Νύχτες Πρεμιέρας 2017: Αυτή είναι η ταινία έναρξης

Το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας ξεκινά με τη νέα ταινία του Τοντ Χέινς

Newsroom, 23.8.2017 | 14:07

 

Ο Τοντ Χέινς και το υπέροχο «Wonderstruck» υπόσχονται να κλέψουν καρδιές στην έναρξη του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, στις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Δύο χρόνια μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του «Carol» ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά επιστρέφει με ένα ήδη δεδομένο φαβορί για τα επερχόμενα βραβεία Όσκαρ. Το «Wonderstruck», ένα μεγαλόκαρδο και γλυκύτατο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, θα ανεβάσει πανηγυρικά την αυλαία του φετινού 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε πανελλήνια πρώτη προβολή, λίγους μήνες πριν την κανονική κυκλοφορία του στις ελληνικές αίθουσες.  

 

Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου εικονογραφημένου βιβλίου του Μπράιαν Σέλζνικ, του ίδιου συγγραφέα από τον οποίο ο Μάρτιν Σκορσέζε εμπνεύστηκε πριν μερικά χρόνια το «Hugo», το «Wonderstruck» ενώνει δυο ιστορίες από διαφορετικές εποχές στην ίδια αρμονική αφήγηση. 

 

Η μία ιστορία, ιδωμένη ως ένα κομμάτι βωβού και ασπρόμαυρου σινεμά, μας συστήνει την Ρόουζ, ένα μοναχικό κορίτσι από το Νιού Τζέρσεϊ του 1927, που έχει στερηθεί την ακοή του εκ γενετής και ζει χωρίς μητέρα. Η άλλη ιστορία μιλάει για τον Μπεν, ένα αγόρι από την επαρχιακή Μινεσότα του 1977, επίσης χωρίς μητέρα και χωρίς να έχει γνωρίσει πατέρα, το οποίο ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή. Οι δυο μικροί ήρωες θα εγκαταλείψουν κάποια στιγμή τη γενέτειρά τους, ακολουθώντας μια παρόρμηση η οποία θα τους οδηγήσει στη Νέα Υόρκη και σε μια σειρά από συμπτώσεις και συναντήσεις οι οποίες θα συνδέσουν τα φαινομενικά ξέχωρα πεπρωμένα τους με αναπάντεχες γέφυρες. 

 

 

Ο Τοντ Χέινςζωντανεύει στην οθόνη το βιβλίο του Σέλζνικ σκηνοθετώντας από καρδιάς, με βλέμμα συνεπαρμένο και ονειροπόλο, ένα φιλμ που μπορούν να παρακολουθήσουν με την ίδια ευχαρίστηση όλες οι ηλικίες. Πίσω από την περιπλάνηση των μικρών πρωταγωνιστών του, ωστόσο, ο 56χρονος σκηνοθέτης κρύβει μια ενήλικη θεματική την οποία ανέκαθεν υπηρετούσε μοναδικά, στις περισσότερες δημιουργίες του, είτε πρόκειται για το «Safe» και το «Velvet Goldmine» είτε για το «Ο Παράδεισος Είναι Μακριά» και το «I' m Not There»: το αίτημα του να ανήκεις κάπου και να εξαργυρώνεις την όποια διαφορετικότητά σου βρίσκοντας κατανόηση και ανακούφιση στο πλευρό μιας δικής σου φυλής. Όλα αυτά χωρούν στο «Wonderstruck» με τον πιο μαγευτικό και συγκινητικό τρόπο.

 

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζούλιαν Μουρ, Όουκς Φέγκλεϊ, Μίλισεντ Σίμοντς, Μισέλ Γουίλιαμς, Τζέιντεν Μάικλ. Τη μουσική υπογράφει ο πολυβραβευμένος Κάρτερ Μπέργουελ, τη διεύθυνση φωτογραφίας αναλαμβάνει ο καταξιωμένος Έντουαρντ Λάκμαν.

 

Η πρεμιέρα της ταινίας «Wonderstruck» θα γίνει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μόνο με προσκλήσεις). Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία Seven Films.

Οδηγός Σινεμά