Mπορεί το Wi-Fi να προκαλέσει καρκίνο;

Mπορεί το Wi-Fi να προκαλέσει καρκίνο; Facebook Twitter
0

Το ερώτημα «αν μπορεί το wi-fi να προκαλέσει καρκίνο» έθεσε το περιοδικό Forbes σε ειδικό, προκειμένου να πάρει απάντηση σε ένα θέμα για το οποίο διίστανται οι απόψεις.

Ο Gary Larson , ιατρικός διευθυντής στο Procure Proton Center Therapy, στην Οκλαχόμα, λέει τα εξής:

«Το WiFi λειτουργεί στο εύρος 2 έως 5 GHz - μέρος του τμήματος μικροκυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Αυτό είναι το ίδιο μέρος του φάσματος, όπου εκπέμπουν και τα κινητά τηλέφωνα γι 'αυτό μπορεί να αναφερόμαστε σε WiFi ή κινητό τηλέφωνο εναλλακτικά όταν μιλάμε για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αυτά τα ραδιοκύματα - δεν διαφέρουν από εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων, εκτός από το ότι είναι σε υψηλότερη συχνότητα. Πρόκειται για ελάχιστη ενέργεια που δεν είναι ικανή για να προκαλέσει  ιοντισμούς που επιφέρουν διακοπές σε κλώνους του DNA, το οποίο είναι ο μηχανισμός με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν τα καρκινικά κύτταρα. Επομένως δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο ότι η μη ιονίζουσα ακτινοβολία έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Δεν υπάρχει ραδιοβιολογικός μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει μια τέτοια σχέση - και δεν είναι απολύτως έγκυρα τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό έχει συμβεί. Έχω αντιμετωπίσει ασθενείς με καρκίνο για πάνω από τριάντα χρόνια…και είμαι εξοικειωμένος με κάθε καρκινογόνο παράγοντα γνωστό στον άνθρωπο. Θα σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ραδιοκύματα δεν μπορούν να σας βλάψουν…Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια τυχαιοποιημένη μελέτη που να αξιολογεί τη σχέση αιτίου και αιτιατού μεταξύ των εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων και νεοπλασματικών νόσων…"

Σημειώνει επίσης ότι «οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε τεχνητές ακτινοβολίες ραδιοσυχνοτήτων για πάνω από 100 χρόνια και πάντα ήταν εκτιθέμενοι σε ακτινοβολία μικροκυμάτων» και τονίζει ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με παλαιότερα.

«Έχουμε αποδείξεις ότι τα κινητά τηλέφωνα (ή το WiFi) δεν προκαλούν αύξηση των όγκων του εγκεφάλου», λέει. «Κοιτάξτε την χρονική περίοδο κατά την οποία η χρήση κινητών τηλεφώνων έγινε κοινή - ας πούμε, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, η συχνότητα εμφάνισης όγκων του εγκεφάλου παρέμεινε απολύτως επίπεδη. Με πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα (ή WiFi) σήμερα, αν υπήρχε κάποια επίδραση στην ανάπτυξη των όγκων του εγκεφάλου, θα το βλέπαμε ήδη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δεν παρουσιάζουν καμία αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης των πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που τα κινητά τηλέφωνα είναι σε χρήση».

Όλη η συνέντευξη εδώ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM