Οι "Εορτές του νήματος" συνεχίζονται στην Κρήτη

Αυτό είναι το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας εκδηλώσεων για την ιερή τέχνη της Υφαντικής

LIFOTEAM 17.7.2017 | 11:59

 

Αφιερωμένος στην τέχνη της Υφαντικής είναι ολόκληρος ο Ιούλιος στην Κρήτη με τα χωριά του Μυλοπόταμου να γεμίζουν αργαλειούς και να φιλοξενούν ποικίλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Εορτών του Νήματος». Πρόκειται για μια δράση του Δήμου Μυλοποτάμου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Των Ορέων και της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Ιουλίου.

 

Υφάντριες, θα υφάνουν με τα δικά τους κρητικά νήματα, μοτίβα, ίδια από την εποχή του Ομήρου και του Μίνωα έως και σήμερα. Θα γίνουν κουρές προβάτων, θα νηματοποιηθεί μαλλί, λινάρι και μετάξι και θα βαφούν νήματα με λουλούδια και φυτά. Μικρές σπουδές του νήματος, θα γίνουν στα χωριά του Μυλοποτάμου, όπου θα μιλήσουν οι υφάντριες κάθε χωριού, καθώς και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

 

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, είναι μια από τις δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων, το οποίο είναι επίσημο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – Mountain Partnership, FAO. Είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική και μη επιχορηγούμενη οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2007 στην Κρήτη, από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Ιωάννη Παλλήκαρη, από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, διανοούμενους, τεχνίτες, κτηνοτρόφους, γεωργούς και μαστόρους του λαϊκού βίου της Κρήτης, με στόχο την διαφύλαξη και τη μελέτη του τρόπου ζωής των ορεινών κοινοτήτων.

 

Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που στην ολότητά του, ως κοινωνική έκφραση και καθημερινότητα, υπακούει σε πανάρχαιες σχέσεις φύσης και ανθρώπων, κοινωνικές σχέσεις και τρόπους άντλησης των μέσων ζωής, μέσα από την αναβίωση των φυσικών οικονομικών πόρων, την αποτροπή της εγκατάλειψης των χωριών, τη μη εξάντληση του φυσικού πλούτου, την ισορροπία των υδάτων, της άγριας ζωής, των δασών, των ζώων και των πουλιών και την ανάπτυξη οικονομίας μικρής κλίμακας-μεγάλης αξίας.

 

Οι "Εορτές του νήματος" συνεχίζονται στην Κρήτη

 

Τα τελευταία χρόνια οι εθελοντές της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ταξίδεψαν σε όλα τα χωριά της Κρήτης, συλλέγοντας υλικό σχετικό με την υφαντική, εργαλεία, υφάσματα, τεχνικές, ξόμπλια και μοτίβα, φωτογραφίζοντας, βιντεοσκοπώντας, γνωρίζοντας από κοντά ανθρώπους και μεθόδους. Συγκεντρώθηκε τεράστια ποσότητα υλικού που βρίσκεται κατατεθειμένο στο αρχείο.

 

Παράλληλα τα μέλη κατεύθυναν την δραστηριότητά τους προς δυο σημαντικές δράσεις. Η μια ήταν η οργάνωση θεματικών εκδηλώσεων και εκθέσεων-διαδράσεων σε όλη την Ελλάδα, όπου σε τρεις περιπτώσεις, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το 2012, στο Μουσείο Μπενάκη το 2013 και το 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου οι ίδιες οι υφάντρες στα αργαστήρια τους έδειξαν την τέχνη τους μαγεύοντας τους επισκέπτες. Οι γυναίκες που υφαίνουν και που μιλούν με τις κινήσεις του σώματος και των δαχτύλων, των ευχών και της συνεργασίας μεταξύ τους, είναι η άμεση γνωριμία με την τέχνη. Η δεύτερη είναι ότι η υφαντική σιγά-σιγά στην αρχή και κατόπιν όλο και εντονότερα, εντάχθηκε στα σχολεία της Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης ως δραστηριότητα επιλογής.

 

Πρόγραμμα τελευταίας εβδομάδας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
18:00:  Βενί- Υφαίνουμε με νήμα άσπρο
20:00:  Αξός- Στήνουμε το Αργαστήρι και περαματίζουμε

Μικρή Σπουδή του νήματος
20:00 - 21:00
Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης πανεπιστημίου Κρήτης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Αγιά  Υφαίνουμε κουσκουσέ και κάνουμε διάσιμο

Μικρή Σπουδή του νήματος
10:00 - 12:00
Μιχάλης Τρούλης, ιστορικός, συγγραφέας, Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης
Πένυ Κορρέ, εικαστικός, εκπαιδευτικός
Τίνα Δασκαλαντωνάκη, Πηνελόπη Gandhi mission

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
10:00: Πλευριανά- Στήσαμε το αργαστήρι μας και υφαίνουμε

Ορθές- Υφαντά στο λαογραφικό Μουσείο
Μικρή Σπουδή του νήματος


11:30 - 13:00
Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, συμβ. καθ. ανοικτού πανεπιστημίου- δρ. κλασικής φιλολογίας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ  24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

18:00: Δαμοβόλου- Υφαίνουμε και τυλίγουμε παπύρους στην ανέμη

 

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
18:00: Κεραμωτά- Θα διαστούμε άσπρο βαμβάκι

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
18:00: Μουρτζανά- Υφαίνουμε γη και ουρανό
20:00: Δαφνέδες- Υφαίνουμε δάφνες και μυρτιές

 

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
18:00: Άγιος Μάμας- Σε κόκκινο στημόνι υφαίνουμε και ξυφαίνουμε
20:00: Πέραμα- Υφαίνουμε σε βαμβάκι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
18:00: Ζωνιανά- Υφαίνουμε ξόμπλια και πλουμιά
Ολοκλήρωση εορτών του νήματος

Ιωάννης Παλλήκαρης, καθ. Οφθαλμολογίας, πανεπιστήμιο Κρήτης,
Δημήτριος Κόκκινος, Δήμαρχος Δήμου Μυλοποτάμου
Ροδούλα Σταθάκη-Κούμαρη, λαογράφος, συγγραφέας
Βαρβάρα Τερζάκη, εμπνεύστρια της Πηνελόπη Gandhi Mission

 

Οι "Εορτές του νήματος" συνεχίζονται στην Κρήτη

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός