Με το Φώτη Σεργουλόπουλο στο Shamone

Με το Φώτη Σεργουλόπουλο στο Shamone Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie
0

Στην είσοδο μας υποδέχεται η «θρυλική» τραβεστί Μπέτυ, φορώντας ένα καταπληκτικό vintage Chanel ταγέρ. Στο μέρος που θυμίζει μια μείξη μπαρ του γαλλικού Marais, της Νέας Υόρκης, του Μαϊάμι και του Τόκυο, οι μπάρμεν φοράνε γαλόνια στους ώμους, ένας καθρέφτης με μπορντούρα από ομαδικές περιπτύξεις δεσπόζει στον ένα τοίχο και μια σαδίστρια γοργόνα του b. στον άλλο. Ο DJ παίζει Scissor Sisters, Pet Shop Boys, Imany και Ορχήστρα του 5ου Γαλαξία (καλά, που το θυμήθηκε αυτό;). Στη μια πλευρά, πάνω από την τεράστια μπάρα, μια μεγάλη καμπάνα και από την άλλη μια κούνια («όπου μπορεί όποιος θέλει ν’ ανέβει κατά τη διάρκεια της βραδιάς»). Ο Φώτης κάθεται σε μια γωνιά κάτω από τα ηχεία του μαγαζιού και περιεργάζεται τον χώρο, τον δικό του χώρο, με αυτό το ανάμεικτο συναίσθημα του δημιουργού και του επιχειρηματία ταυτόχρονα, σαν ζωγράφος που μόλις τελείωσε τον πίνακά του (το Shamone σήμερα κλείνει μόλις πέντε μέρες λειτουργίας!) κι επεξεργάζεται τις χρωματικές λεπτομέρειες («μήπως εκεί πάνω να έριχνα ένα μπλε;»).

Θυμάμαι πάντα τον Φώτη Σεργουλόπουλο ως έναν από τους πιο κουλ αναγνωρίσιμους τύπους στη χώρα. Ως έναν τύπο που, παρόλο που βρισκόταν υπερεκτεθειμένος και τσουρουφλισμένος από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν ένας από εμάς, στην πρώτη γραμμή των συναυλιών του Ρόδον, του Gagarin και του Λυκαβηττού, στην πίστα των κλαμπ τις καλές εποχές της αθηναϊκής νύχτας, στο Rockwave, παντού. Φτιαγμένος από αυτήν τη σπάνια για την Ελλάδα (σχεδόν δεδομένη στο αμερικανικό stardom) πάστα celebrity, που ενώ παρουσιάζει ένα σόου για τη Γιουροβίζιον γυρνάει στο καμαρίνι του και ακούει Massive Attack για να χαλαρώσει, που η διαδρομή του δεν του επιτρέπει να καταδυθεί στο πηγάδι της αβάσταχτης ελαφρότητας για νακερδίσει ένα ακόμα τηλεοπτικό μπόνους. Ένας κανονικός άνθρωπος.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Παγκράτι και συνεχίζω να ζω εκεί. Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδί, έμενα πίσω από το Καλλιμάρμαρο και ήταν λίγο σαν χωριό. Έβγαινα, έπαιζα μπάλα μπροστά στον δρόμο όπου μέναμε - δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Έμενα και μένω σε μία περιοχή που λέγεται Γούβα. Είναι παλιό κομμουνιστικό άντρο, που στον Εμφύλιο έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο για τους κομμουνιστές. Εγώ, όταν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, σκεφτόμουν πάντα το θέαμα. Λόγω του ότι η αδερφή της μαμάς μου, η Κατερίνα Γιουλάκη, ήταν ηθοποιός, έχω μεγαλώσει πολύ σε καμαρίνια κι έχω δει παρασκήνια κινηματογραφικών ταινιών και πάντοτε αυτό που με ενθουσίαζε ήταν το τι γίνεται στο φως. Ήθελα από παιδί να κάνω το βήμα και να περάσω στο φως. Όλα όσα συνέβαιναν στον χώρο του θεάματος με εντυπωσίαζαν. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Σχολείο πήγαινα στη Λεόντειο, που είναι σχολείο παπάδων. Εκεί έγινα παπαδοπαίδι γιατί όλο το τελετουργικό μου έκανε κάτι σαν θεατρική παράσταση».

Ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν ένας τον Deep Purple - όπως πολλοί τότε, φαντάζομαι. Οι γονείς του άκουγαν αμερικανικά κι ευρωπαϊκά και ολίγη από Ζαμπέτα - τον Έλληνα ροκ εν ρολ σταρ της εποχής. Άνθρωποι της αστικής τάξης, γλεντζέδες με την ουσιαστική έννοια, πήγαιναν στα καμπαρέ, έπαιζαν χαρτιά, χωρίς ποτέ να ξεφεύγουν από τη λεπτή γραμμή που χώριζε την καταγωγή τους από το περιθώριο. «Το πρώτο μου 45άρι ήταν το “Daddy Cool” των Boney M.

Ήρωάς μου, όμως, ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι. Λάτρευα το “A night at the opera” και το “A day at the races”. Τα έχω και τα δύο στη μνήμη μου ως παιδική εικόνα».

Ο Φώτης από μικρός χωνόταν με την πρώτη ευκαιρία στα σινεμά της πόλης. Έκανε κοπάνες από τα αγγλικά και πήγαινε στο Αττικόν για να δει σε πρώτη προβολή από Γκοντάρ και Κιούμπρικ μέχρι το King Kong με την Τζέσικα Λανγκ. « Έβλεπα και πολύ θέατρο. Θυμάμαι, πιτσιρικάς, έχω δει μόνος μου την Έλλη Λαμπέτη να παίζει τον ρόλο της Σάρα στα Παιδιά ενός κατώτερου θεού στο Μπρόντγουεϊ. Eίχα μείνει άφωνος. Είχα δει τον Δημήτρη Χορν και μαζί τον Γιώργο Κιμούλη στην πρώτη του εμφάνιση το 1979 σ’ ένα έργο που λεγόταν Χιτ. Γενικά, έβλεπα πάρα πολύ θέατρο, σινεμά και πήγαινα σε συναυλίες. Έχω δει τους Police στη συναυλία τους στο Σπόρτινγκ, όπου έπεσε ξύλο τρελό, τους Εloy, ένα ψυχεδελικό συγκρότημα, επίσης στο Σπόρτινγκ, αλλά και το τρομερό φεστιβάλ Rock in Athens το 1985 με τους Depeche Mode, Stranglers, Culture Club, Talk Talk, Nina Hagen, Cure και Clash». O Φώτης έχει επίσης γράψει πολλά χιλιόμετρα στο αθηναϊκό nightlife, στις ντισκοτέκ των '80s, στα πρώτα underground κλαμπ των '90s, στα rave parties. «Σε μέρη όπως το Place στην Τσακάλωφ, ένα από τα ωραιότερα κλαμπ που υπήρξαν ποτέ. Στο Figaro, στο Κολωνάκι, στην οδό Ξάνθου, και στις Εννέα Μούσες στην Ακαδημίας, που μετά ονομάστηκαν Craze κι έγιναν αφτεράδικο. Και βέβαια έχω κάνει ουρά για να μπω, αλλά δεν έχω μπει ποτέ, στο 14 στην πλατεία Κολωνακίου, εκεί που είναι το Rock and Roll τώρα. Όταν πρωτομπήκα σε ντισκοτέκ, νόμισα πως ήμουν στον παράδεισο. Ήταν στο Olympic House στη Γλυφάδα. Έχω περάσει στη νύχτα, έχω δει πολλά πράγματα και τα έχω ακολουθήσει όλα. Ακόμη και το rave στα '90s.

Kαι στα πάρτι στα Οινόφυτα και στο Αλεποχώρι πήγαινα. Και, δόξα τω Θεώ, υπάρχω ακόμα...».

Ο Φώτης σπούδασε ηθοποιός. Πήγε στη Σχολή Βεάκη και ύστερα, ακολουθώντας μια παρόρμηση, βρέθηκε στο Παρίσι, στη σχολή του περίφημου Jacques Lecoq. «Εκεί γνώρισα μία ιντελιγκέντσια του Παρισιού πολύ ιδιαίτερη, μέσα στην οποία ήταν και η Αριάν Μνουσκίν που έχει το Θέατρο του Ήλιου, η οποία μου πρότεινε να μείνω εκεί και να ενταχθώ στον θίασό της. Αλλά τότε ήμουν ερωτευμένος στην Ελλάδα και δεν δέχτηκα. Ελπίζω να μου βγήκε σε καλό. Είναι αυτά τα sliding doors, όπως στην ταινία. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν αποφάσιζα να μείνω. Ίσως να ήμουν τελείως διαφορετικός σήμερα».

Αντ’ αυτού, έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός στον τότε ΚΛΙΚ FM. « Έκανα ραδιόφωνο από απελπισία, επειδή δεν έβρισκα δουλειά ως ηθοποιός. Με φώναξε μια μέρα η φίλη μου η Μαρία η Μπακοδήμου κι έτσι ξεκίνησα. Ήταν μια τρομερή εποχή τότε για το ραδιόφωνο. Σου συγχωρούσαν όλα τα λάθη. Ήμασταν σαν νεοχίπις. Έκανες ό,τι μαλακία ήθελες. Αλλά εκεί κατάφερα να χτίσω όλο αυτό που έκανα μετά στην τηλεόραση».

Η μετέπειτα τηλεοπτική του πορεία είναι γνωστή, έχει περάσει σχεδόν από όλα τα μεγάλα κανάλια με μεγάλη επιτυχία, χρεωμένος μ’ ελάχιστες αποτυχίες και πάντα μ’ ένα overground προφίλ. Και τώρα έκανε αυτό εδώ το μπαρ, το ελντοράντο και η νέμεσίς του μαζί, αλλά ταυτόχρονα ένα υπέροχο μαγαζί που δεν μοιάζει με κανένα στην πόλη. Για το όνομα κάθισαν και διαλογίστηκαν ώρες ολόκληρες. «Μαζί με τον Κώστα τον Σκουλαρίκη που έχει το Circus και τον Βαγγέλη τον Γερασίμου που είναι οι συνέταιροί μου είχαμε σκεφτεί δεκάδες ονόματα, αλλά κανένα δεν μας έκανε. Ώσπου, κάποια στιγμή, ακούω το “Βad” του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος σε κάποιο σημείο του κομματιού λέει “shamon,shamon” ως μια δική του, ιδιότυπη μετάφραση του “c’mon, c’mon”. Και λέω, έτσι θα το πούμε. Μόνο που θα έπρεπε να εφεύρουμε μια ιστορία πίσω από αυτήν τη λέξη. Έτσι, ένα κυριακάτικο πρωί σηκώθηκα στις επτά κι έγραψα τη φανταστική ιστορία της κυρίας Shamone, η οποία είναι μια γυναίκα ονόματι Σεβαστή Γεωργίου, γεννημένη στην οδό Ιθάκης, κοντά στην πλατεία Γεωργίου στην Κυψέλη, που έγινε μια από τις πιο διάσημες πορνοστάρ στον κόσμο. Νομίζω πως σε αυτήν τη γυναίκα είναι συγκεντρωμένες όλες οι εμπειρίες από τις γυναίκες που έχω γνωρίσει στη ζωή μου».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ