Απεργία την Πρωτομαγιά

Το κορίτσι και τα άλογα

Facebook Twitter
0

Ασχολούμαι με την ιππασία από τα οκτώ μου χρόνια και στα δώδεκα απέκτησα το πρώτο μου άλογο, την Φελιτσιτά. Την πήρα όταν ήταν ήδη τεσσάρων σε ένα ταξίδι που είχαμε κάνει με τους γονείς μου, τότε, στην Γερμανία. Ζήσαμε μαζί είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια. Την αγαπούσα πάρα πολύ. Πάντα με ενδιέφερε να είναι καλά στην υγεία της και να έχει ό,τι της είναι απαραίτητο για να έχει μια καλή ζωή.

Το άλογο και ο ιππέας είναι όπως ένα ζευγάρι. Είτε ταιριάζουν, είτε όχι. Καμιά φορά μπορεί να ταιριάζουν σε λίγα πράγματα και πάνω σε αυτά πρέπει να δουλέψουν και οι δύο. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις.

Στην ουσία είναι τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο. Η ιππασία είναι ένα ιδιαίτερο μικρόβιο που αν κολλήσεις είναι αδύνατον να το αποχωριστείς.

Τα άλογα είναι ζώα αγέλης και φυγής. Σε ότι αφορά στο θέμα της αγέλης είναι πως θέλουν την παρέα άλλων αλόγων και στο θέμα της φυγής πως τρομάζουν πολύ εύκολα και αυτό κανείς το αντιμετωπίζει καθημερινά στην ιππασία. Χρειάζονται πολλή κίνηση και ταυτόχρονα ελευθερία να κινηθούν όπως θέλουν αυτά. Και υπάρχει μια παρεξήγηση εδώ: Δεν χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις για να κινηθούν. Χρειάζονται κίνηση σε ευήλιους και ευάερους στάβλους και την παρέα άλλων αλόγων.

Με το κάθε άλογο αναπτύσσεις διαφορετική σχέση γιατί το κάθε άλογο έχει διαφορετική προσωπικότητα. Με άλλο θα έχεις περισσότερη σωματική επαφή, με άλλο εγκεφαλική, άλλο θα θέλει τρυφερότητα και κάποιο άλλο δεν θα σου αφήσει περιθώρια για πολλά-πολλά..

Μετά από χιλιάδες ώρες προπόνησης και συμμετοχή σε πολλούς ξένους αγώνες κατάφερα να συμμετέχω στους αγώνες ιππασίας των Ολυμπιακών του 2004 μαζί με τον Γκρέγκορι, το άλλο μου άλογο που ζει μέχρι και σήμερα μαζί μου και είναι είκοσι δύο ετών. Τον πήρα όταν ήδη ήταν δεκαέξι και ήταν ήδη μεγάλος. Το άλογο που τότε προπονούμασταν μαζί είχε τραυματιστεί σοβαρά και δεν μπορούσε να συμμετέχει στους Αγώνες. Έψαχνα τότε λοιπόν να βρω ένα άλογο που θα μπορούσα να ταιριάξω και έτσι δοκίμασα τον Γκρέγκορι που ανταποκρίθηκε αμέσως. Έτσι κι έγινε λοιπόν και κατεβήκαμε μαζί στους Ολυμπιακούς.

Η σχέση μου με τον Γκρέγκορι βασίζεται  στην τιμιότητα και την ειλικρίνεια. Επιπλέον, νομίζω ότι είναι έχει σταθεί ένα πολύ τυχερό άλογο διότι στη ζωή του είχε μόνο δύο ιδιοκτήτες. Θα τον κρατήσω μέχρι το τέλος εννοείται.

Είναι περιττό να πω για την απίστευτη σχέση που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος με τα άλογα και τούμπαλιν. Τρελαίνομαι όταν χλιμιντρίζουν με το που με βλέπουν και λιώνω όταν αντικρίζω το βλέμμα τους μόλις προφέρω το όνομά τους.

Έχουν περάσει πολλά άλογα από τα χέρια μου και όταν ερχόταν η στιγμή να αποχωριστώ κάποιο από αυτά ήταν πάντα οδυνηρή.

Πέρασα αρκετά χρόνια πηγαινοερχόμενη μαζί με τα άλογά μου από την Ελλάδα στην Γερμανία. Και δεν είναι μια απλή υπόθεση αυτό. Σκέψου ότι έπρεπε να μετακομίζω μαζί με τρία άλογα κάθε φορά: Ειδικές μεταφορές με συχνές στάσεις, καινούριοι στάβλοι, μεγάλη υπόθεση.

Για αρκετά χρόνια δούλευα και ως φυσικοθεραπεύτρια για ανθρώπους και κάποια στιγμή σπούδασα και φυσικοθεραπεία για άλογα. Έπειτα πήρα και το δίπλωμα της  προπονήτριας και κάποια στιγμή αποφάσισα να επιστρέψω μόνιμα πια στην Ελλάδα και να δημιουργήσω το ιππικό κέντρο «Αλέξιππος» στα Καλύβια.

Με το που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα, το 2006 περίπου, ιδρύσαμε και τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών. Αφορμή για την ίδρυσή του υπήρξε μία καταγγελία για 64 ζώα που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε κτήμα στον Ασπρόπυργο και τα περισσότερα από αυτά προορίζονταν για τα σφαγεία της Ιταλίας. Πολλοί το αγνοούν αλλά το η εμπορεία και κατανάλωση κρέατος από άλογο είναι νόμιμη και μάλιστα η Ιταλία είναι από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση.

Τα ζώα αυτά λοιπόν κατασχέθηκαν και συντηρήθηκαν για 1 χρόνο σε κτήματα στο Κορωπί. Μετά από πολλές δικαστικές ενέργειες, ο ιδιοκτήτης και έμπορος αλόγων, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση, ενώ συγχρόνως του αποδόθηκαν τα ζώα ως περιουσιακό του στοιχείο. Ακολούθησε άλλη μία κατάσχεση 24 ζώων στο λιμάνι της Πάτρας, που προορίζονται κι αυτά για τα σφαγεία της Ιταλίας, με κάκιστες συνθήκες μεταφοράς. Τα ζώα ήταν κλεισμένα και κυριολεκτικά πεταμένα στο φορτηγό που τα μετέφερε για περισσότερο από 48 ώρες, χωρίς νερό και τροφή. Πολλά από αυτά ήταν άρρωστα. Τα περισσότερα , μετά από πολλές περιποιήσεις δόθηκαν για υιοθεσία, ενώ αυτά που ήταν σε πολλή σοβαρή κατάσταση μείνανε στο Σύλλογο και είναι ακόμη στις εγκαταστάσεις του όπου ζουν μια ευχάριστη και ανέμελη ζωή, με ιδιαίτερη βέβαια περιποίηση.

Υπήρξαν ευτυχώς φίλοι από τον χώρο της Ιππασίας που φιλοξένησαν τα ζώα μέχρι να αποκτηθούν οι δικές του εγκαταστάσεις και στήριξαν τον Σύλλογο οικονομικά.

Πρόσφατα άνοιξαν οι καινούριες εγκαταστάσεις στο Κορωπί όπου σταβλίζονται 10 άλογα σε εσωτερικούς στάβλους και πολλά περισσότερα σε εξωτερικά paddocks.

Αν και το εμπόριο κρέατος, δεν μπορεί να σταματήσει, μπορεί σίγουρα να καθιερωθούν έλεγχοι ώστε η μεταφορά των ζώων, να γίνεται σύμφωνα με τις συνθήκες που ορίζει ο νόμος  και να συνοδεύονται από νομότυπα επίσημα έγγραφα.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις εγκαταλειμμένων αλόγων ή κραυγές απόγνωσης από ιδιοκτήτες που δυσκολεύονται να συντηρήσουν τα ζώα τους. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει χτυπήσει και τα ιπποειδή.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, παίρνει υπό την προστασία του, όσα ζώα είναι εγκαταλειμμένα και συνήθως ταλαιπωρημένα και με προβλήματα υγείας. Όταν τα ζώα αυτά, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση και φροντίδα, έχουν αναρρώσει πλήρως, ο Σύλλογος τα προσφέρει προς υιοθεσία.  Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν κάποιο μόνιμο πρόβλημα και να χρειάζονται λίγο περισσότερη φροντίδα και πολλή αγάπη, που θα τα βοηθήσει να ζήσουν ήρεμα και ευτυχισμένα. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει κάποιος ανάδοχος. Δηλαδή να μας βοηθήσει με ένα μικρό ποσό να να ταΐσουμε και να περιποιηθούμε αυτά τα ζώα που ήταν τυχερά και περιήλθαν στις φροντίδες μας.

Η φιλοζωία είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας και στάσης ζωής. Άνθρωποι και ζώα είμαστε ίσοι στη φύση. Αισθάνομαι ότι στην Ελλάδα είμαστε πολύ μακριά από την φύση.

i. Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, Οδός Φιλιάτη 79 (κάθετος Ανδριανού),  210 6022359, www.greekhorseprotection.gr

Ιππικό Κέντρο "Αλέξιππος", Λεωφόρος Αναβύσσου 47, 2χιλ. οδός Αμαζόνων 8,  6932214553, www.alexippos.gr

Αρχείο
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ