Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Γλώσσα του Σώματος ερμηνεύει τις στάσεις και κινήσεις των καπνιστών

Facebook Twitter
4


«Το σιγαρέτο παίζει ρόλον εις την ζωήν; Μεγάλο, απαντούν οι κοινωνιολόγοι. Τόσο μεγάλο, ώστε να προδίδει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

«Πέστε μου αν καπνίζη και προ πάντων με τι τρόπο καπνίζει, για να σας πω ποιος είνε», έλεγε κάποιος. Ιδού τώρα μερικοί κανόνες, στους οποίους συμφωνούν οι μεγαλύτεροι επιστήμονες ψυχολόγοι:

Εις την σημερινήν κοινωνίαν, ο άνθρωπος που δεν βάζει σιγάρο εις το στόμα του είνε υπερβολικά εγωπαθής και όχι τόσον καλός σύζυγος! Οι σημερινές «μοντέρνες» γυναίκες πρέπει να τον αποφεύγουν!

Εκείνες όμως που μένουν πιστές εις τας αντιλήψεις περασμένων εποχών και θέλουν ένα σύζυγον, ο οποίος να «δεσπόζη» εις το σπίτι του, χωρίς να τους ζητή την γνώμην των εις τίποτε, μπορούν ανεπιφυλάκτως να παντρευτούν έναν που δεν έχει βάλη ποτέ σιγάρο εις το στόμα του!

Ας έλθωμεν τώρα εις τους ανθρώπους που καπνίζουν. Εκείνος που κολλά το σιγάρο εις το στόμα του και το αφίνει εκεί χωρίς να το κρατή με τα δάκτυλά του, είνε συνήθως άνθρωπος βαθύνους, συχνά όμως και κρυψίνους. Είνε εις όλα υπολογιστής, βλέπει πολύ μακρυά και προβλέπει πολλά. Είνε επίσης ψύχραιμος υπερβολικά και απαθής.

Ο άνθρωπος που κρατά επί αρκετή ώρα το σιγάρο στο στόμα του, αλλά χωρίς να βγάλη από αυτό το δάχτυλά του, είναι ονειροπόλος. Συχνά έχει κλίσιν προς τα γράμματα και τας τέχνας. Είνε όμως ως επί το πλείστον τεμπέλης, του αρέσουν εν πάση περιπτώσει τα «κομφόρ» και μένει πολλές ώρες ακίνητος. Δεν είνε πολύ φλύαρος και ρέπει προς τον έρωτα.

Ο πραγματικός Δον Ζουάν, είνε εκείνος που κρατεί το σιγάρο εις τα δάκτυλα με το χέρι λίγο τεταμένο προς τα εμπρός. Είνε μια στάσις που προσελκύει την γυναίκα. Πρέπει όμως να κανονίζεται καλά από αισθηματικής απόψεως, να δείχνη φυσικότητα και απλότητα, προ πάντων να μη τοποθετήται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πνίγη από τον καπνό τον συνομιλητή ή την συνομιλήτριαν.

Εκείνος που βγάζει και βάζει διαρκώς το σιγάρο στο στόμα, είνε κατά κανόνα νευρική φύσις. Έχει όμως πολλά πλεονεκτήματα. Είνε πολύ δραστήριος, γεμάτος από ενεργητικότητα, τολμηρός και επιτήδειος. Αναλαμβάνει σπουδαίες δουλειές και μπορεί να τις φέρει εις πέρας. Δεν είνε όμως καθόλου «ελαστικός», παρασύρεται συχνά από τα νεύρα, είνε ευέξαπτος και δημιουργεί εύκολα εχθρούς, πράγμα το οποίον του γίνεται ενίοτε εμπόδιον εις τας επιτυχίας της ζωής του.


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μόλις βγάζουν το σιγάρο από το στόμα, αφίνουν το χέρι των έτσι όρθιο, εις μικράν απόστασιν από το κεφάλι, το οποίον κλίνουν ολίγον προς τα οπίσω και αφίνουν να εκτοξευθή ένα νέφος καπνού. Ο τρόπος αυτός, ο οποίος μπορεί να θεωρηθή λιγάκι ανάγωγος όταν γίνεται μέσα σε στενή συντροφιά με συνομιλητάς πολύ κοντά, είνε χαριτωμένος και επιβλητικός όταν είνε ορατός από μακρυά. Ο καπνιστής αυτός είνε ως επί το πλείστον νέος. Πάντως, έχει αξιώσεις Δον Ζουάν. Ενίοτε όμως είνε αρκετά... ελαφρόμυαλος. Πάντως είνε τύπος εύθυμος, που παίρνει την ζωή από την καλή της όψι. Αυτό τον κάνει να είνε, κατά κανόνα, συμπαθητικός.

Εκείνοι που τινάζουν κάθε δευτερόλεπτο τη σκόνη του σιγάρου, είνε ως επί το πλείστον προληπτικοί, αλλά και προνοητικοί. Είνε όμως ανυπόμονοι και δύσκολα κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν κάτι με μεγάλην μέθοδον.
Αντιθέτως, εκείνοι που ξεχνούν το σιγάρο των εις το τασάκι, είνε, θα ειπήτε..., αφηρημένοι. Δεν πρόκειται όμως καθόλου περί αυτού. Είνε άνθρωποι με χαρακτήρα αρκετά δύσκολον, που δύσκολα ευχαριστιούνται από τα περιστατικά της ζωής των! Έχουν μίαν προδιάθεσιν ρωμαντισμού και απογοητεύσεως. Συμβαίνει συχνά να είνε τύποι βαθυστόχαστοι, οι οποίοι είτε εις το εμπόριον, είτε εις την βιομηχανίαν, είτε εις τα γράμματα, είνε ικανοί να απορροφηθούν εις την πραγματοποίησιν κάποιου σπουδαίου έργου.

Αυτά όλα βέβαια δεν είνε απόλυτα, διότι η επίδρασις του περιβάλλοντος συχνά δεν αφίνει αυθορμήτους εκδηλώσεις παρομοίου είδους, σύμφωνα προς τον χαρακτήρα ενός εκάστου. Πάντως, αι ανωτέρω ενδείξεις του σιγάρου αποτελούν στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν προς καθορισμόν ενός «τύπου»...

                                             ***
Δια τας γυναίκας είνε δυσκολώτερον το πράγμα, δεδομένου ότι δεν καπνίζουν όλαι, είτε από κοινωνικήν συνήθειαν, είτε δια να μη βλάπτουν την υγείαν των. Αλλά και εκείναι που καπνίζουν δεν είνε τόσο διατεθειμένες να αφήσουν αυθορμήτους εκδηλώσεις χαρακτήρος, κανονίζουν δε τας κινήσεις των κατά το κάπνισμα, όπως νομίζουν ότι θα αρέσουν περισσότερον.

Πάντως, κατά κανόνα, η γυναίκα που αφίνει το σιγάρο εις το στόμα, είνε «προκλητική» και ρέπει προς τον έρωτα, αλλά... δεν είνε και τόσον πιστή...
Εκείνη που αφίνει να φεύγει ως σύννεφο ο καπνός από το στόμα, είνε ρωμαντική και ονειροπόλος.

Η «σνομπ» το κρατεί επιδεικτικά εις τα δάκτυλα και τινάζει συχνά τη σκόνη του σιγάρου, ενώ εκείνη που το θέτει κάθε στιγμήν εις το στόμα της, αγαπά την ζωήν και τας απολαύσεις της!»

(«ΕΘΝΟΣ» Ιούλιος 1936)


4

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Στην Παλιά Αθήνα καπνίζανε πολύ. Δεν υπήρχαν εξάλλου έντονες ιατρικες νουθεσίες για το αντίθετο. Η επιλογή του άρθρου αυτού είχε περισσότερο στόχο να αναδείξει ότι οι πρόγονοί μας ανακατευόντουσαν σε όλα, ακόμη και σε θέματα όπως η γλώσσα του σώματος που εκείνη την εποχή περνούσε τα νηπιακά της ίσως βήματα. Το αποτέλεσμα πού φέρνει κάποια ιλαρότητα στους νεωτέρους πρέπει να συνδυασθεί με μιά γενικώτερη αφέλεια (μη πονηράδα) που χαρακτηρίζει όλη αυτή την εποχή