Πατέρας που έχασε την κόρη του στις επιθέσεις του Παρισιού μηνύει Facebook, Google και Twitter

Πατέρας που έχασε την κόρη του στις επιθέσεις του Παρισιού μηνύει Facebook, Google και Twitter Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός Reynaldo Gonzalez, πατέρας της 23χρονης Nohemi που σκοτώθηκε στις αιματηρές επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο, κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Καλιφόρνια κατά της Google, του Facebook και του Twitter, κατηγορώντας τους διαδικτυακούς κολοσσούς πως υποβοήθησαν στην άνοδο και την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους, παρέχοντας «υλική βοήθεια».

Σύμφωνα με το αμερικανικό, τηλεοπτικό δίκτυο CBS, το έγγραφο της αγωγής αναφέρει ότι οι τρεις εταιρείες «επέτρεψαν (στο Ισλαμικό Κράτος) να διεξάγει αναρίθμητες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μαζί με την Nohemi Gonzalez».

Η 23χρονη Nohemi, με καταγωγή από το Ελ Μόντε της Καλιφόρνια, ήταν η μόνη Αμερικανίδα που σκοτώθηκε όταν οι τζιχαντιστές έπληξαν με πολλαπλές επιθέσεις τη γαλλική πρωτεύουσα.

«Χωρίς το Twitter, το Facebook και τη Google (ΥοuTube), η εκρηκτική άνοδος του IK στην πιο διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο δεν θα ήταν δυνατή» αναφέρει η αγωγή και υποστηρίζει ότι οι εταιρείες «σκόπιμα επέτρεπαν» στο ISIS να στρατολογεί μισθοφόρους, να δημοσιεύει προπαγανδιστικό υλικό και να συγκεντρώνει χρημάτα στα διάφορα sites του».

Στο δικαστικό έγγραφο σημειώνεται μάλιστα ότι από το Δεκέμβριο του 2014 το ΙΚ διέθετε περισσότερους από 70.000 λογαριασμούς στο Twitter. «Όπως με το Twitter, έτσι το ΙΚ χρησιμοποίησε το Google (Youtube) και το Facebook με παρόμοιο τρόπο».

Σε ανακοίνωσή του, μέσω email, στην εφημερίδα USA Today, το Twitter τόνισε «ότι καταδικάζει τις πράξεις βίας για τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη το ΙΚ» και προσθέτει: «Συνεργαζόμαστε με άλλες εταιρείες στο χώρο, ΜΚΟ, αλλά και κυβερνήσεις ώστε να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις διαδικτυακές διακηρύξεις ενός μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος που βρίσκεται στον πυρήνα του βίαιου εξτρεμισμού».

Καταλήγοντας το Twitter τονίζει: «Όπως έχουμε δηλώσει ξανά μέσα στη χρονιά, οι απειλές βίας και η προώθηση της τρομοκρατίας δεν έχουν θέσει στο Twitter και, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα social media, οι κανονισμοί μας το καθιστούν σαφές».

Αλλά και το Facebook έσπευσε να μιλήσει στην αμερικανική εφημερίδα λέγοντας: «Δεν έχουμε θέση για τρομοκράτες και περιεχόμενο που προωθεί ή υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το Facebook δήλωσε ότι δουλεύει σκληρά για να αφαιρεί τέτοιο υλικό όσο πιο γρήγορα διαπιστώνει την ύπαρξή του.

Όσο για την Google αρκέστηκε να εξηγήσει πως «οι ξεκάθαροι κανονισμοί μας απαγορεύουν τη στρατολόγηση τρομοκρατών και περιεχόμενο που έχει ως σκοπό την προώθηση της βίας και αφαιρούνται αμέσως μόλις ειδοποιηθούμε από τους χρήστες μας».

Με στοιχεία από το Vocativ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM