Τέσσερις δρόμοι για το ευρώ

Τέσσερις δρόμοι για το ευρώ Facebook Twitter
0

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό των New York Times αναφέρεται στην ιστορία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και στα θεμελιώδη προβλήματα του κοινού νομίσματος που οδήγησαν στη σημερινή κρίση και αναρωτιέται αν μπορεί να σωθεί το ευρώ. Κάνει λόγο για οφέλη που δεν υπήρξαν ποτέ τόσο σημαντικά όσο ήθελαν οι ευρωπαίοι να πιστεύουν, εντοπίζει σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στη σημερινή κρίση και στα όσα εκτυλίχθηκαν στην Αργεντινή πριν από δέκα χρόνια  και εντοπίζει τέσσερα πιθανά σενάρια για το ευρώ:  

1) Να δείξουν οι ευρωπαϊκές χώρες αντοχή στα δύσκολα: Να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να υποστούν τις επώδυνες συνέπειες της κρίσης χωρίς να καταφύγουν στη χρεοκοπία ή την υποτίμηση, κατά το παράδειγμα της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας. Η διαδικασία, που ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» θα ήταν ένας τρόπος για να επιβιώσει ακέραιη η Ευρωζώνη, επισημαίνει ο Krugman.

2) Η αναδιάρθρωση των χρεών: Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια λύση δεν δίνει τέλος στον πόνο μιας οικονομίας, επισημαίνει. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, ακόμα και εάν η κυβέρνηση αρνούνταν να αποπληρώσει όλα της τα χρέη, και πάλι θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους για να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Και πάλι θα έπρεπε να βιώσει τον πόνο της μείωσης των τιμών και των μισθών. Ωστόσο, η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να φέρει στη χώρα στο φαύλο κύκλο της μείωσης της εμπιστοσύνης και αύξησης των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την εσωτερική υποτίμηση μια βάναυση στρατηγική. Πάντως, ο Krugman καταλήγει: Ειλικρινά, είναι δύσκολο να δω πώς μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και η Ιρλανδία δεν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση».

3) Κανονική Αργεντινή: Η Αργεντινή όχι μόνο κήρυξε παύση πληρωμών, αλλά εγκατέλειψε τη σύνδεση του πέσο με το δολάριο και επέτρεψε την υποτίμησή του κατά δύο τρίτα, επιτρέποντας έτσι την ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από το 2003 και μετά. Η ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε πιο κοντά σε μια τέτοια κατάσταση ήταν η Ισλανδία. Όμως, για μια χώρα του ευρώ, έστω και οι υποψίες της αποχώρησης από το κοινό νόμισμα θα πυροδοτούσαν μια καταστροφική φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο Krugmanδεν θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο απολύτως απίθανο, ειδικά καθώς η επώδυνη λιτότητα και η εσωτερική υποτίμηση θα συνεχίζονται για καιρό.

4) Η αναβίωση του ευρωπαϊσμού: Το μοναδικό αισιόδοξο σενάριο θα ήταν, όπως επισημαίνει, η λήψη περαιτέρω μέτρων προς την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία». Η νομισματική ένωση των ΗΠΑ λειτουργεί γιατί είναι μια ένωση μεταβίβασης χρημάτων: Οι πολιτείες που δεν έχουν χρεοκοπήσει στηρίζουν εκείνες που έχουν. «Και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορεί να λειτουργήσει η Ευρώπη εκτός και εάν βρει έναν τρόπο να επιτύχει κάτι παρόμοιο», εξηγεί, εκτιμώντας ότι το σχέδιο των Juncker-Tremonti για το ευρωομόλογο είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες λένε ότι η στρατηγική που ακολουθείται σήμερα, της αντοχής στα δύσκολα, δεν θα δουλέψει ούτε με τη στενή έννοια της αποτροπής της χρεοκοπίας και της υποτίμησης. Και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να δουλέψει, θα γίνει εμφανές σύντομα. Σε αυτό το σημείο, οι ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση», καταλήγει ο οικονομολόγος.

Πηγή:www.isotimia.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM