Πώς θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε τις «μισητές» αθηναϊκές πολυκατοικίες.

Πώς θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε τις «μισητές» αθηναϊκές πολυκατοικίες. Facebook Twitter
0
Πώς θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε τις «μισητές» αθηναϊκές πολυκατοικίες. Facebook Twitter
Ελισάβετ Σικιαρίδη

Ας ξεκινήσουμε με μια ιστορική αναφορά. Πώς φθάσαμε στο κέντρο, αλλά και τα προάστια της Αθήνας, να κυριαρχούν οι μεγάλες ή μικρές πολυκατοικίες;
Η οριζόντια ιδιοκτησία και το φαινόμενο της αντιπαροχής αποτελούν ένα ιδιωματικό στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας, το οποίο διευκόλυνε την ταχύτατη αστικοποίηση, ιδιαίτερα μετά τον Β' Παγκόσμιο.Εκ των υστέρων, η εξέλιξη αυτή έχει κατηγορηθεί για τη μετατροπή της Αθήνας σε μια άμορφη μάζα δομημένου χώρου, συχνά κακής ποιότητας κατασκευής.

Ξέρουμε όλοι τα αρνητικά τους, μπορείτε να μας πείτε όμως και τις θετικές τους ιδιότητές;
Οι δυνατότητες της πολυκατοικίας είναι αναμφισβήτητες: προσφέρει το πλαίσιο για κοινωνική ένταξη και αστική συγκατοίκηση (καταστήματα, γραφεία και κατοικίες συγκάτοικοι στο ίδιο κτίριο). Η μικρής κλίμακας ιδιοκτησία με τους πολλούς μικροϊδιοκτήτες δημιουργεί προβλήματα, αλλά αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κοινωνικής συνύπαρξης στην πόλη. Ταυτόχρονα, η δομή των κτιρίων με τον σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες προσαρμογής και ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τα διαμερίσματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις καινούργιες ανάγκες που προκύπτουν.

Τι αλλαγές έφερε η κρίση;
Η κρίση έφερε «κενά». Το φαινόμενο είναι ορατό στο επίπεδο του δρόμου με τα κλειστά μαγαζιά και τα πολλά ενοικιαστήρια/πωλητήρια στις εισόδους. Ταυτόχρονα, οι πολυκατοικίες γερνάνε και η έλλειψη πόρων καθιστά δύσκολη τη συντήρηση και ανάπλασή τους.

Η κρίση έφερε «κενά». Το φαινόμενο είναι ορατό στο επίπεδο του δρόμου με τα κλειστά μαγαζιά και τα πολλά ενοικιαστήρια/πωλητήρια στις εισόδους. Ταυτόχρονα, οι πολυκατοικίες γερνάνε και η έλλειψη πόρων καθιστά δύσκολη τη συντήρηση και ανάπλασή τους.

Υπάρχουν προοπτικές για αναζωογόνηση; Τι ιδέες ακούστηκαν στο workshop;
Βεβαίως! Σημαντικό είναι ότι άμεσα, μα και μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μετατρέψουμε το μοντέλο ανάπτυξης από ποσοτικό σε ποιοτικό. Μέσα στο εργαστήριο διατυπώθηκαν πολλές καλές ιδέες που αξίζει τον κόπο να τους δώσουμε συνέχεια και να τις αναπτύξουμε. Μια ομάδα του εργαστηρίου ασχολήθηκε με τη σύνδεση της πολυκατοικίας με εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς: πρότεινε τη διαπλάτυνση της εισόδου και, εκμεταλλευόμενη το υπερυψωμένο ταβάνι, εισήγαγε την ιδέα των «κρεμαστών θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων». Η ίδια ομάδα ασχολήθηκε, επίσης, με τη δυνατότητα της συνένωσης των ακάλυπτων γειτονικών πολυκατοικιών, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως ένας ενιαίος ελκυστικός κοινόχρηστος χώρος. Μια άλλη ιδέα ήταν η δημιουργία μιας πράσινης ταράτσας ως χώρου συναναστροφής και διοχέτευσης του πιο δημόσιου πλέον χαρακτήρα της πολυκατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και οι δυνατότητες μιας δυναμικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης σχετικά με το τεράστιο κέρδος της πόλης σε αντιστοιχία με το ελάχιστο κόστος ενός τέτοιου μέτρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος του τ.μ. μιας πράσινης ταράτσας με ελληνικά ενδημικά φυτά υπολογίζεται γύρω στα 100 ευρώ μέσα σε 80 χρόνια. Μια πράσινη ταράτσα έχει και αισθητική αξία και συμβάλλει στη διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας. Βοηθάει, επίσης, σημαντικά στη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης το καλοκαίρι. Σημαντικό μέτρο θερμομόνωσης, έχει άμεση συνέπεια τη μεγάλη μείωση του κόστους ψύξης το καλοκαίρι και θέρμανσης τον χειμώνα. Άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν στο workshop αφορούσαν την εκμετάλλευση των άδειων διαμερισμάτων από την κοινότητα της πολυκατοικίας. Έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανάγκη ημιδημόσιων χώρων και χώρων υποδομής. Για παράδειγμα, προτάθηκε τα άδεια διαμερίσματα να στεγάσουν βρεφονηπιακούς σταθμούς ή να αποτελέσουν μέρος ενός δικτύου φιλοξενίας για ταξιδιώτες. Προτάθηκε, επίσης, και μια χαρτογράφηση των προσόντων των κατοίκων μιας πολυκατοικίας ως υποδομή για την ανάπτυξη ενός συστήματος ανταλλαγής υπηρεσιών μεταξύ των κατοίκων της την κρίσιμη εποχή που ζούμε. Γενικά, όλες οι ιδέες επικεντρώθηκαν στην ενδυνάμωση της μικρο-κοινότητας της πολυκατοικίας.

Ποιο είναι το πλαίσιο του workshop;
Το εργαστήριο έγινε στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Συν-Δημιουργία της Πόλης» («Co-Creating the City») που επιμελούμαστε ως Hybrid Space Lab. Eκτός από την ξενάγηση στην Αθήνα ως ταξίδι εργασίας, το πρόγραμμα περιελάμβανε και ένα εργαστήριο με θέμα «Πολυκατοικίες ως Θερμοκοιτίδες». Το πρόγραμμα του εργαστηρίου έχουν επιμεληθεί οι καθηγητές Elizabeth Sikiaridi και Frans Vogelaar του Hybrid Space Lab, σε συνεργασία με την Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχο για την Κοινωνία Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, και την Κωνσταντίνα Καρύδη, σύμβουλο Δημάρχου Αθηναίων.

Πώς θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε τις «μισητές» αθηναϊκές πολυκατοικίες. Facebook Twitter
Οι δυνατότητες της πολυκατοικίας είναι αναμφισβήτητες: προσφέρει το πλαίσιο για κοινωνική ένταξη και αστική συγκατοίκηση (καταστήματα, γραφεία και κατοικίες συγκάτοικοι στο ίδιο κτίριο).
Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ