ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σκούφος με μάτια

Facebook Twitter
11

SKOYFOS

 

 

Πρώτη φορά, την είδα την προηγούμενη Τετάρτη στην Ερμού. Ήρθε εκεί που πίναμε τον βιαστικό όρθιο καφέ μας και στάθηκε ανάμεσα μας. Μου έκανε εντύπωση που δεν είχε το χέρι απλωμένο, όπως συνηθίζουν τα παιδιά που εξαναγκάζονται – και συνηθίζουν – σ' αυτή τη ζωή.

 

Θα το γράψω κι ας διαφωνήσει όλο το σύμπαν: δεν έβαλα το χέρι στην τσέπη να ψάξω για κάποιο κέρμα. Δεν το κάνω ποτέ. Προτιμώ να αγοράσω κάτι φαγώσιμο ή ένα γάλα στο πλάσμα που μου ζητάει «κάτι ψιλά», παρά να δώσω χρήματα. Βλακωδώς ή όχι, θεωρώ ότι αν το κάναμε όλοι, θα έπαυε ένας σκασμός κρετίνοι να αμολάει τις ψυχές -που αβασάνιστα έφερε στον κόσμο- στον δρόμο. Σ' έναν δρόμο που περπατιέται προδιαγεγραμμένα και βγάζει σε πολύ συγκεκριμένες επιλογές.

Πάμε παρακάτω.

 

Δεύτερη φορά, την είδα σ' ένα λεωφορείο που πήγαινε Μαρούσι. Πάλι τα ίδια μάτια, μόνο μάτια, όχι χέρι απλωμένο, μόνο μία μικροσκοπική φάτσα, ένα κεφάλι μέσα σε σκουφί, αφού γύρισε όλο το "πηγμένο" λεωφορείο ήρθε και έγειρε πάνω μου, σχεδόν ξεκουραζόταν.

Κατέβηκε πριν από εμένα, υπό βροχή, λίγο πριν τον ΑΝΤ1... Λίγο πριν κλείσει η πόρτα πίσω της, μια κυρία με συμβούλευσε να «ψαχτώ», ότι και καλά δεν μου 'λειπε τίποτα, γιατί η μικρή ξεκουράστηκε, στο ύψος που βρίσκονται οι τσέπες του παλτού.

Εννοείται δεν έλειπε τίποτα.

 

Τρίτη και φαρμακερή, τη «συνάντησα» το Σάββατο, στο πεζούλι του σούπερμαρκετ στα Κάτω Πετράλωνα. Την ώρα που έβαζα τα πράγματα στις σακούλες μαζί με τη μάνα μου, το μάτι μου έπεσε πρώτα στο σκουφί. Μετά στο μπουφανάκι. Εκείνη έξω από το σούπερ μάρκετ, εγώ μέσα. Πήγα απ' το πλάι να σιγουρευτώ. Ήταν το ίδιο πλάσμα. Από την τσάντα της εξείχε ένα κεφάλι κούκλας.

Στην ουρά του ταμείου όλοι νευρικοί, βιάζονταν, έξω έριχνε "καρέκλες", όλοι στην αγωνία να φτάσουν σπιτάκια τους, ζαλωμένοι με τις ευθύνες και τα αγαθά τους.

Ρωτάω την ταμία. «Σχεδόν κάθε μέρα εδώ είναι. Δεν ξέρω να σου πω περισσότερα. Έρχεται, κάθεται κάποιες ώρες, δεν έχω δει κάτι άλλο...Τι μπορούμε να κάνουμε;».

 

Η μικρή εκεί, καθισμένη, έχει απλώσει στα γόνατα ένα φρούτο που προφανώς κάποιος από το σούπερ μάρκετ της είχε δώσει, λίγο πριν. Το ξεφλουδίζει με χεράκια ήρεμα, κουρασμένη με την κούραση ενήλικα, δεν βιάζεται, δεν φαίνεται να λαχταράει, αυτό που ετοιμάζεται να δοκιμάσει.

Βγαίνει κόσμος, την κοιτάει, της αφήνει λίγα ψιλά, τους κοιτάει μ' εκείνα τα μάτια που, όταν είναι «κουμπωμένα» σε κεφαλάκι όχι μεγαλύτερο των έξι χρονών σε σακατεύει, περνάει την καρδιά σου από τη μηχανή του κιμά και στην έχει έτοιμη σε σακουλάκι να την πάρεις σπίτι.

 

Η μάνα μου κοντοστέκεται, ψάχνει τις τσέπες της, τρελαίνομαι, μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, τσακωνόμαστε στα μουλωχτά, όρθιες μέσα στη βροχή, με τις σακούλες στα χέρια, η μικρή μας κοιτάει, η μάνα μου βουρκώνει, αλήθεια δεν έχω ιδέα τι κάνουν σ' αυτές τις περιπτώσεις.

 

«Αν το πάρεις σπίτι, μέχρι για αρπαγή ανηλίκου μπορεί να κατηγορηθείς, να το ξέρεις...», είναι η τελευταία κουβέντα που σφυρίζει στ' αυτιά μου, ειλικρινά θέλω ν' ανοίξει η γη να με καταπιεί, είμαι πολλά χρόνια σ' αυτή τη δουλειά, ξέρω τι συμβαίνει σε τέτοιες αναφορές - καταγγελίες. Δεν είναι η ζωή στους δρόμους, αυτό που φαίνεται στις ταινίες, δεν παίρνεις την... Πρόνοια και κάποιος ενδιαφέρεται για το παιδί, είναι γεμάτα τα ιδρύματα από πλάσματα που κάποιος έκανε, απλώς για να τα παρατήσει έξω απ' το πεζούλι ενός σούπερ μάρκετ και να εισπράξει το βράδυ την υπεραξία τους, μ' αρρωσταίνει η ανημπόρια μου, δεν έχω ιδέα πώς σκατά φτάνω σπίτι.

Προσπαθώ να την κάνω εικόνα στα 15, στα 20, στα 30 της. Ένας άνθρωπος τόσος δα, που καλύπτει - ποιός ξέρει πόσο καιρό τώρα; – μια απόσταση που ξεκινάει απ' τα Πετράλωνα και φτάνει Μαρούσι κι ούτε ξέρω ακόμη, πόσο μακριά. Θα πάει σχολείο; Θα παίξει ποτέ; Θα γίνει ποτέ κάτι γι' αυτήν;

Και επειδή πολύ πιθανό να τ' ακούσω, ναι, δεν είναι η μόνη, ναι, είναι η Αθήνα γεμάτη από πιτσιρίκια που ζητάνε «κάτι ψιλά, ένα τσιγάρο», όχι, δεν μ' έπιασαν ξαφνικά οι συναισθηματισμοί και το... λουρί της μάνας, απλώς είναι μια εικόνα, πιο άγρια ίσως από το «ντου» της «Χρυσής Αυγής» στις ζωές μας που δεν ξέρω τί να την κάνω.

Όποιος ξέρει και μπορεί, πολύ ευχαρίστως να του δώσω συντεταγμένες, λίγο πιο διαφωτιστικές από αυτές που έδωσα εδώ.

* Κατά τα λοιπά, την προηγούμενη εβδομάδα το ΕΣΡ, (μας) έκανε «ντα» απαγορεύοντας την μετάδοση εικόνων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η ανεξάρτητη αρχή χρόνια τώρα ζει και ευφραίνεται σε ένα παράλληλο σύμπαν, εκεί όπου μόνο η «κακή» εικόνα ενοχλεί. Ελπίζω να μην την ενοχλούν και οι (κακές) σκέψεις.

11

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
οσο καποιοι δινουν εστω και 10 λεπτα στα παιδια αυτα τοσο θα συνεχιζεται η εκμεταλευση τους... ειλικρινα οποτε βλεπω μανες να περιφερουν μωρο παιδι και να βγαζουν τα μεγαλυτερα στο μεροκαματο θελω να τις δειρω!
Πριν από χρόνια απέναντι από το Παναθ.Στάδιο,βράδυ,μαζί με τον άνδρα μου είδαμε να περιφέρεται ένα κοριτσάκι σα χαμένο.Το ρωτήσαμε τι του συμβαίνει και έλεγε διαφορετικές ιστορίες.Το πήγαμε σε κοντινό αστυν.τμήμα.Ο αστυνομικός υπηρ.μας είπε ότι τους είναι γνωστό.Μας είπε ότι θα το πήγαιναν σπίτι του.Δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο.Γι΄αυτό λέω ότι νοιώθεις ανήμπορος!
Γνωρίζει κάποιος ακριβώς τι συμβαίνει αφού καλέσεις την αστυνομία; Απλά γίνεται καταγγελία και το παιδί παραμένει σε αυτή την κατάσταση; Πρέπει να γίνουν επανειλημμένες καταγγελίες για να απομακρύνουν το παιδί; Όποιος γνωρίζει τα διαδικαστικά ας απαντήσει παρακαλώ. Θέλω να γνωρίζω πως να αντιμετωπίσω μια τέτοια κατάσταση.
Γνωρίζει κάποιος ακριβώς τι συμβαίνει αφού καλέσεις την αστυνομία; Απλά γίνεται καταγγελία και το παιδί παραμένει σε αυτή την κατάσταση; Πρέπει να γίνουν επανειλημμένες καταγγελίες για να απομακρύνουν το παιδί; Όποιος γνωρίζει τα διαδικαστικά ας απαντήσει παρακαλώ. Θέλω να γνωρίζω πως να αντιμετωπίσω μια τέτοια κατάσταση.
Αυτό το κύκλωμα υπάρχει γιατί το στηρίζουμε βλακωδώς και το ανεχόμαστε!Καλέστε την αστυνομία και καταγγείλτε τον γονιό του για εκμετάλλευση και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Μόνο έτσι θα έχουν μέλλον αυτά τα παιδιά. Και για όσους πιστεύουν πως τα ιδρύματα / φορείς δεν είναι κατάλληλα και δεν κάνουν καλά την δουλειά τους στο χέρι σας είναι… Επισκεφτείτε - βοηθήστε και δείξτε ενδιαφέρον.
συμφωνώ ότι δεν πρέπει να δίνουμε χρήματα ώστε να μην υπάρχει 'αγορά' για την παιδική επαιτεία. Από την άλλη όμως πολλές φορές λέω μέσα μου 'τι γίνεται αν ο "γονιός" το σαπίσει στο ξύλο το παιδί το βράδυ που θα του πάει λειψή την είσπραξη?? Και βέβαια δεν είναι η θέση των πολιτών να λύσουν το θέμα αυτό, αλλά τι πρόνοια μπορεί να ζητάμε από ένα κράτος που πούλησε το μέλλον των παιδιών του? Υπάρχει περίπτωση να νοιαστεί για παιδιά κατώτερου Θεού? δεν το νομίζω ιδιαίτερα πιθανό..
Σας συγκίνησε αυτό το άρθρο; Κάντε κάτι τότε. Γράψου εθελοντής σε σύλλογο προστασία παιδιών. Αν δεν μπορείς υποστήριξε τέτοιους συλλόγους οικονομικά και ηθικά. Στην Αγγλία και στην Αμερική λένε: "Γράψε στον βουλευτή σου". Όχι απαραίτητα για αυτό το παιδάκι, γράψε του για όλα αυτά τα παιδάκια. Ζήτησε του να κάνει κάτι. Αν αρκετοί γράψουμε στον βουλευτή μας, κάτι θα γίνει... αν πούμε "και τι να κάνω ο μικρός εγώ;" τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.
Όχι,δεν είναι απλά συναισθηματισμοί,είναι που σκίζεται η ψυχή σου όταν βλέπεις ένα παιδί στο δρόμο!Και νοιώθεις ακόμα πιο χάλια όταν δεν μπορείς να το βοηθήσεις να μην ξαναβρεθεί στο δρόμο.Είμαι χάλια...
Εδω δεν βλεπω να σχολιαζει κανενας.. Αν ηταν Χρυση αυγη, ξυλο, απεργιες, απατες και γενικα αν σας "αγγιζε"(στρατιωτικη ηλιθια αργκο) ολοι πρωτοι θα ησαστε. Τετοιοι ανθρωποι ειστε, υπανθρωποι.
Εγώ πάντως πολλές φορές σε παρόμοια περιστατικά δε σχολιάζω γιατί πολύ απλά δε βρίσκω λόγια. Ντρέπομαι υπερβολικά για τον εαυτό μου και για τη (φαινομενική) αδυναμία μου να βοηθήσω με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο. Τι να γράψω; Ότι "λυπάμαι" για τα παιδιά που ζητιανεύουν και τα προσπερνάω κάθε μέρα, σκέφτομαι για μια στιγμή πόσο ελεεινός είναι αυτός ο κόσμος και μετά συνεχίζω με τη ζωή μου; ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ. Οπότε μέχρι να κάνω ο,τιδήποτε επί του πρακταίου, συνηθίζω να το βουλώνω.
Τι να σχολιασεις ακριβως; Αντε και σχολιασες; Και; Το θεμα δεν ειναι τα λογια σε αυτες τις περιπτωσεις. Δε λεει τιποτα να σχολιασεις για να δειξεις ποσο ευαισθητος εισαι, ποσο σε αγγιζει η ιστορια αυτου του παιδιου. Δε λεει τιποτα το να το μοιραστεις στο facebook και να σου κανουν 200 λαικ και να πας για υπνο ησυχος νομιζοντας οτι κατι εκανες. Η κανεις κατι η οπως γραφτηκε στην προηγουμενη απαντηση, ντρεπεσαι που δεν κανεις κατι γι αυτο.