Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες;

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter
0

Πολλοί πασιφιστές αναρωτιούνται για ποιο λόγο η κινηματογραφική βιομηχανία συνεχίζει και επενδύει στις πολεμικές ταινίες. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ψυχολογικο-κοινωνιολογικοί λόγοι απαντούν στο ερώτημα, με τους πιο εμφανείς να είναι οι παρακάτω:

Οι άνδρες σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, υπήρξαν στο παρελθόν κυνηγοί, γεγονός που τους άφησε μια ροπή και συμπάθεια προς τα όπλα, τις μάχες και εν τέλει τους πολέμους (βλέπε και το paintball).

Επιπλέον, στις πολεμικές ταινίες ενισχύεται το πατριωτικό αίσθημα που επιτυγχάνει να βάζει το ηθικό μέρος των δολοφονιών σε δεύτερη μοίρα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και η αίσθηση της ασφάλειας που έχει, καθότι είναι απλός θεατής μιας στημένης -από έναν σκηνοθέτη- ιστορίας.

Επίσης, μην ξεχνάμε και τις ορμόνες όπως η τεστοστερόνη που ηρεμεί στο θέαμα της δράσης και η αδρεναλίνη που αυξάνεται σε περιπέτειες, όπως είναι και οι πολεμικές ταινίες.

Ας μην μιλήσουμε για όλους αυτούς που γοητεύονται από την εξουσία και τον έλεγχο, αίσθημα που δίνουν αυτά τα θεάματα, όπου μέσω των ηρώων τους πολλές φορές ταυτίζεται ένα μέρος του ανδρικού κοινού.

Η θεματολογία επίσης των υψηλών ιδανικών, του δικαίου, του ηρωισμού και της θυσίας κάνουν προτιμητέες αυτές τις ταινίες ενώ πολλές φορές όλα τα παραπάνω απενοχοποιούν και αιτιολογούν όλη την (πολλή) βία που διαδραματίζεται μπροστά τους.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί οι θεατές που αρέσκονται απλά σε ιστορικές ταινίες όπως είναι και οι περισσότερες πολεμικές ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολεμικές ταινίες που είναι στην ουσία αντιπολεμικές. Αυτές δηλαδή που φροντίζουν να δείξουν τη ματαιότητα, τον πόνο και την οδύνη που δημιουργεί μια πολεμική σύρραξη.

Μια τέτοια είναι ο «Αντιρρησίας Συνείδησης» (Hacksaw Ridge). Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Ντέσμοντ Ντος που, ενώ πήγε ως εθελοντής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έπιασε όπλο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων και έγινε τελικά ο πρώτος άοπλος που τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Τιμής!

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter

Η βιογραφική αυτή ταινία σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον και σενάριο των Άντριου Νάιτ και Ρόμπερτ Σένκαν, είχε πολύ καλές κριτικές με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και το National Board of Review να το τοποθετούν ανάμεσα στις 10 Καλύτερες Ταινίες του 2016. Όσο για τα βραβεία που συγκέντρωσε, έφτασαν τα 44, δύο εκ των οποίων Όσκαρ.

Μια ακόμα πολεμική-αντιπολεμική ταινία είναι αυτή του πολύ ιδιαίτερου σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ. Πρόκειται για το έργο «Η Λεπτή κόκκινη γραμμή» (The Thin Red Line, 1998), που βασίστηκε στην αυτοβιογραφία (1962) του Τζέιμς Τζόουνς και συγκεκριμένα στη διένεξη του Γκουανταλκανάλ (Νησιά Σολομώντα) μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μάλικ προσέγγισε τον πόλεμο από μία άλλη πιο θεωρητική –συνάμα και θεολογική- οπτική, στην προσπάθειά του να μεταφέρει όλη αυτήν την τρέλα και το παράλογο.

Για τον σκηνοθέτη ο πόλεμος δεν είναι απλά μια σύρραξη, αλλά ασέβεια απέναντι στη Φύση και κατ' επέκταση στο Θεό. Μέσα στην αγριότητα, τα πλάνα θα δείξουν παράλληλα την ομορφιά της πλάσης, τη μαγεία της ζωής για να σημειώσουν ακριβώς το έγκλημα του ανθρώπου που επιλέγει να τα καταστρέψει.

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter

Από τις ερμηνείες ξεχωρίζουν πολλές, εκ των οποίων του Ηλία Κοτέα στο ρόλο του Κάπτεν James "Bugger" Staros, του Νικ Νόλτε ως σκληρού στρατηγού Gordon Tall, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον Σον Πεν στον ρόλο του κυνικού λοχία Edward Welsh.

Για την ιστορία, σε μια σκηνή όπου ο λοχαγός Κοτέας έχει στο τηλέφωνο τον εν εξάλλω στρατηγό Νόλτε, μουρμουρίζει στα ελληνικά «Τα έχει χάσει ο άνθρωπος, δεν ξέρει τι μου λέει».

Η «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ, ενώ έφυγε και με 2 βραβεία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Χάριν κινηματογραφικού κουτσομπολιού, όταν το 1995 μαθεύτηκε ότι ο Μάλικ θα κάνει ταινία μετά από κοντά δύο δεκαετίες, πολλοί ηθοποιοί τον προσέγγισαν για να εμφανιστούν έστω σε κάποιες σκηνές ενώ κάποιοι άλλοι για να παίξουν ακόμα και δωρεάν.

Ενδεικτικά, κάποιοι από αυτούς ήταν και οι Brad Pitt, Al Pacino, Gary Oldman, Bruce Willis, George Clooney και διάφοροι άλλοι.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου γυρίζονται άλλες δύο μεγάλες ταινίες στο πλαίσιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για το επικό πολεμικό δράμα «Dunkirk» (Δουνκέρκη) του υποψήφιου για Όσκαρ Σκηνοθεσίας Christopher Nolan με τις 8 υποψηφιότητες σε μεγάλες κατηγορίες.

Η εν λόγω ταινία αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς, με εισπράξεις που ξεπερνάνε τα 525 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως! Πολλοί μιλάνε για την καλύτερη ταινία του Νόλαν, για ένα «μικρό» αριστούργημα που σημαίνει ότι είναι ένα must-watch για όλους όσοι γοητεύονται από ταινίες αυτού του είδους και όχι μόνο.

Η ιστορία αναφέρεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες είναι παγιδευμένοι στην παραλία της Δουνκέρκης, περιμένοντας τον εχθρό ή μάλλον τον θάνατό τους.

Η ταινία αυτή είναι χωρισμένη αφηγηματικά σε τρεις φάσεις, μία στη γη (παραλία) του χάους, μία στη θάλασσα που επιχειρείται η διάσωση όσων περισσότερων στρατιωτών και μια στον αέρα μέσω της περιπέτειας ενός πιλότου που βλέπει όλη την εικόνα της καταστροφής από ψηλά.

Ο Νόλαν με έναν σκληρό ρεαλισμό και χωρίς ηρωικές και μελό εξάρσεις, προβάλλει τον τρόμο, την αγωνία και τον αγώνα για επιβίωση μέσα από το τραγικό παράλογο του πολέμου. Σημαντικοί αρωγοί του είναι η μουσική του Ρίτσαρντ Κινγκ και η Φωτογραφία του Χόιτε βαν Χοϊτέμα.

Γιατί μας αρέσουν οι πολεμικές ταινίες; Facebook Twitter

Η δεύτερη ταινία, αυτή με αφορμή το επεισόδιο της Δουνκέρκης, είναι η βιογραφία μίας από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες του προηγούμενου αιώνα, του Ουίνστον Τσόρτσιλ από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Τζο Ράιτ.

Έχοντας 6 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ, έχει ήδη χαρίσει τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου στον αγαπημένο Γκάρι Όλντμαν και έχει αποσπάσει εννέα υποψηφιότητες για BAFTA.

Ο Γκάρι Όλντμαν, πραγματικά αγνώριστος και άριστα μεταμορφωμένος σε εικόνα και φωνή με τον Τσόρτσιλ, είναι από τα μεγάλα φαβορί για το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού.

Ο Άγγλος σκηνοθέτης σε αυτή την βιογραφία, σε συνεργασία με τον Άντονι ΜακΚάρτεν που υπογράφει το σενάριο, παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του μεγάλου πολιτικού, τότε που η Ευρώπη ζούσε τον εφιάλτη της ναζιστικής εισβολής.

Η «σκοτεινή ώρα», στην οποία αναφερόταν ο Τσόρτσιλ, ήταν η δωδεκάμηνη περίοδος που μεσολάβησαν από την κατοχή της Γαλλίας μέχρι και την εισβολή του Χίλτερ στην Σοβιετική Ένωση.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!
Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Oscars News
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ