«Vintage Memory: Έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας»

Μια έκθεση αφιερωμένη στον δάσκαλό του, Παναγιώτη Τέτση που επικεντρώνεται στα πάρτι της δεκαετίας του ’60 και του ’70

Φτάνοντας ένα ηλιόλουστο πρωινό στην πολυζωγραφισμένη, κοσμοπολίτικη και αρχοντική Ύδρα, αντιλαμβάνομαι ότι ο χρόνος εδώ αποκτά άλλη διάσταση. Η θάλασσα, η μορφολογία του εδάφους, τα αρχοντικά, τα γραφικά στενάκια, η δωρική αρχιτεκτονική της, τα γυμνά τοπία, το καλοκαιρινό φως, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

 

Κατά μήκος του λιμανιού και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά στέκει επιβλητικά το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, το οποίο κάθε καλοκαίρι δέχεται περίπου 20.000 επισκέπτες.

 

Οι χώροι του είναι «ποτισμένοι» με αφηγήσεις του παρελθόντος και συγκροτεί έναν φάρο πολιτισμού για το νησί του Αργοσαρωνικού.

 

Αυτές τις μέρες στις δύο αίθουσες του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας φιλοξενείται το τρίτο μέρος μιας αυτοβιογραφικής τριλογίας αναμνήσεων με τίτλο «Vintage Memory», την οποία παρουσιάζει ο εικαστικός Φραγκίσκος Δουκάκης. Πρόκειται για μια έκθεση αφιερωμένη στον δάσκαλό του Παναγιώτη Τέτση που επικεντρώνεται στα πάρτι της δεκαετίας του ’60 και του ’70.

 

Γεννημένος στον Πειραιά το 1956 με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Φραγκίσκος. Δουκάκης ήξερε από τα παιδικά του χρόνια ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της ζωγραφικής. Γαλουχημένος στο εργαστήρι του Υδραίου Παναγιώτη Τέτση, βασίζει την τελευταία του ατομική έκθεση ζωγραφικής στο τρίπτυχο φως - χρώμα - συναίσθημα.  

 

Η κίνηση, το ερωτικό σκίρτημα, το γλέντι, ο χορός, η νύχτα, η έλξη, ο παλμός, τα βλέμματα και οι ηλικιακές αντιθέσεις πρωταγωνιστούν στα έργα του γνωστού εικαστικού. Επιπρόσθετα, έχοντας επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ φόρμας και περιεχόμενου, οργανώνει μια ζωντανή νοσταλγική έκθεση, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ανάμνηση.  

 

«Vintage Memory: Έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας»

 

«Vintage Memory: Έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας»

 

Μέσω της προσωπικής του γραφής, της ποικιλίας των χρωμάτων και δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια αποτυπώνει τα χρόνια της αθωότητας και τη διάθεση για ζωή. «Ήθελα να είναι συμμέτοχος ο επισκέπτης, να αισθάνεται σαν να ανοίγει μια πόρτα και να εισχωρεί στο σύμπαν των πάρτι που νοσταλγούμε» μου λέει ο κ. Δουκάκης καθώς περιεργαζόμαστε τα έργα τέχνης που κοσμούν το εξαιρετικό μουσείο της Ύδρας. 

 

«Οι γιορτινές συνευρέσεις περασμένων δεκαετιών, γενναίες σε μέγεθος και γραφή, εκρηκτικές σε χρωστήρα και συναισθήματα, εξέρχονται απαλά από τα κλειδωμένα ερμάρια του νου, κυριεύοντας σταδιακά το οπτικό πεδίο του θεατή και ανασυνθέτοντας μια ατμόσφαιρα αυθεντικά vintage» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού.

 

Η αφαίρεση, τα απλά σχήματα και οι χρωματικές επιφάνειες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες έκφρασης στα έργα του Δουκάκη και το αιτιολογεί υπογραμμίζοντας τα χαρακτηριστικά που έχει διατηρήσει από τον σπουδαίο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, «το ήθος, την ευθύτητα και την απλότητα».

 

Χρησιμοποιώντας λάδι στον καμβά, καταφέρνει με τα σχέδιά του να διεγείρει τη φαντασία του θεατή και επιχειρεί μια πυκνή αναπαράσταση με προσωπικές στιγμές του παρελθόντος. Παράλληλα, πλάθει μια πραγματικότητα, προτάσσοντας τα δικά του βιώματα, όπως ο πίνακας με τους γονείς του, οι οποίοι αποτυπώνονται σε ένα χορευτικό στιγμιότυπο, ή το σχέδιο στο οποίο έχει φιλοτεχνήσει τη σύζυγό του σε μια αγαπημένη γωνιά του σπιτιού τους.

 

Πρόκειται για μια εικαστική ανθολογία όπου ο Δουκάκης δεν αντιγράφει εικόνες αλλά τις ζωντανεύει, επιστρέφοντας σε πτυχές της νυχτερινής διασκέδασης περασμένων ετών.

 

«Vintage Memory: Έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας»

 

«Vintage Memory: Έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας»

 

«Vintage Memory: Έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας»

  

Ρωτώντας τη Δήμητρα Δουκάκη τι εισπράττει από τα έργα του συζύγου της, μου απαντά: «Κυριαρχεί έντονα ο ρυθμός, η επικοινωνία, η εσωτερική γαλήνη, η συμμετρία, η συντροφικότητα, η οικειότητα, το αποκορύφωμα της εφηβείας, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά σε συνδυασμό με την έκρηξη χρωμάτων». Και συμπληρώνει με νόημα: «Δεν ξέρω πόσα έχουν οι σημερινοί νέοι, αλλά γνωρίζω σίγουρα πόσο πολλά έχουν χάσει».  

 

Στο πανέμορφο νησί της Ύδρας, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, ο Φραγκίσκος Δουκάκης χτίζει ένα σύμπαν για τις αλλοτινές περιόδους της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, τις τρυφερές ιστορίες, τη λαχτάρα των συνευρέσεων και τον κόσμο των αισθήσεων.

 

Μας ταξιδεύει στους ήχους της υπέροχης βραχνής φωνής του Λέοναρντ Κοέν, σε ορατές και αόρατες όψεις στιγμών ξεγνοιασιάς καθώς και σε ζωγραφισμένα τοπία επιθυμίας. Τέλος, απεικονίζει την αδιάσπαστη ενότητα της ζωής και της τέχνης και μετατρέπει την ιδιωτική συνομιλία σε συλλογική αλήθεια.        

 

Info

«Vintage Memory»

Έκθεση των έργων του εικαστικού Φραγκίσκου Δουκάκη

Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, Λιμάνι Ύδρας

Διάρκεια έως 30 Ιουνίου 2018

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00-16:00, 19:30-21:30

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός