Μεγαλώνοντας στην εποχή όπου ο βιασμός είναι κουλ

Μεγαλώνοντας στην εποχή όπου ο βιασμός είναι κουλ Facebook Twitter
Μπροκ Τέρνερ
4

"Δε ξέρω το όνομά σου - όμως δε θα σε ξεχάσω ποτέ."


Έτσι κλείνει το μήνυμα του, ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. και ίσως ο σημαντικότερος πολιτικός που δραστηριοποιείται σε ζητήματα φύλου στην Αμερική, Τζο Μπάιντεν, προς το θύμα του Μπροκ Τέρνερ, ο οποίος βίασε μία κοπέλα και δέχθηκε ποινή φυλάκισης (μόλις) έξι μηνών -τρεις, αν υποδείξει καλή συμπεριφορά- για σεξουαλική κακοποίηση, ούτε καν για βιασμό.


Ο δικαστής που πήρε την απόφαση προτίμησε να δει τον λευκό φοιτητή του Στάνφορντ, Μπροκ Τέρνερ.


Προτίμησε να δει τον μελλοντικό Ολυμπιονίκη Μπροκ Τέρνερ.


Δεν είδε τον βιαστή Μπροκ Τέρνερ.


Προτίμησε να πάρει το μέρος του πατέρα του φοιτητή, ο οποίος θεώρησε πως μία μεγαλύτερη ποινή θα ήταν άδικη, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στον Τέρνερ, ο οποίος θα στιγματιζόταν από "20 λεπτά υπόθεση".


Πως θα στιγματιζόταν; Όπως έχει στιγματιστεί το θύμα του; Θα ένοιωθε ποτέ όπως νοιώθει το θύμα του; Νοιώθει άραγε μετάνοια; Αν διαβάσει κάποιος την κατάθεσή του, θα θεωρήσει πως όχι, δε νοιώθει μετάνοια. Τα χρεώνει στο αλκοόλ. Υποστηρίζει πως είχε τη συναίνεση της κοπέλας (η οποία ήταν αναίσθητη!). Ας μάθει επιτέλους ο κόσμος - σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Και το αλκοόλ δε πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Όλοι μας έχουμε πιει παραπάνω - και εγώ έχω πιει, ίσως και εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο. Όμως δεν διαπράξαμε βιασμό.


Ο Μπροκ Τέρνερ στιγματίστηκε λοιπόν από τις επιλογές του. Η ποινή φυλάκισης θα παραδειγμάτιζε άλλους, θα σωφρόνιζε (;) τον ίδιο. Αν δεν τον σωφρόνιζε η φυλακή, θεωρώ πως ο αποκλεισμός του από το πανεπιστήμιο του αλλά και από την Ολυμπιακή Ομάδα Κολύμβησης, τον έχουν κάνει να ξανασκεφτεί τον αντίκτυπο των πράξεών του.


Όμως, το ξανασκέφτεται ΤΩΡΑ. Που η πράξη του επηρέασε τη δική του ζωή. Δε τον ένοιαξε πριν, όταν δεν είχε την αντίδραση του κόσμου.


Μεγαλώνουμε στην εποχή όπου ο βιασμός είναι κουλ. Αντί να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει λάθος ως κοινωνία, ώστε κάποιοι να θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να βιάζουν, αναρωτιόμαστε τι φορούσε το θύμα. Αναρωτιόμαστε αν το θύμα είχε πιει.


1 στους 2 βιασμούς δεν δηλώνεται ποτέ στην αστυνομία. Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη να μας προστατεύει, δε μας προστατεύει.


Όταν φυλακίστηκε ο γνωστός ποδοσφαιριστής της Σάντερλαντ, Άνταμ Τζόνσον, με την κατηγορία της σεξουαλικής πράξης με ανήλικη, τα σχόλια στα ενημερωτικά και αθλητικά σάιτ έσφυζαν από "ευστροφία". "Ποιος ξέρει τι θα φορούσε το π@@@ανάκι", "έτσι όπως ντύνονται δε τα καταλαβαίνεις", "ανοίγουν τα πόδια τους και μετά φταίει ο βιαστής", και άλλα τέτοια πολλά. Παρόμοιου επιπέδου είναι τα σχόλια και στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ενός 13χρονου από τη δασκάλα του: "Π@@στράκι θα ήταν για να την κατήγγειλε", "άρχοντας", "φορτωτής από μικρός" και άλλα τέτοια. Ο βιασμός γυναικών, λοιπόν, είναι ευθύνη των γυναικών, και ο βιασμός ανδρών δεν υπάρχει, και αν υπάρχει, δε δηλώνεται.


Πως θα βρει το θάρρος το θύμα να δηλώσει τον βιασμό του, αν ξέρει πως θα αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω;


Γιατί να μπει σε αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία, προκειμένου εν τέλει να μη βρει το δίκιο του;


Συμφωνώ λοιπόν με τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν: "Δε ξέρω το όνομά σου - όμως δε θα σε ξεχάσω ποτέ". Γιατί βγήκες να μιλήσεις, όμως κράτησες την ανωνυμία σου, για να εκπροσωπήσεις πνευματικά κάθε θύμα βιασμού σε αυτόν τον κόσμο που δεν βρήκε και δε θα βρει ποτέ το δίκιο του - ειρωνικά, καθώς ούτε εσύ το βρήκες. Γιατί στις 18 Ιανουαρίου 2017, την "επέτειο" του βιασμού σου, ο Μπροκ Τέρνερ θα έχει αποφυλακιστεί. Και στις 18 Ιανουαρίου 2017, μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη στη θέση σου, και κάποιος άλλος στη θέση του Μπροκ Τέρνερ. Γιατί ο βιασμός είναι κουλ. Γιατί ο Μπροκ ήταν "άτυχος" επειδή τον είδανε να βιάζει, αλλά κάποιον άλλον δε θα τον δουν. Και μέχρι να πάψουμε να θεωρούμε πως ο βιασμός είναι στη μόδα, οι Μπροκ Τέρνερ του κόσμου θα βιάζουν, και όσους πιάνουν, θα τους βάζουν 6 μήνες φυλακή. Γιατί, για να δανειστώ τις λέξεις του πατέρα του ΒΙΑΣΤΗ, "τι είναι 20 λεπτά υπόθεση, μπροστά στα 20 χρόνια της ζωής ενός φοιτητή;".


Κι όμως, μέσα σε 20 λεπτά άλλαξε η ζωή της κοπέλας που ο Τέρνερ επέλεξε να βιάσει. Γιατί μπροστά στα 23 χρόνια της ζωής της, αυτά τα 20 λεπτά θα είναι αυτά που θα την σημαδέψουν. Θα σημαδέψουν και εκείνον - όμως εκείνος το διάλεξε. Εκείνη δεν επέλεξε να βιαστεί. Κανένα θύμα δεν επιλέγει να βιαστεί.


Το θύμα του Μπροκ Τέρνερ έγινε η τιμωρός του, αφού το διαταραγμένο Αμερικανικό νομικό σύστημα δε τα κατάφερε. Πείτε το κάρμα, πείτε το δικαιοσύνη. Είμαι περήφανος για αυτή τη κοπέλα, για την γενναιότητα που έχει δείξει, για την κατάθεση της που θα διαβαστεί ενώπιον του Κογκρέσου, και ίσως φέρει μία κάποια αλλαγή.


Μακάρι να μην έγραφε ποτέ αυτά τα λόγια, να μην είχε ποτέ αυτές τις αναμνήσεις. Είμαι περήφανός όμως, γιατί κάνει τα πάντα που μπορεί, ώστε να μη χρειαστεί να τα γράψει ή να τα ζήσει κάποια άλλη στη θέση της.


Δε χρειάζεται να έρθεις στη θέση της για να καταλάβεις πως είναι - δεν είναι δα και επιστήμη. Είναι μία απλή φράση που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι. Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Σόνια,

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Θέμα Βιασμός. Αλήθειεςα) μια από τις πληγές που δεν γιατρεύονται ολοκληρωτικά ποτέ. Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτήν και αν τα καταφέρεις να την αγαπήσεις σαν ένα σκληρό κομμάτι του εαυτού σου. Ο χρόνος κάνει την δουλειά του.β) ποτέ κανείς δεν πάει γυρεύοντας. Από την στιγμή που ειπωθεί το όχι είναι όχι. Ό,τι και να έχει προηγηθεί.γ) τέτοιου είδους θέματα είναι δυστυχώς ταμπού εντός της οικογένειας. Η παιδεία των γονέων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η συμπεριφορά τους μερικές φορές καταστροφική. δ) εξίσου ταμπού είναι εντός ενός σχολείου, μιας εργασίας κλπ. Όπου εξίσου η παιδεία, μέριμνα και συμπεριφορά είναι από ανύπαρκτες ως καταστροφικές. ε) ο βιασμός σαν αιτία ριζώνει σε σχεδόν όλα τα σημερινά και παλαιότερα κοινωνικά προβλήματα για τα οποία δεν έχουμε κάνει ούτε μισό βήμα προς ουσιαστικές λύσεις. Ψέμμα: α) καταστρέφεται το μέλλον. Θύματος και Θύτη.Κανενός το μέλλον δεν καταστρέφεται. Εξαρτάται βέβαια τι εννοεί κανείς σαν μέλλον. Ναι είναι δύσκολο να επανέλθεις είτε σαν θύτης ή σαν θύμα. Είναι στο χέρι του καθενός μας αν θα αφήσουμε κάτι τέτοιο να μας στιγματίσει. Η τιμωρία του θύτη δεν είναι η ευτυχία του θύματος. Είναι ηθική δικαίωση αλλά δεν γυρνάει τον χρόνο πίσω να σβύσει ότι έγινε. Μακάρι αυτό το κορίτσι να μην γίνει "εκστρατεία" των ΜΜΕ και να της δοθεί ο απαραίτητος προσωπικός χρόνος και χώρος για να ανακάμψει. Της αξίζει να βγει από την όλη κατάσταση δυνατή και νικήτρια. Ας μην κυκλοφορεί για πάντα με την ταμπέλα "το κατεστραμμένο θύμα". Εν κατακλείδι, η ποινή των 6 μηνών δεν είναι άξια λόγου. Μόνο στην περίπτωση που τα σωφρονιστικά συστήματα, είναι ικανά όντως να σωφρονίσουν, θα έφερνε αποτέλεσμα μια μακροχρόνια ποινή. Σίγουρα θα φροντίσει το κοινωνικό σύνολο να του υπενθυμίζει διαρκώς ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας βιαστής με πλούσιο πατέρα. Σε κάτι τέτοια οι δυτικές κοινωνίες είναι ιδιαίτερα συνεπείς. Άλλοι διαπράξανε μια απλή συναινετική "προφορική εξέταση" και το πληρώνουν ακόμα και σήμερα, 18 χρόνια αργότερα. Αν πάλι η μέθοδος του παραδειγματισμού/εκφοβισμού ήταν αποτελεσματική, θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια αποτρόπαιας εγκληματικής δραστηριότητας, να είχαμε πατάξει το έγκλημα εξ' ολοκλήρου. Σαφώς και δεν υποστηρίζω να τους αφήσουμε όλους έξω να κάνουν ότι θέλουν κλπ. Ίσως όμως αν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την πράξη "βιασμός" κατόπιν ύπαρξης θύματος/θύτη και προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την αιτία σε πιο πρώιμα στάδια, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Διαφωνώ, το μέλλον των βιαστών (εγκληματιών κλπ) πρέπει να είναι ένα και σύντομο. Θα υποστήριζα το ίδιο και αν ήταν το παιδί μου ή αδελφός μου.Πρέπει να διασφαλιστεί ο ήρεμος βίος στους κανονικούς ανθρώπους. Δεν μπορεί μια κοινωνία να ξοδεύει λεφτά και χρόνο για όσους δεν θέλησαν να προσαρμόστουν.
Το 2013 ένας πλούσιος 19χρονος σκότωσε 4 άτομα και τραυμάτισε συνολικά 9 όταν έχασε τον έλεγχο οδηγώντας με τρελή ταχύτητα.Στο δικαστήριο η γραμμή υπεράσπισής του ήταν ότι "έπασχε" από affluenza, ότι δηλαδή με λίγα λόγια, επειδή είχε μεγαλώσει πλούσιος δεν μπορούσε να κατανοήσει τις συνέπειες των πράξεών του και άρα δεν έφταιγε για ό,τι έκανε.Εδώ να τονίσω ότι η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία δεν αναγνωρίζει την affluenza σα διαταραχή. Επειδή όμως οι γονείς είχαν λεφτά βρήκαν ένα ψυχολόγο - ο οποίος με κάνει να ντρέπομαι που ανήκουμε στον ίδιο χώρο - και κατέθεσε ότι κατά την άποψή του δε θα έπρεπε να φυλακιστεί αλλά να ακολουθήσει θεραπεία.Και αυτό το πράγμα - αυτή την απίστευτη ηλιθιότητα και ντροπή για τον τομέα της Ψυχολογίας - το δικαστήριο των ΗΠΑ, τη δέχτηκε.Τίποτα δεν είναι αρκετά ηλίθιο για να μην το δεχτεί ένα αμερικανικο δικαστήριο.Το μόνο τους ελαφρυντικό είναι ότι τουλάχιστον οι δικές τους δίκες δε γίνονται 200 χρόνια μετά το συμβάν, όπως συμβαίνει στη δική μας μπανανία.
Και να 'τανε μόνο αυτό...Η κουλτούρα του βιασμού είναι πιο βαθιά και δεν έχει ως θύτες πάντοτε τους άνδρες.Θυμάμαι όταν πέρασα στην φιλοσοφική πριν 17 χρόνια,ο πατέρας μου μου έδωσε την ακόλουθη φρικιαστική "συμβουλή": εάν ερχόταν μία συμφοιτήτρια και ζητούσε σχέση/σεξ μαζί μου,εγώ έπρεπε οπωσδήποτε να δεχθώ,ακόμη κι αν δεν ήθελα,διότι,εάν δεν δεχόμουνα,θα πήγαινε να πει στους κοινούς μας γνωστούς πως ήμουν "αδελφή",ως αντίποινα.Μάλλον δεν δικαιούμαι να έχω γούστα,έπρεπε να ήμουν ισοπεδωτής.Με λίγα λόγια,εγώ ΕΠΡΕΠΕ να υποστώ σεξουαλική βία από ένα άτομο για να μην υποστώ λεκτική και ψυχολογική βία από περισσότερα,για να μην τύχω μιας συμπεριφοράς,η οποία στα μάτια του κόσμου είναι πιο σοβαρή από τον βιασμό,να είμαι "τοιούτος".Αυτή η νοοτροπία είναι ακόμη κυρίαρχη σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αποτυπώνεται ακόμη και στην τέχνη,στην ταινία,π.χ,what women want,η Tomei λέει στον Gibson "μήπως είσαι αδελφή;" και αμέσως αυτός την κάνει σεξ,στο Καφέ της Χαράς,η Λουιζίδου λέει στον Ρώμα "μήπως είσαι ανίκανος και όλα αυτά τα τάξις και ηθική είνα στάχτη στα μάτια μου;" και ο Πόποτας υποκύπτει...Νομίζω πως πρέπει να ανοιχθεί κι αυτός ο φάκελος για να μην με λένε οι συγγενείς μου ομοφυλόφιλο επειδή δεν με βλέπουν με κοπέλα.Δεν γίνεται ένας άνδρας να μην του επιτρέπεται η επιλογή,επειδή κάποιες κακομαθημένες δεν δέχονται το "ΟΧΙ" ως απάντηση!