Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε ένα ανεξάντλητο ηχοτοπίο και επανασυστήνεται στο κοινό

Μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους

Το «Tuned City» ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και τον χώρο και παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις που προέρχονται από ουσιαστικές ενασχολήσεις με τον ήχο, στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στον ρόλο του «ήχου» και της «ακρόασης».

 

Μετά από μητροπόλεις όπως το Βερολίνο, το Ταλίν και οι Βρυξέλλες, αυτή τη χρονιά, το «Tuned City» πραγματοποιείται στην Αρχαία Μεσσήνη και αναζητά την υποδειγματική «ιδεατή πόλη»: την αρχαιοελληνική πόλιν.

 

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος και η συνεχιζόμενη ανασκαφή του, με όλες τις στρώσεις ιστορίας που περιέχει, είναι ο ιδανικός τόπος για να συλλογιστούμε πάνω στην «πόλη ως κατασκευή» και να εξερευνήσουμε τις αισθητηριακές πτυχές του χώρου, καθώς επίσης τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης.

 

Κάτω από την καλά διατηρημένη δομή της πόλης του αρχαίου χώρου γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του Ιππόδαμου: η αναγνώριση ότι η πολεοδομία αφορούσε κάτι παραπάνω από το σχεδιασμό μιας λειτουργικής πόλης. Αφορούσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξέφραζε και έθρεφε τα ιδανικά των πολιτών της.

 

Το «Tuned City» αφουγκράζεται κάτω από τις επιφάνειες και ανάμεσα στα εμφανή ευρήματα. Για τρεις ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους, μέσα από ένα πλήθος site-specific μορφών, σε άμεση αλληλοσυσχέτιση με το τοπικό περιβάλλον και σε ζωτική συνδιαλλαγή με τα τοπικά και διεθνή ακροατήρια.

 

Εξετάζοντας τις πραγματικές λειτουργίες και τους διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν τελικώς μια ιδεατή πόλη, ή του τι θα έπρεπε να είναι, τα έργα κυμαίνονται από ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους και διαλέξεις, μέχρι συναυλίες και συμμετοχικά δρώμενα.

 

Κάθε ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι εστιασμένη σε ένα κεντρικό θέμα: 

 

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Πολιτικές της Ακρόασης

Οι Πολιτικές της Ακρόασης εκκινούν από την ανθρώπινη φωνή, τη διάρθρωση της σκέψης, τις προφορικές ιστορίες, τη χρήση και την κατάχρηση της γλώσσας.

 

Επιδιώκουν να ανασκάψουν τα συστήματα της εξουσίας και του νόμου, την παραγωγή του χώρου μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τη συγκρότηση του Πολιτικού μέσω της διαπραγμάτευσης συμφερόντων: από τις ασώματες φωνές και τα άφωνα σώματα, την εμπρόθετη ακρόαση σε μια εγγύτητα, εμβυθισμένοι ή σε απόσταση, από την ομιλία σε ένα ακροατήριο και την ακρόαση ως μια ενεργητική πράξη, σχεδιάζοντας το περίγραμμα και νιώθοντας τους περιορισμούς και τα όρια, αποβλέποντας έτσι στις ίδιες τις δομές μιας πόλης διαλόγου.

 


Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Μέσα και Υλικότητες

Ενσωματωμένες στη γεωμορφολογία του τοπίου, διαρκώς μετασχηματιζόμενες από τις γεωλογικές δραστηριότητες και τις καιρικές συνθήκες, οι ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν αναπτυχθεί λόγω ανάγκης ή βούλησης. Τυπολογίες ανάμεσα σε υποθετικά ή ξεχασμένα παρελθόντα.

 

Συστήματα αποθήκευσης αναλογικών φίλτρων. Ταλαντευόμενες ανάμεσα σε φυσικά μέσα, κατασκευασμένες, σχεδιασμένες, κτισμένες και ερειπωμένες, αποσυντιθέμενες σε ψήγματα από τις φυσικές διαδικασίες και την αποσύνθεση, μετατρέπονται σε κάτι άλλο ή γίνονται ίζημα ξανά.

 

Ανασκαμμένες, διαβασμένες, αναλυμένες, μεταγραμμένες, αποκωδικοποιημένες, διατηρημένες, αρχειοθετημένες, μεσολαβημένες και ξεχασμένες. Αυτή η ημέρα αφουγκράζεται ζητήματα υλικότητας και ερμηνείας, αρχαιολογίας και πέραν αυτής.

 

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Φασματικές Ατμόσφαιρες

Πολλαπλές αόρατες πόλεις ενυπάρχουν πέρα και ανάμεσα στις υλικές επιστρώσεις. Πυκνές μυθολογίες και πολύπλοκα συστήματα πεποιθήσεων ενισχύουν τα ευρήματα, ταυτόχρονα όμως εγκαθιδρύουν και εναλλακτικά αφηγήματα. Οι χρησμοί, οι λατρείες και oι τελετές αποτελούν στοιχεία καταστατικής σημασίας για την ατμόσφαιρα του χώρου.

 

Ωστόσο, οι μετρήσιμες ενέργειες και οι ανιχνεύσιμες φορτίσεις, οι αγώγιμες και πιεζοηλεκτρικές δυνητικότητες, οι ακτινοβολίες, τα πεδία ατμοσφαιρικής πίεσης και όλων των ειδών τα σχετικά φαινόμενα καταλαμβάνουν μια ευρεία έκταση του φάσματος.

 

Η ακρόαση και η συναίσθηση ως υποκειμενική πρακτική και παραγωγική εικασία οδηγούν αυτόν τον κύκλο σε μια κορύφωση, αλλά σε καμία περίπτωση στην κατάληξή του.

 

Info:

Αρχαία Μεσσήνη

Παρασκευή 1 Ιουνίου - Κυριακή 3 Ιουνίου

Είσοδος ελεύθερη | Η Στέγη καλύπτει το αντίτιμο του εισιτηρίου για την είσοδο του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο.

Αναλυτικό πρόγραμμα (στα αγγλικά) εδώ.

Πληροφορίες για τη διαμονή και τη μεταφορά του κοινού από και προς την Αρχαία Μεσσήνη εδώ.

Οδηγός Μουσικής