Οπίσω εις την ...κουζίνα

 Οπίσω εις την ...κουζίνα Facebook Twitter
1


1931. Τα προβλήματα από την οικονομική κρίση του '29 γίνονται τώρα ορατά και στην Αθήνα. Σημειώνονται μεγάλες ανατιμήσεις, απόρροια των ελλείψεων και της κερδοσκοπίας. Σοβαρά κρούσματα ανεργίας. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Για τους ανέργους λειτουργούν συσσίτια. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια περιορισμού των εισαγωγών, με ταυτόχρονη προβολή των ελληνικών προϊόντων. Τον επόμενο χρόνο και μετά από απεγνωσμένη μάχη σωτηρίας, ο Ελ. Βενιζέλος αναγκάζεται να κηρύξει στάση πληρωμών. Πολλές τράπεζες χρεοκοπούν.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έχουμε κοινωνικές αναταράξεις: «Γυναίκες αφήστε τα γραφεία ελεύθερα για τους άνδρες και γυρίστε σπίτια σας» «Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε οι άνδρες –άντε στο καλό κορίτσια» «Μεντάμ έ ντεμουαζέλ λυπούμεθα εκ βάθους ψυχής... αλλά αδειάστε μας τη γωνιά!» Με τέτοια και παρόμοια συνθήματα ο ημερήσιος τύπος εκφράζει καθημερινά τις επικρατούσες στον άρρενα πληθυσμό απόψεις.

"Μα πουλάκια μου, κάντε τον αγώνα σας μέσα στην κουζίνα. Η γυναίκα επλάσθη δια το νοικοκυριό. Ο Θεός επήρε από την πλευράν του Αδάμ και έφτιασε την Εύαν, την οποίαν προσέφερε ως σύντροφον της ζωής του πρώτου. Την έφτιασε λεπτήν, ώμορφη, χαριτωμένην, ναζού, να τον περιποιήται, να τον αγαπά, να τον ... απατά."


Αντιγράφω από τα «Αθηναϊκά Νέα». Το σχετικό ρεπορτάζ με τα ακαταμάχητα επιχειρήματα υπογράφει ο Μίμης Ψαθάς:
«.... Ανακοινώνω στην δεσποινίδα προϊστάμενον που διεθύνει ολόκληρον τμήμα σε δημόσιον γραφείον:
-Αγαπητή μου... αφήστε κάτω, περικαλώ το χαρτί, το καλαμάρι και το ύφος και φτιάχτε μου το ταχύτερον μίαν ζεστήν σούπαν. Μ' αυτό το κρύο είνε το χρησιμώτερον πράγμα που μπορεί να βγή απ' τα χεράκια σας.

Η δεσποινίς που διευθύνει ολόκληρον τμήμα κλπ. Αγανακτεί:
-Κύριε... δόστε μου την αίτησιν και τα δικαιολογητικά σας κα να λείπουν ή φλυαρίες.
-Η αίτησίς μου: Μια σούπα! Και τα δικαιολογητικά μου: Ένεκα η κρίσις!
Τι γλέντι... Θέλουν να διώξουν τα θηλυκά από τα γραφεία διότι έχουν σφίξη τα πράγματα.!

Και ο αγώνας της γυναίκας; Μα πουλάκια μου, κάντε τον αγώνα σας μέσα στην κουζίνα. Η γυναίκα επλάσθη δια το νοικοκυριό. Ο Θεός επήρε από την πλευράν του Αδάμ και έφτιασε την Εύαν, την οποίαν προσέφερε ως σύντροφον της ζωής του πρώτου. Την έφτιασε λεπτήν, ώμορφη, χαριτωμένην, ναζού, να τον περιποιήται, να τον αγαπά, να τον ... απατά. Ούτε επάνω στον θυμό του ο Θεός εξέχασε ώστε να μπερδέψη τους ρόλους των δύο φύλων. Την ώρα που τους έδιωξε από τον παράδεισον έθεσε σαφώς το ζήτημα, αποταθείς προς τον Αδάμ:
-Με τον ιδρώτα του προσώπου σου να κερδίζης τον άρτον σου!

 Οπίσω εις την ...κουζίνα Facebook Twitter


Είπε τίποτε παρόμοιον στην Εύα; Ίσα-ίσα που της υπέμνησε εντονώτερα τον ρόλο της με την ποινήν που της έβαλε όσον αφορά τον τρόπον κατά τον οποίον θα γεννά τα τέκνα της.


Η γυναίκα όμως επανεστάτησε κατά του ανδρός έβαλε τα δυνατά της και κερδίζει και αυτή τον άρτον μόνη της. Εάν η κατάστασις αυτή εξακολουθήση, θα αυξηθή τόσο ο αριθμός των ανέργων ώστε πολλοί σύζυγοι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ η γυναίκες τους θα εργάζωνται. Ο άντρας θα μείνη στο σπίτι και η γυναίκα θα γυρνά τα μεσημέρια:
-Γιώργο, δεν μπορεί να συνεχιστή αυτή η κατάστασις! Αυτό το ψητό που μαγείρεψες σήμερα είνε αίσχος! Κι' ούτε εσκούπισες κι' ούτε συγύρισες!...

Άνδρες... πρέπει να υψώσωμεν την σημαίαν με την σειράν μας. Απειλούμεθα με σκούπαν, τεντζερέδες, μπουγάδαν ...

Αρκεί ότι φανήκαμε έως τώρα αβροί εις της γυναίκες. Να γυρίσουν το ταχύτερον πίσω εις την κουζίνα τους!

Είπαν όμως ότι οι γυναίκες έχουν ευδοκιμήσει σ' όλες της δουλειές και ότι συναγωνίζονται εις αντίληψιν τον άντρα. Ένας λόγος περισσότερος να αναπτύξουν την ικανότητά τους εις το φυσικόν τους περιβάλλον. Εκεί όταν το θελήσουν θα κάνουν θαύματα. Οι καιροί είνε δύσκολοι. Ή όχι; Η Καίτη, η Σάσα, η Ζέττα, η Αριάδνη, η Μαρία, η Ασπασία που διαπρέπουν σήμερα εις τον καταρτισμόν των καταστάσεων, των αποφάσεων, των δημοσίων εγγράφων, αρκετά έχουν δουλέψει. Είνε καιρός να επιστρέψουν εκεί απ' όπου εξεκίνησαν.


Άλλωστε είνε και εκ φύσεως πλασμένες περισσότερο για ένα καλομαγειρεμένο πιάτο ψητού παρά για οποιαδήποτε άλλη εργασία...».

Η Παλιά Αθήνα περιμένει πάντα την επίσκεψή σας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"Μέσα σ' αυτό το κλίμα έχουμε κοινωνικές αναταράξεις: «Γυναίκες αφήστε τα γραφεία ελεύθερα για τους άνδρες και γυρίστε σπίτια σας» «Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε οι άνδρες –άντε στο καλό κορίτσια»"Φαντάζομαι η όποια σχέσις με το "οι μετανάστες μάς παίρνουν τις δουλειές!" είναι εντελώς συμπωματική.