Und. Athens: είναι ένας νέος, εναλλακτικός οδηγός πόλης και σύγχρονης τέχνης για την Αθήνα

Αυτό το Σάββατο γιορτάζει την κυκλοφορία του ένα μικρό party στην οδό Καλαμιώτου 12.

Und. Athens: είναι ένας νέος, εναλλακτικός οδηγός πόλης και σύγχρονης τέχνης για την Αθήνα

 

Το Und. Athens είναι ένας νέος, εναλλακτικός οδηγός πόλης για την Αθήνα που εστιάζει στην σύγχρονη τέχνη, και συγκεκριμμένα στους ανεξάρτητους χώρους τέχνης και την αχαρτογράφητη καλλιτεχνική σκηνή. Σκοπός της έκδοσης είναι να ανακαλύψει, να καταγράψει και να προωθήσει εναλλακτικούς χώρους τέχνης, ανερχόμενους δημιουργούς και νέα ταλέντα από την Αθήνα, και να μοιραστεί τη δουλειά τους με ένα διεθνές κοινό. Εκδότης και ιδρυτής του Und. Athens είναι ο Κυριάκος Σπύρου, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός του εντύπου ανήκει στην Νατάσσα Παππά.

 

Η έκδοση είναι διπλή, και περιλαμβάνει έναν έντυπο αναδιπλούμενο χάρτη, και ένα διαδικτυακό ημερολόγιο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα und-athens.com. O χάρτης καταδεικνύει ανεξάρτητους και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης, γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα σχετικά με την σύγχρονη τέχνη της Αθήνας, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά σε ένα εκτενές ευρετήριο μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώρες λειτουργίας κλπ. Πάνω στον χάρτη σημειώνονται και σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη, αλλά και καφέ, εστιατόρια και καταστήματα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

 

Σύμφωνα με τον εκδότη του χάρτη Κυριάκο Σπύρου, το σκεπτικό αυτό συνδυάζει μια καταγραφή του τι συμβαίνει στην πόλη σήμερα με την χρησιμότητα ενός οδηγού πόλης. «Όλοι μας έχουμε επισκεφθεί πόλεις του εξωτερικού, και ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να πάμε στα μεγάλα μουσεία. Αλλά βγαίνοντας από το μουσείο πάντα έχουμε την απορία: Πού έχει καλό καφέ στη γειτονιά; Ποιο εστιατόριο είναι εδώ κοντά που να μην είναι τουριστικό; Αυτή η πρακτική ανάγκη μάς κατεύθυνε για να σχεδιάσουμε ένα χάρτη που από τη μία να λειτουργεί ως ένας κλασικός χάρτης με γκαλερί, και από την άλλη να περιέχει και πρακτικές πληροφορίες ούτως ώστε να εμπλουτίσουμε την εμπειρία του επισκέπτη μέσα στην πόλη», λέει ο Κυριάκος Σπύρου, εκδότης Und. Athens

 

Ο χάρτης έχει σχεδιαστεί από την γραφίστρια Νατάσσα Παππά, η οποία εξειδικεύεται σε οδηγούς πόλης, σε συνεργασία με την Μαρήλια Καπετανάκη και τον εκδότη. Για τον σχεδιασμό του Und. Athens η Νατάσσα Παππά χώρισε την Αθήνα σε εννιά περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στις κύριες γειτονιές του κέντρου: Εμπορικό Τρίγωνο, Πετραλωνα- Μεταξουργείο, Βικτώρια-Κολωνός, Κυψέλη, Καισαριανή, Κολωνάκι-Εξάρχεια, Αμπελόκηποι-Νεάπολη, Σύνταγμα-Μετς και Κουκάκι-Νέος Κόσμος. Η διαίρεση της πόλης σε αυτές τις περιοχές είναι κάπως μη συμβατική σε σχέση με άλλους χάρτες, και αυτό έχει να κάνει με το ότι το Und. Athens προτείνει βόλτες μέσα στην πόλη που λειτουργούν σαν άτυπη ξενάγηση. Μικρά μυστικά και πληροφορίες για κάθε βόλτα αναγράφονται πάνω στον χάρτη, παρέχοντας στον επισκέπτη την απαραίτητη πληροφορία για να καταλάβει την ιστορία και τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

 

Und. Athens: είναι ένας νέος, εναλλακτικός οδηγός πόλης και σύγχρονης τέχνης για την Αθήνα

 

«Μέσα από το Und. Athens προτείνω βόλτες μέσα στην πόλη που δεν θα βρει κανείς μέσα σε έναν συνηθισμένο ταξιδιωτικό οδηγό της Αθήνας. Το σκεπτικό μου ήταν να καθοδηγήσω τον επισκέπτη να εξερευνήσει την άγνωστη πλευρά της πόλης και παράλληλα να επισκεφθεί τους εναλλακτικούς χώρους τέχνης σε κάθε περιοχή. Έτσι για παράδειγμα έχουμε μια βόλτα που ξεκινάει από την Βικτώρια, σε πάει για φαλάφελ στην Πλατεία Βάθη, περνάει από τους χώρους τέχνης του Σταθμού Λαρίσης και καταλήγει στο πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι μια βόλτα που αξίζει να κάνει κανείς, αλλά ακόμα και πολλοί Αθηναίοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ».  

 

Στο πλαίσιο της αποστολής του για την ανάδειξη ανερχόμενων καλλιτεχνών και της άγνωστης πλευράς της Αθήνας, το Und. Athens έχει ενεργοποιήσει ένα εγκαταλελειμμένο κατάστημα στην οδό Βύσσης 3, σαν μέρος της δράσης Athens Intersection και της πιλοτικής πεζοδρόμησης που έχει σχεδιάσει ο οργανισμός Αθήνα Τρίγωνο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Το Und. Athens Pop-Up λειτουργεί από 1η μέχρι 24 Απριλίου, και έχει φιλοξενήσει ήδη μια εγκατάσταση της εικαστικού Μαρίας Ευσταθίου, και μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γερμανού φωτογράφου Julius-Christian Schreiner.

 

Για να γιορτάσει την κυκλοφορία του, το Und. Athens διοργανώνει ένα μικρό release party αυτό το Σάββατο 22/4 στον χώρο του Art Nouveau (Καλαμιώτου 12, 1ος όροφος), το οποίο είναι και χορηγός επικοινωνίας της έκδοσης. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί ο χάρτης για πρώτη φορά στο κοινό, με μουσικές επιλογές του Λοΐζου Ολύμπιου και της Ηρώς Λιάτου, τσίπουρο από τα Καραμανλίδικα του Φάνη και φυσικά τον χάρτη Und. Athens σε ειδική τιμή γνωριμίας.

 

Info:

22/04, Und. Athens Release Party, Art Nouveau (Καλαμιώτου 12, 1ος όροφος), 17:00, είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός