ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

9 βιβλία ιστορίας για την Ελληνική Επανάσταση

9 βιβλία ιστορίας για την Ελληνική Επανάσταση Facebook Twitter
Filippo Marsigli (1790-1863), «O θάνατος του Mάρκου Mπότσαρη», ελαιογραφία.
0



ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ από την Επανάσταση του '21, σίγουρα μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει πλέον μια σύγχρονη και αρκετά εμπεριστατωμένη παραγωγή έργων που, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο, δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου πριν φτάσουμε στο 1821 αλλά και μετά, της συγκρότησης κράτους και της εξέλιξης της Ελλάδας από επαρχία μιας αυτοκρατορίας σε έθνος-κράτος. Σε αυτή την επιλογή θα προσπεράσουμε τα πιο κλασικά έργα των Δημαρά, Ηλιού, Ασδραχά και Παναγιωτόπουλου (θα πάμε, όμως, στα πιο πρόσφατα έργα του) και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα «μονοπάτι» σχετικά πρόσφατων κυκλοφοριών, με μια θεματική και χρονολογική σειρά, όσο αυτό είναι εφικτό.

Η ιστορία των Νέων Ελλήνων από το 1400 έως το 1820

Π. Πιζάνιας

Εστία

Μία εξαιρετική εισαγωγή κυρίως για τους άγνωστους αιώνες του ελληνισμού, της επιβίωσης, της ανάπτυξης και της κινητικότητας.

Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας

Κ. Κωστής

Πατάκης

Μια ιστορία του νεοελληνικού κράτους, με τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια να αναφέρονται με ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο στην κίνηση του ελληνισμού μέχρι την Επανάσταση του 1821.

Νεοελληνικός Διαφωτισμός

Π. Κιτρομηλίδης

ΜΙΕΤ

Το πλέον εμβληματικό έργο, που περιγράφει την πνευματική και ιδεολογική κίνηση του ελληνισμού, η οποία αποτέλεσε το υπόστρωμα για την ιδεολογική προετοιμασία της μεταβολής που επέφερε η Επανάσταση.

Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-1820

Β. Παναγιωτόπουλος (σχεδιασμός - διεύθυνση έκδοσης)

Ελληνικά Γράμματα

Η σημαντικότερη και πλέον ολοκληρωμένη συλλογή κειμένων και άρθρων του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Οι τρεις πρώτοι τόμοι καλύπτουν την περίοδο 1770-1821 & Β. Παναγιωτόπουλος (επιστημονική διεύθυνση), Οι ιδρυτές της Νεότερης Ελλάδας, «Τα Νέα», δεκαπεντάτομη απόπειρα βιογραφικής εξιστόρησης του '21 μέσα από τη ζωή των πρωταγωνιστών του.

Ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης 

Φίνλεϋ και Σπυρίδωνος Τρικούπη (Ίδρυμα Βουλής) και Θωμά Γόρδωνος (Τόμας Γκόρντον)

ΜΙΕΤ

Οι επιμελημένες επανεκδόσεις από Μαντά, Κρεμμυδά και Τριανταφυλλόπουλο των σημαντικών αυτών ιστοριών μπορεί να προσφέρουν τις υποκειμενικές ματιές των συγγραφέων τους, αλλά δεν παύουν να είναι κολοσσιαία έργα που παρέχουν τεράστιο όγκο πληροφοριών.


Η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Β. Κρεμμυδάς

Gutenberg

και

1821

Θ. Βερέμης -Ι. Κολλιόπουλος - Ι. Μιχαηλίδης 

Mεταίχμιο

Μικρές αναλυτικές, ευσύνοπτες και γεγονοτολογικές ιστορίες για την περίοδο κοντά στο 1821.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και κάποια σημαντικά έργα για την περίοδο μετά την Επανάσταση, σχετικά με αυτό που έφερε το '21 και το πώς οι συνέπειες του επαναστατικού φαινομένου οργανώθηκαν κοινωνικά και πολιτικά σε ένα έθνος-κράτος, κάτι πραγματικά πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής.


Πολιτική και συγκρότηση κράτους στο ελληνικό βασίλειο, 1833-1843

J.Α. Petropulos

MIET

Ένα από τα πλέον κλασικά έργα της ελληνικής ιστοριογραφίας, όπου ο συγγραφέας έχει προχωρήσει σε μια πλήρη και διεξοδική έρευνα των πηγών.

Ιστορία του ελληνικού κράτους, 1830-1920

Γ.Β. Δερτιλής

ΠΕΚ

Μια έρευνα που μελετά εις βάθος κοινωνικές και οικονομικές πτυχές του νέου ελληνικού κράτους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Βιβλίο
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 βιβλία για την Ελλάδα

Θέλω να διαβάσω / 6 βιβλία για την Ελλάδα

Η Ελλάδα των περασμένων ετών, η περιήγηση σε άλλες εποχές, τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά ίχνη των πόλεων, νοσταλγικά στιγμιότυπα, ταξιδιωτικές περιπλανήσεις αλλά και εικόνες ανθρώπων και τοπίων στη διάρκεια του χρόνου παρουσιάζονται σε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ελληνικές εκδόσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτρος Μάρκαρης: «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»

Το πίσω ράφι / «Η Αθήνα της μιας διαδρομής»: Η περιήγηση του Πέτρου Μάρκαρη στις γειτονιές από τις οποίες περνά ο Ηλεκτρικός

Η διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά δεν είναι απλώς ο συντομότερος δρόμος για ν’ ανακαλύψει κανείς την Αθήνα, αλλά κι ο προσφορότερος για να διεισδύσει στην κοινωνική της διαστρωμάτωση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

The Book Lovers / Μαρία Κομνηνού: «Ο Κάφκα και ο Μελβίλ με συνδέουν με τη μητέρα μου»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την πρόεδρο του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις «διαδρομές» που κάνει από τα βιβλία στο σινεμά και από το σινεμά στα βιβλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Βιβλίο / Ο Παπαδιαμάντης και η αυτοκτονία στη λογοτεχνία

Το ημιτελές διήγημα «Ο Αυτοκτόνος», στο οποίο ο συγγραφέας του βάζει τον υπότιτλο «μικρή μελέτη», μας οδηγεί στο τοπίο του Ψυρρή στο τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως όμως στο ψυχικό τοπίο ενός απελπισμένου και μελαγχολικού ήρωα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Βιβλίο / Ο ιερός και βλάσφημος συγγραφέας Πέδρο Αλμοδόβαρ

Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες από το αρχείο του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τον τίτλο «Το τελευταίο όνειρο», από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα, συνδέοντας το ιερό με το βέβηλο, το φανταστικό με το πραγματικό και τον κόσμο της καταγωγής του με τη λάμψη της κινηματογραφίας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ