Τι; Είσθε τέσσερα άτομα; Εγώ δεν πηγαίνω παρά μόνον σε ανδρόγυνο!

Τι; Είσθε τέσσερα άτομα; Εγώ δεν πηγαίνω παρά μόνον σε ανδρόγυνο! Facebook Twitter
2


Από την περίοδο της Belle Époque η Αθήνα είχε γεμίσει υπηρέτριες, αφού όχι μόνο τα αριστοκρατικά σπίτια αλλά ακόμη και πολλοί μεγαλοαστοί –διάβαζε νεόπλουτοι- χρησιμοποιούσαν τις περίφημες «ψυχοκόρες» που κατέφθαναν ανελλιπώς, από τα νησιά μας κυρίως. Οι συνθήκες ζωής για τα κορίτσια αυτά ήταν συνήθως άθλιες. Δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί και υπέμεναν όχι μόνο τις παραξενιές της κυρίας-αφέντρας τους, αλλά όχι σπάνια τις μουρνταριές των αρρένων της οικογενείας.


Έχουν όμως οι καιροί γυρίσματα. Μετά το 1925 η ζήτηση αυξήθηκε. Η προσφορά μειώθηκε, αφού έγινε γνωστό πλέον στην επαρχία το τι γινόταν στην πρωτεύουσα και οι συνθήκες ζωής βελτιώθηκαν και εκεί. Αποτέλεσμα: Άντε να βρεις υπηρέτρια.

Τα γράφω όλα αυτά για να γίνει πιο κατανοητό το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε το παρακάτω κείμενο στην εφημερίδα «Εβδομάς» το 1928.

«Νομίζετε πως είμεθα ελεύθεροι; Κάθε άλλο, είμεθα σκλάβοι, και σκλάβοι τίνων; Των μοντέρνων υπηρετριών.

Ακούστε τι συνέβη εις μίαν φίλην μου. Η κακή μοίρα τα έφερε να χάση μια καλή παληά υπηρέτρια που είχε από χρόνια σπίτι της. Επαντρεύθηκε. Τι να κάμη λοιπόν; Εδημοσίευσε μίαν αγγελία στην «Εστία», και αυτό ήταν αρκετό για να μεταβληθή το σπίτι της εις μεσιτικόν γραφείον.

Τι; Είσθε τέσσερα άτομα; Εγώ δεν πηγαίνω παρά μόνον σε ανδρόγυνο! Facebook Twitter


Παρήλασε απ' εκεί κάθε καρυδιάς καρύδι και κάθε μια είχε τις απαιτήσεις της, και τι απαιτήσεις; Εξωφρενικές! Αφήνω κατά μέρος τους υπερόγκους μισθούς -αυτό επιτέλους είναι το λιγώτερο- αλλά να εννοούν να επιβληθούν και εις τα της οικογενειακής ζωής του σπιτιού, το οποίον θα είχε την... τιμήν να τας προσλάβη:
-Έχετε παιδιά; Γιατί να ξεύρετε ότι δεν μ' αρέσουν τα παιδιά. Έπειτα το σπίτι σας έχει σκάλες, και τι βλέπω; Δεν έχετε ηλεκτρικό φως; Α! επ' ουδενί λόγω μπορώ να υπηρετήσω σε σπίτι που δεν έχει ηλεκτρικό φως.
Και φεύγει περιφρονώντας τους δυστυχείς θνητούς που δεν έχουν την τύχη να έχουν ηλεκτρικό φως και έχουν δώδεκα σκαλοπάτια για ν' ανεβαίνουν στο σπίτι τους.


Έρχεται άλλη:
-Τι; Είσθε τέσσερα άτομα; Εγώ δεν πηγαίνω παρά μόνον σε ανδρόγυνο.
Μια άλλη:
-Εννοείτε δεν θα έχετε ποτέ ξένους στο τραπέζι, δεν θα δίνετε τσάγια και το βράδυ στις 9 θα κοιμούμαι.
-Μήπως θέλεις να σου φέρνουμε και τον καφέ σου στο κρεββάτι; Είχα την διάθεσι να την ρωτήσω, αλλά δεν είπα τίποτε και εκράτησα την αγανάκτησί μου.

Τι; Είσθε τέσσερα άτομα; Εγώ δεν πηγαίνω παρά μόνον σε ανδρόγυνο! Facebook Twitter


Λοιπόν αγαπητή μου, εάν θέλετε να έχετε το προνόμιον να έχετε μοντέρνες υπηρέτριες εις το σπίτι σας πρέπει απαραιτήτως:
Να μη έχετε παιδιά, να έχετε ηλεκτρικό φως, να κάθεσθε σε σπίτι ισόγειο, να μη δέχεσθε ψυχή ζωντανή σπίτι σας, και να κουρνιάζετε το βράδυ στις 7 με τις κόττες. Αυτό θα πη εξέλιξις!».


Για περισσότερα νοσταλγικά βλέπε Παλιά Αθήνα

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Μου άρεσε η έκφραση αστική υπεροψία γιατί πράγματι αποδίδει κυριολεκτικά τον κοινωνιολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γινόντουσαν όλα όαα διηγούμαστε. Τώρα τι θα λένε μετά απο 100 χρόνια για τη δική μας κοινωνία που θα είναι τότε vintage αφήστε το καλύτερα!!!