ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γυναικεία σιλουέτα, δίαιτες και λαιμαργία...

Γυναικεία σιλουέτα, δίαιτες και λαιμαργία... Facebook Twitter
0
Γυναικεία σιλουέτα, δίαιτες και λαιμαργία... Facebook Twitter

Συχνά πυκνά εμφανιζόντουσαν τα παλιά χρόνια στον καθημερινό αθηναϊκό τύπο ανταποκρίσεις από το Παρίσι. Τα κείμενα αυτά διαβαζόντουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μη ξεχνάμε ότι η γαλλική πρωτεύουσα ήταν στη πρώτη θέση στην εκτίμηση και το θαυμασμό των προγόνων μας εκείνες τις εποχές. Μόδα, γαστρονομία, διακόσμηση, κοινωνικό κουτσομπολιό και ποικίλη ύλη εκ Παρισίων έφθαναν συστηματικά στα αθηναίικα σαλόνια και τροφοδοτούσαν με τη σειρά τους «βαθυστόχαστες» συζητήσεις ...

Όταν σημάνουν τα ανεπιθύμητα σαράντα, η γυναίκα καταργεί το ψωμί και τα γλυκά για να διατηρήση την κομψότητα της γραμμής της. Και αρχίζει το μαρτύριον των στερήσεων. Η φιλάρεσκη σαραντάρα υποβάλλεται εις την δίαιταν της πείνας και της δίψας.



Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το «ΕΘΝΟΣ» του 1935:

«Ένας Γάλλος ιατρός ο οποίος φημίζεται ως καλοφαγάς και ως... ψυχολόγος, εδημοσίευσε μια μελέτη υπό τον τίτλον "Γυναίκα και λαιμαργία". Ο σοφός καθηγητής ισχυρίζεται ότι τα γούστα της γυναίκας εις το ζήτημα της τροφής μεταβάλλονται με την ηλικίαν της και εξαρτώνται κατά πολύ από τον βαθμόν της φιλαρέσκειάς της.

Εις τα είκοσι, εξακολουθεί ο ιατρός, η γυναίκα αισθάνεται μεγάλην τάσιν προς τα ορεκτικά, τα αλμυρά, τα φρούτα και ιδιαιτέρως τα σπαράγγια, τις φράουλες και τα κεράσια. Πίνει ευχαρίστως σαμπάνια και τρελλαίνεται για τα παγωτά και εν γένει τα γλυκά. Τρώγει πολύ ψωμί, φρέσκο βούτυρο, αμυλώδη καθ' όσον δεν φοβάται ακόμη να παχύνη. Όταν φθάσουν τα τριάντα προτιμά τα ψάρια, τα θαλασσινά, το φουά γκρα, το μαύρο κρασί. Επιδίδεται ευχαρίστως στο κάπνισμα και παίρνει τσάι και καφέ. Μια γυναίκα τριάντα ετών, θεωρείται σήμερα ως ευρισκομένη εις την πρώτη ενότητα. Σ' αυτή την ηλικία δεν ορθώνεται ακόμη μπροστά της το φάσμα της παχυσαρκίας. Γι' αυτό αφήνει τη λαιμαργία της να αναπτύσσεται ελεύθερα και την ικανοποιεί με μίαν ελαφράν επιφύλαξιν.

Γυναικεία σιλουέτα, δίαιτες και λαιμαργία... Facebook Twitter


Το ακρωτήριον των 40
Όταν σημάνουν τα ανεπιθύμητα σαράντα, η γυναίκα καταργεί το ψωμί και τα γλυκά για να διατηρήση την κομψότητα της γραμμής της. Και αρχίζει το μαρτύριον των στερήσεων. Η φιλάρεσκη σαραντάρα υποβάλλεται εις την δίαιταν της πείνας και της δίψας. Δεν τρώγει αμυλώδη ούτε αλμυρά και δεν πίνει νερό, ούτε κρασί στο τραπέζι. Καταφεύγει στα ψητά της σχάρας, στα νερόβραστα χορταρικά και στα φρούτα και μεταβάλλεται εις τάνταλον δια μίαν περίπου δεκαετίαν. Εννοείται ότι αι στερήσεις αυταί έχουν συχνότατα πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα επί της υγείας της!


Η ηλικία της λαιμαργίας
Τι τρώγει μία γυναίκα που έφθασε αισίως στα πενήντα; Τα πάντα. Η πενηντάρα δεν εννοεί να στερηθή τίποτε. Παρατηρήσατε τι γίνεται σ' ένα χορό ή σε μια δεξίωση μπροστά σ' ένα πλουσιοπάροχο μπουφέ; Θα ίδετε να συνωστίζονται εκεί όλες οι ηλικιωμένες κυρίας της συγκεντρώσεως. Η μία ζητεί «λίγο κοτόπουλο» και φεύγει, αποκομίζουσα ένα πιάτο γεμάτο φαγητά. Η άλλη τρώγει ακατάπαυστα σάντουιτς και παγωτά. Ποιος τιμά περισσότερο ένα πλούσιο γεύμα; Η κυρία που πέρασε τα πενήντα. Εκτός φυσικά εκείνων που δεν εννοούν να παραδώσουν τα όπλα ούτε εις αυτήν την ηλικίαν. Εν τοιαύτη περιπτώσει η πενηντάρα ακολουθεί πιστά το παράδειγμα της σαραντάρας».



Για περισσότερα εκείνης της εποχής βλέπε Παλιά Αθήνα.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ