Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!

Αρκουδάκια, κουκλόσπιτα, καρουζέλ, πορσελάνινες κούκλες, ξύλινες άμαξες, τσίγκινα πλοία, γορίλες και φιγούρες διάσημων παιχνιδιών βγαίνουν από τα παλιά τους σεντούκια για να πάρουν μέρος σε μία πρωτότυπη έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο».

LIFOTEAM 21.11.2014 | 12:26

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Cowboy Mickey Mouse:Ο Cowboy Mickey της εταιρείας Paradise (Ιαπωνία) είναι ένα κουρδιστό παιχνίδι κατασκευασμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1930 από ζελατίνη σελιλόιντ που αναπαριστά το Mickey να ιππεύει το σκύλο του Pluto, ο οποίος θυμίζει κουνιστό άλογο. Το παιχνίδι βρίσκεται στο αυθεντικό του κουτί. Ο Mickey Mouse σχεδιάστηκε το 1928, ενώ τα παιχνίδια που αναπαριστούν φιγούρες Walt Disney κατάφεραν να κυριαρχήσουν ήδη από τη δεκαετία του 1930 και στην Ασία. Η εταιρεία Paradise είχε την αποκλειστική άδεια για την αναπαραγωγή φιγούρων του Disney, κάτι που τηρείται μέχρι και σήμερα.

 

Στις 5 Δεκεμβρίου, τα ξύλινα σεντούκια και τα παλιά μπαούλα ανοίγουν και από μέσα βγαίνουν σπάνια και μοναδικά παιχνίδια που φορούν τα καλά τους, γυαλίζουν τις ρόδες τους, τινάζουν τα φτερά τους, δένουν τα κορδόνια τους και κουρδίζουν το ένα το άλλο σε μία προσπάθεια να μας κάνουν να νιώσουμε και πάλι παιδιά.

 

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν στις θεές τις κούκλες με τις οποίες έπαιζαν μικροί; Ποιος είναι ο teddybear; Πότε η Barbie ερωτεύτηκε πραγματικά τον Ken; Πότε τα στρατιωτάκια έγιναν από ξύλινα, πλαστικά; Πόσο γρήγορα τρέχει ένα matchbox και από πότε το ποδόσφαιρο δεν παίζεται σε γήπεδο; Σε αυτές και πολλές ακόμη ερωτήσεις επιχειρεί να δώσει απάντηση η νέα, μεγάλη έκθεση που φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με τίτλο Toy Stories.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Schuco Charlie Chaplin:Ένα κουρδιστό τσίγκινο παιχνίδι σε πολύ καλή κατάσταση, κατασκευασμένο από την εταιρεία Schuco (Γερμανία), που αναπαριστά τον Τσάρλι Τσάπλιν. Βρίσκεται στο αυθεντικό εικονογραφημένο κουτί με καπάκι και χρονολογείται στη δεκαετία του 1930. Το ίδιο ακριβώς παιχνίδι εκτίθεται και στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας του Λονδίνου.


Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου.

 

Η έκθεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην ιστορία μέσα από παιχνίδια που κάποτε συντρόφευαν μικρά παιδιά και άντεξαν στο χρόνο, παιχνίδια που διατηρήθηκαν σε μετακινήσεις πληθυσμών, διασώθηκαν ύστερα από πολέμους και καταστροφές αλλά και δημιουργίες άσημων κατασκευαστών που αργότερα κατέκλυσαν τον κόσμο και τα παιδικά δωμάτια.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Arnold 4 FunnelLiner:Ένα τσίγκινο πλοίο Arnold 4-Funnel Liner, ζωγραφισμένο, με κόκκινη γάστρα, με φινιστρίνια, φουράγα, λιθογραφημένο κατάστρωμα και κουρδιστή μηχανή. Χρονολογείται περίπου το 1930. Αντιπροσωπεύει τη χρυσή εποχή των πολυτελών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων, πριν διαδοθούν τα αεροπορικά ταξίδια.


Παράλληλα με την έκθεση, ο «Ελληνικός Κόσμος» θα διοργανώσει επίσης μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις με θέμα το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι και την ενημέρωση των γονιών για τους τρόπους επιλογής παιχνιδιών των παιδιών τους.

 

Info:

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0000.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Πεμ.: 09.00 – 13.30, Παρ.: 09.00 – 20.00, Σαβ.: 11.00 – 16.00, Κυρ.: 10.00 – 18.00, εισ.: €5 (ενήλικες), €3 (παιδιά), www.hellenic-cosmos.gr

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Andy Pandy, Teddy and Looby Loo: Ένα σετ φιγούρες της εταιρείας Sacul (Αγγλία) από επεξεργασμένο μέταλλο από την τηλεοπτική σειρά του BBC Andy Pandy, με τις φιγούρες Andy Pandy, Teddy και Looby Loo στο αυθεντικό εικονογραφημένο κουτί. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1951 από τον κ. Lucas. Η ονομασία Sacul είναι ο συλλαβισμός του επωνύμου του ανάποδα. Τα παιχνίδια που σχετίζονται με τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία των συλλογών του Σ.Ο.Φ.Ι.Α. Σε αυτές περιλαμβάνονται αντικείμενα από ταινίες όπως του James Bond, αλλά και κινηματογραφικές κούκλες που προέρχονται από ταινίες όπως ο Μπαμπούλας Α.Ε. της Disney.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Jumeau Triste child doll:Η Jumeau Carrier-Belleuse Triste είναι μια παιδική κούκλα σε εξαιρετική κατάσταση με μεγάλα μπλε γυάλινα μάτια, σκιασμένα βλέφαρα, τρυπημένα αυτιά, ελαφρώς βαμμένες βλεφαρίδες με πινελιές στην άκρη και στόμα μισάνοιχτο. Έχει περούκα με μακριά ξανθά μαλλιά και χρονολογείται περίπου το 1880.Το 1879 ανατέθηκε στον Albert-Ernest Carrier-Belleuse, το γλύπτη του Γάλλου αυτοκράτορα, να κατασκευάσει ένα κεφάλι κούκλας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε από αγόρι είτε από κορίτσι. Ο Carrier-Belleuse θεωρείται ότι χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα πορτρέτο του βασιλιά Ερρίκου της Ναβάρας όταν ήταν τεσσάρων ετών και το σχέδιο έγινε γνωστό ως Jumeau Triste. Αυτή η κούκλα ανήκε σε μία από τις αδελφές Evelyn και Saphia Oakey, που ζούσαν στη Γαλλία όταν ήταν μικρές. Ο πατέρας τους ήταν ο εφευρέτης του σμυριδόπανου και ξεκίνησε μια επιχείρηση γνωστή ως English Abrasives στο Wellington Mills, νότια του σταθμού Waterloo, η οποία υπήρχε μέχρι περίπου πριν από 25 χρόνια.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Oldric de Portal boy doll:Η Oldric de Portal είναι μια κούκλα τύπου Rohmer από πεπιεσμένη πορσελάνη, η παιδική κούκλα της Violet de Portal. Έχει καταγάλανα σταθερά μάτια, κλειστό στόμα, αυτιά τρυπημένα στο κεφάλι, περιστρεφόμενο λαιμό. Το σώμα της κούκλας είναι κατασκευασμένο από ξύλινα στοιχεία ενώ τα χέρια και τα πόδια είναι από πορσελάνη. Η γκαρνταρόμπα της περιλαμβάνει: ένα βραδινό μπλε βελούδινο κοστούμι με άσπρα γάντια με κουμπιά και μαύρη μπορντούρα, ένα τιρκουάζ βελούδινο σακάκι, φουφούλα με μπλε και λευκές φάσες, ασορτί ναυτικό καπέλο, ένα πλεκτό μεταξωτό κρεμ γιλέκο με τρεις τσέπες, ένα έντονο μπλε μεταξωτό βελούδινο κοστούμι, ένα ζευγάρι καφέ κάλτσες και ασορτί καπέλο, ένα τουίντ παλτό, ασπρόμαυρο μάλλινο πανωφόρι, μία λινή ρόμπα, ένα νυχτικό με τρέσα broderie anglaise, μία λινή πετσέτα, ένα ζευγάρι παιδικά γάντια σε μία τσάντα με ημερομηνία και ονοματεπώνυμο και ακόμα 2 πανωφόρια με λευκά κουμπιά. Συνοδεύεται από ραμμένο χαλί με την επιγραφή «Αυτός ο τάπητας είναι έργο του Henry de Raymon de Portal, 1874 Burghcler.Η Violet de Portal γεννήθηκε το 1867. Η οικογένεια de Portal ήταν Ουγενότοι, με έδρα κυρίως στο Hampshire, και επαγγέλλονταν τυπογράφοι με εξειδίκευση στα χαρτονομίσματα. Η οικογενειακή επιχείρηση εξαγοράστηκε από την De La Rue περίπου πριν από σαράντα χρόνια. Το χαλί κατασκευάστηκε από τον αδελφό της Violet, το Henry.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Pat and Nora:Pat και Nora, δύο πολύ ιδιαίτερα αρκουδάκια. Το σπάνιο μαύρο αρκουδάκι με το όνομα Pat χρονολογείται περίπου το 1910. Το αρκουδάκι Nora από ανοιχτόχρωμο μοχέρ φοράει λευκή μάλλινη φούστα, πλεκτό πουλόβερ, εσώρουχα και μπότες, έχει ομπρέλα από μετάξι και χρονολογείται από το 1908. Τα συνοδεύει σημειωματάριο 60 σελίδων με τίτλο “Nature Note Book”, με καταχωρίσεις από την Παρασκευή 24 Ιουλίου μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 1914. Στις σελίδες του έχει και σχέδια με μολύβι και ακουαρέλες. Επίσης περιλαμβάνεται συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών.Η Kathleen Eleanora Phillips (1905-1989) ζούσε στην Οξφόρδη και αγαπούσε πολύ όχι τις κούκλες αλλά τα αρκουδάκια της Pat και Nora. Τις καλοκαιρινές της διακοπές τις περνούσε στο Birchington, στο Kent και τους χειμώνες ταξίδευε στο Gstaad της Ελβετίας. Στο Birchington η Kathleen πέρασε πολλές ειδυλλιακές καλοκαιρινές μέρες με παιχνίδια στην άμμο. Τέτοιες διακοπές περιγράφει αναλυτικά στο ημερολόγιό της το 1914, λίγο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Μια υπέροχη συλλογή φωτογραφιών απεικονίζει την Kathleen και τη Nora (δυστυχώς όχι την Pat) στις διακοπές τους να παίζουν στην παραλία. Αποσπάσματα από το ημερολόγιο: «Σάββατο 25 Ιουλίου 1914. Το πρωί έπαιξα στον κήπο με την Pat και τη Nora, τα δύο αρκουδάκια μου…» «Σάββατο 12 Αυγούστου 1914. Η Pamela ήρθε για τσάι και μετά φτιάξαμε μερικά ρούχα για τα αρκουδάκια μας...» «Πέμπτη 17 Αυγούστου 1914. Έμεινα μέσα γιατί έβρεχε και διάβασα ένα βιβλίο, μετά το γεύμα πήγα στην άμμο και μαζί με το Harold και την Emily παίξαμε πολύ ωραία. Μετά το τσάι πήρα την Pat και τη Nora για μια βόλτα». Τα διάσημα αυτά αρκουδάκια, μαζί με τη συλλογή που τα συνοδεύει, ενέπνευσαν την εταιρεία Steiff, η οποία τα επανέκδωσε σε συλλεκτική συσκευασία.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Andy Pandy’s Teddy:Το αυθεντικό αρκουδάκι-μαριονέτα από το τηλεοπτικό σόου Andy Pandy του BBC στην αυθεντική ριγέ άσπρη και γαλάζια τσάντα του, από τη δεκαετία του 1950. Κατασκευασμένο από ξανθό μοχέρ με γυάλινα μάτια και κατακόρυφα ραμμένα τη μύτη και το στόμα. Έχει μεταλλικούς γάντζους στους ώμους, τους γοφούς και το λαιμό, για να δίνεται η αίσθηση της κίνησης, με ξύλινη μπάρα ελέγχου και σκοινιά από πετονιά. Το αρκουδάκι αυτό ανήκε στον Paul Atterbury, συγγραφέα και εργαζόμενο στο Antiques Road Show του BBC. Η μητέρα του Atterbury, η Audrey, που είχε εκπαιδευτεί στο κουκλοθέατρο με μαριονέτες, συμμετείχε στη δημιουργία του τηλεοπτικού προγράμματος Andy Pandy. Όταν ολοκληρώθηκε η σειρά, η Freda Lingstrom, επικεφαλής του παιδικού προγράμματος του BBC, έδωσε κάποιες από τις μαριονέτες στην Audrey.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Steiff Rod Bear:Ο Rod είναι ένα πολύ σπάνιο και σε πολύ καλή κατάσταση Steiff PB35 αρκουδάκι με σκούρο ξανθό μοχέρ, μαύρα κουμπωτά μάτια, ροζ ραμμένο στόμα και άλλα ραμμένα χαρακτηριστικά.Πρόκειται για ένα από τα πρώτα Steiff αρκουδάκια. Στη συνέχεια, αυτά τα αρκουδάκια έγιναν γνωστά παγκοσμίως ως teddy bears. Το μοντέλο PB35 έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι κατασκευασμένο το 1904.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Pumpkin Eater automaton: ‘Eνα εξαιρετικά σπάνιο παιχνίδι με αυτοματισμό της εταιρείας Vichy, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το κεφάλι είναι φτιαγμένο από πεπιεσμένο χαρτί, φορά αυθεντικό χρυσοποίκιλτο μεταξωτό γιλέκο με ψηλό γιακά, καπέλο, μάλλινες κάλτσες και το πανωφόρι έχει λεπτομέρειες από μετάξι και πέρλες. Είναι τοποθετημένο σε κυκλική βάση και λόγω του αυτοματισμού κινείται με δύο διαφορετικές κινήσεις. Μία από τις σπάνιες φιγούρες της εταιρείας Vichy, με μια σκοτεινή πλευρά σε σχέση με τα συνήθη γαλλικά αυτόματα παιχνίδια αυτής της περιόδου. Η φιγούρα κουνά το αριστερό χέρι και κατεβάζει χαμηλά το κεφάλι για να παρακολουθήσει την κολοκύθα, που το κεντρικό τμήμα της ανοίγει τρεις φορές για να αποκαλύψει ένα ποντίκι. Την τρίτη φορά η φιγούρα προσπαθεί να σκοτώσει το ποντίκι βυθίζοντας το μαχαίρι στην κολοκύθα, ενώ το καπέλο σηκώνεται την ίδια στιγμή. Η κολοκύθα κλείνει και η ακολουθία αρχίζει ξανά.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Japanese lavender robot: Ένα πολύ σπάνιο μοβ τσίγκινο ρομπότ της εταιρείας Masudaya (Ιαπωνία) που λειτουργεί με μπαταρίες, στο αυθεντικό κουτί του. Είναι κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960. Το μοβ ρομπότ ανήκει στη διάσημη «Συμμορία των πέντε». Πρόκειται για πέντε παρόμοια ρομπότ με διαφορετικά σχέδια: Non-Stop, Target, Radicon, Sonic και το σπανιότερο Machine Man.Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με τη σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του “R.U.R.” (Διεθνικά ρομπότ του Ρόσουμ), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ), που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Shooting gorilla: Ένας ιδιαίτερος τσίγκινος γορίλας που πυροβολεί της εταιρείας Masudaya (Ιαπωνία), χρώματος μαύρου, κόκκινου και κίτρινου, o οποίος λειτουργεί με μπαταρίες και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Στο αυθεντικό κουτί του υπάρχει και ένα πιστόλι και τρία βέλη.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Doll tinplate carousel: Ένα τσίγκινο καρουσέλ με κούκλες, το οποίο τροφοδοτείται από μια ατμομηχανή. Περιλαμβάνει τέσσερα άσπρα άλογα με αναβάτες. Είναι κατασκευασμένο στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.Πρωτοπόρος στα τσίγκινα παιχνίδια ήταν από το 1850 η Γερμανία, όταν αυτά ήταν ακόμα ζωγραφιστά, πριν γίνει η μετάβαση στη λιθογραφία. Η Γερμανία ήταν η βασική παραγωγός τσίγκινων παιχνιδιών παγκοσμίως στις αρχές του 20ού αιώνα. Η πιο διάσημη εταιρεία ήταν η Ernst Paul Lehmann, που εξήγε το 90% της παραγωγής της. Η Γαλλία και η Αγγλία ακολούθησαν και σύντομα μπήκαν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Modern Doll’s Villa: Ένα κουκλόσπιτο της εταιρείας Mettoy στο αυθεντικό κουτί του. Λιθογραφημένο τσίγκινο κτήριο με πλαστικά μέρη και ξεχωριστό κήπο. Η εσωτερική διακόσμηση είναι κλασική της δεκαετίας του 1960, οπότε και κατασκευάστηκε, ενώ η επίπλωση περιλαμβάνει τηλεόραση, γωνιακή μπανιέρα και έπιπλα βεράντας.

 

Τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχεις δει!
Eichner horse-drawn Carriage: Μία άμαξα του 1870 βαμμένη κόκκινη και μαύρη με λεπτομέρειες σε λευκό και ώχρα. Η θέση του οδηγού είναι με κόκκινο πλαίσιο. Ο οδηγός της άμαξας κάθεται και φοράει μπλε επίσημο ένδυμα, άσπρο παντελόνι, καφέ μπότες ιππασίας και μαύρο καπέλο. Η άμαξα έχει ρόδες με λευκά διακοσμητικά στοιχεία, δύο φανούς, δύο ανοιγόμενες πόρτες με πράσινη εσωτερική διακόσμηση και δύο ξύλινα άλογα βαμμένα σε αποχρώσεις του γκρι με μαύρα γκέμια. Η πολύ σπάνια αυτή άμαξα προέρχεται από το μεγάλο συλλέκτη David Pressland.