Νεανική Λογοτεχνία: Αυστηρώς κατάλληλη για ενηλίκους

Σημασία δεν έχει πόσων χρόνων είστε αλλά πόσων χρόνων αισθάνεστε

 

Πρόσφατα μπήκα στην τρίτη δεκαετία της ζωής μου, μια νέα φάση που συνήθως προκαλεί συναισθήματα αναστάτωσης και φόβου στους περισσότερους ανθρώπους. Για μένα, όμως, η τρίτη δεκαετία αποτελεί την αφετηρία για μεγάλες προσδοκίες και νέες εμπειρίες σε κάθε τομέα. Επαγγελματικά, συναισθηματικά και προσωπικά. Νομίζω πως ο λόγος που δεν με φοβίζει η ηλικία είναι γιατί δεν βιώνω τον χρόνο ως μια απειλή αλλά ως ευκαιρία εξέλιξης, γνώσης, βελτίωσης. Μπορεί οι επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις να αυξάνονται, το πρόσωπο να αποκτά τις πρώτες του ρυτίδες και στα μαλλιά να κάνει την εμφάνισή της δειλά δειλά καμιά λευκή τρίχα αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί πραγματικά να χαλάσει τη νεανική μου διάθεση και ενέργεια. Γιατί δεν έχει σημασία πόσων χρόνων είσαι αλλά πόσων χρόνων αισθάνεσαι!

 

Αυτό εξήγησα και σε έναν άνδρα που καθόταν δίπλα μου στο μετρό πριν λίγες ημέρες στη διαδρομή για τη δουλειά. Φαίνεται πως η εικόνα μου με το αυστηρό επαγγελματικό ντύσιμο που επιβάλλεται από τη δουλειά σε συνδυασμό με το βιβλίο που διάβαζα μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου προκάλεσε κρυφά ειρωνικά γέλια στον συνεπιβάτη μου. Μπορεί να συνδυαστεί ο χαρτοφύλακας και το κοστούμι με ένα βιβλίο που στο εξώφυλλο του έχει μια παιδική ζωγραφιά και παραπέμπει σε παιδικό / εφηβικό βιβλίο; Και φυσικά μπορεί! Η αλήθεια είναι πως τελευταία διαβάζω συνεχώς βιβλία Νεανικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Ψυχογιός και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν απευθύνονται μόνο στο κοινό των εφήβων αλλά αποτελούν ιδανική πρόταση για νέους ενήλικες που θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό.

 

Νεανική Λογοτεχνία: Αυστηρώς κατάλληλη για ενηλίκους
Η Νεανική Λογοτεχνία είναι ένα μέσο για προσωρινές «αποδράσεις» από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής

 

Και τι το διαφορετικό προσφέρουν στους αναγνώστες τα βιβλία αυτής της κατηγορίας; Πρώτον, αποτελούν το μέσο για προσωρινές «αποδράσεις» από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής. Επιπλέον με ένα μαγικό τρόπο ταυτίζεσαι με τους ήρωες και πρωταγωνιστές των βιβλίων βιώνοντας κι εσύ έντονα όλα τα συναισθήματά τους. Τα βιβλία αυτής της κατηγορίας δεν υστερούν σε τίποτα συγκριτικά με τα βιβλία «ενηλίκων» αφού διαθέτουν πρωτότυπη θεματολογία, ασύλληπτη πλοκή και πειστικούς χαρακτήρες ενώ καλύπτουν κάθε αναγνωστική προτίμηση από ιστορικά και κοινωνικά μυθιστορήματα μέχρι περιπέτειες και επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το 80% των βιβλίων της κατηγορίας διαβάζονται διεθνώς από ενήλικες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία να είναι best sellers, μεταξύ των οποίων τα έργα των Stephenie Meyer (Twilight) και Suzanne Collins (The Hunger Games).

 

Αρκεί, πάντως, να σας πως ότι μετά από λίγες ημέρες συνάντησα ξανά στο μετρό τον ίδιο άνθρωπο, αυτή τη φορά να διαβάζει κι εκείνος ένα νεανικό μυθιστόρημα. Ίσως τελικά, ακόμη κι αν δεν το παραδεχόμαστε, όλοι έχουμε ανάγκη για λίγη μαγεία, ανεμελιά και παιδική αθωότητα στη ρουτίνα και την πίεση της καθημερινότητά μας!

 

Για όσους τολμούν - σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται - και... διαβάζουν νεανικά, σας προτείνω τα παρακάτω μυθιστορήματα  των εκδόσεων Ψυχογιός:

 

Η Μόμο του Μίχαελ Έντε

 

Νεανική Λογοτεχνία: Αυστηρώς κατάλληλη για ενηλίκους

 

Μια συναρπαστική παραβολή για την αεικίνητη, ανήσυχη εποχή μας, που διαδραματίζεται στη χώρα της φαντασίας. Παραμύθι και πραγματικότητα συνάμα, τωρινή και μελλοντική, γεμάτη ερωτηματικά που αντικαθρεφτίζονται στις μορφές και τα πεπρωμένα, να τι είναι η ιστορία της Μόμο. Μέσα απ'' τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, της τρυφερής, γενναίας αλλά και αποφασιστικής Μόμο, ο κόσμος μας φαίνεται και σήμερα πλούσιος σε θαύματα και μυστήρια όσο και σε περασμένες εποχές. Κι ο χρόνος που κυλά, είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μας, είναι η ζωή και η ζωή ζει μέσα στην καρδιά. Είναι το ζωντανό σύμβολο που επικυρώνει την ανάγκη του ανθρώπου ν'' αγωνιστεί για ό,τι ανθρώπινο υπάρχει μέσα του.

 

Το αγόρι στην κορυφή του βουνού του Τζον Μπόιν

 

Νεανική Λογοτεχνία: Αυστηρώς κατάλληλη για ενηλίκους

 

Όταν ο Πιερό χάνει τους γονείς του, αναγκάζεται να αφήσει το Παρίσι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη θεία Μπίατριξ, που δουλεύει ως υπηρέτρια σε ένα πλούσιο σπίτι στις Βαυαρικές Άλπεις. Αλλά οι εποχές είναι δύσκολες, καθώς βρισκόμαστε στο 1935, στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πλούσιο σπίτι αλλά για την κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ. Σύντομα ο Πιερό γοητεύεται από τον Χίτλερ και μπαίνει άθελά του σ’ έναν επικίνδυνο νέο κόσμο: έναν κόσμο τρομοκρατίας, μυστικών και προδοσίας, από τον οποίο ίσως να μην μπορέσει ποτέ να δραπετεύσει.

 

Ήμουν εδω της Γκέιλ Φόρμαν

 

Νεανική Λογοτεχνία: Αυστηρώς κατάλληλη για ενηλίκους

 

Όταν η κολλητή της, η Μεγκ, καταπίνει δηλητήριο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, μόνη της, η Κόντι είναι απαρηγόρητη. Η Κόντι μοιραζόταν τα πάντα με τη Μεγκ. Πώς δεν είχε καταλάβει τίποτε; Όταν, όμως, πηγαίνει στο κολέγιο της Μεγκ για να μαζέψει τα πράγματά της, ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλά που δεν της είχε πει. Για τους συγκατοίκους της• για τον Μπεν Μακάλιστερ, το αγόρι με την κιθάρα, το σαρκαστικό χαμόγελο και τα μυστικά του• και για ένα κλειδωμένο αρχείο στον υπολογιστή που, όταν καταφέρνει να το ανοίξει, θα την κάνει να αμφισβητήσει όλα όσα πίστευε ότι ήξερε για τον θάνατο της φίλης της. Μια συγκινητική ιστορία για την αξία της οικογένειας και για το πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει μια απώλεια και να προχωρήσει στη ζωή του.

 

Η τριλογία παραλήρημα της Λόρεν Όλιβερ

 

Νεανική Λογοτεχνία: Αυστηρώς κατάλληλη για ενηλίκους

 

Τρία μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που δίνουν την απάντηση σε ένα αιώνιο ερώτημα, «Αν ο έρωτας ήταν ασθένεια, εσύ θα έκανες τη θεραπεία;»

 

Η εξαφάνιση των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου

 

Νεανική Λογοτεχνία: Αυστηρώς κατάλληλη για ενηλίκους

 

Η Κυβέλη είναι ένα ιδιαίτερα χαρισματικό και μυστηριώδες κορίτσι. Η μοναδική σκέψη που την καταδιώκει από τότε που θυμάται τον εαυτό της είναι η ανεξιχνίαστη εξαφάνιση του αδερφού της. Δεκατρία χρόνια αργότερα από εκείνο το τραγικό γεγονός, η μοίρα θα τη φέρει αντιμέτωπη με ένα στοιχείο που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή, με έναν εφιάλτη που στοίχειωνε τις νύχτες της και φοβόταν όσο τίποτε άλλο στον κόσμο! Αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος στο μυστήριο αυτό κάνει τα πάντα προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια, ακόμη και αν εκείνη μπορεί να τη σκοτώσει… Ο Χάρης, γείτονας, συμμαθητής και μοναδικός της φίλος, στέκεται στο πλάι της και τη βοηθάει σε κάθε δυσκολία. Θα αποδειχτούν όμως η αγάπη και ο κρυφός του έρωτας για εκείνη αρκετά; Με φόντο την Έδεσσα της δεκαετίας του ’90, οι δυο τους θα ζήσουν μια σειρά από γεγονότα γεμάτα αγωνία και ανατροπές που θα τους στιγματίσουν για πάντα.