποιος είναι μεθυσμένος ή όχι, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη συμπεριφορά του. Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης μπορεί συνεπώς να βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές και άλλες υπηρεσίες, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο (π.χ. ιδιοκτήτη μπαρ) να γνωρίζει πότε κάποιος έχει πράγματι μεθύσει και έτσι να αρνείται να του σερβίρει ένα ακόμα ποτό ή να εμποδίζει εξαρχής την είσοδό του σε έναν χώρο.

Το σύστημα θερμικής αναγνώρισης είναι βασισμένο σε δύο αλγόριθμους που συγκρίνουν τη θερμότητα σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου ενός ατόμου, με μία βάση δεδομένων που περιέχει τις θερμότητες των ίδιων σημείων σε νηφάλιους ανθρώπους. Καθώς το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος του προσώπου, διάφορα θερμά σημεία ανιχνεύονται από την κάμερα και ταξινομούν κάποιον ως μεθυσμένο ή όχι.

Σημειώνεται ότι παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί σε συνοριακούς σταθμούς και άλλα σημεία για να εντοπισθούν τυχόν άτομα προσβεβλημένα με κάποιον ιό, όπως της γρίπης ή του SARS.

Σύμφωνα με τα έως τώρα πειράματα, που έγιναν με 20 εθελοντές, οι οποίοι έπιναν ένα ποτήρι μπίρα κάθε 20 λεπτά (συνολικά τέσσερα), η αύξηση της θερμότητας στους μεθυσμένους είναι ιδιαίτερα αισθητή στην μύτη, ενώ το μέτωπο παραμένει συνήθως πιο δροσερό. Ο δεύτερος αλγόριθμος, ο οποίος συνεργάζεται με τον πρώτο, αξιολογεί τις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών σημείων του προσώπου.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM