ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες Facebook Twitter
0

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην αντίληψη της αισθητικής, αλλά και από την άλλη πλευρά η βιωσιμότητα, δηλαδή τα οικολογικά υλικά, ο σεβασμός του τόπου που επιλέγεται για ένα έργο και η ένταξη του project σε αυτό, oδήγησαν το σχετικά νέο γραφείο Deplot Architects με ιδρυτικά στελέχη την Ουρανία Πικραμένου και τη Δομινίκη Κατραμαδοπούλου σε μια πλούσια κι έντονη αρχιτεκτονική δραστηριότητα σε διαφορετικά σημεία της χώρας, από τη Γλυφάδα και τη Νέα Μάκρη μέχρι την Ήπειρο και τη Μεσσηνία. Διαλέξαμε να μας μιλήσουν για την υπεραξία λοιπόν, που δίνει η αρχιτεκτονική και το interior σε ένα έργο, αλλά και στον τόπο.

 
— Πώς αντιλαμβάνεστε την αξία που δίνει το design σ'ένα έργο;
Η αξία του σχεδιασμού είναι πολυπαραγοντική και εμφανίζεται σε όλο το κύκλο ζωής ενός έργου. Οι συνιστώσες της βασίζονται στην αύξηση του οικονομικού οφέλους σε περιπτώσεις έργων φιλοξενίας αλλά και στην ελαχιστοποίηση των εργασιών συντήρησης στη περίπτωση ιδιώτη. Σαφώς η σημαντικότερη συνιστώσα είναι η λειτουργικότητα και η άνεση του χρήστη. Φανταστείτε τα συναισθήματα και την άνεση κάποιου που φοράει ένα κουστούμι sur mesure. Φυσικά από εδώ δεν μπορεί να λείπει η έννοια της αισθητικής και οι βιωματικές εμπειρίες που προστίθενται μέσο του αρχιτεκτονικού design. Κλείνοντας, η βιωσιμότητα, η μείωση των περιττών δαπανών κατά την κατασκευή και την αποπεράτωση, η διευκόλυνση των χρηστών και τέλος η μείωση του impact στο περιβάλλον αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αδιαμφησβήτητής αξίας του design.

Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες Facebook Twitter
C12 Νέα Σμύρνη
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες Facebook Twitter
C12 Νέα Σμύρνη

— Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του δικού σας design; Θα μπορούσατε να την εξηγήσετε μέσα από κάποια παραδείγματα;
Η μετάγγιση του οικείου και της αγάπης στο δομημένο περιβάλλον αποτελεί την προστιθέμενη αξία του δικού μας design. Η Μεσογειακή αρχιτεκτονική και τα στοιχεία που εμπερικλείει όπως η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα και η αισθητική είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που διερευνώνται μέσο του design μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γραφείου μας είναι το project H02- Philoshophy of Mykonos. Με βασικό προσανατολισμό την αποκοπή του επισκέπτη από τα σύγχρονά ερεθίσματα του νησιού και την επιστροφή στην πατρογονική καταγωγή των Κυκλάδων, δημιουργήσαμε το "Philoshophy of Mykonos" 5* ξενοδοχείο με 30 δωμάτια. Το βασικό μας μέλημα ήταν να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τα δωμάτια μόλις 17τμ και πήραμε την απόφαση να επεκτείνουμε το living αυτών μέσο των εξωτερικών τους χώρων δημιουργώντας ιδιωτικές αυλές, ημιυπαίθριους χώρους αλλά και χώρους εξωτερικών δραστηριοτήτων και διάδρασης. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς ήταν το πως μία αρκετά μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα θα κατάφερνε να γίνει τόσο οικεία στον επισκέπτη, όπως ένα νησιώτικό παραδοσιακό σπίτι ή μία αγροικία, γεγονός που επετεύχθη μέσο της βιωματικής αρχιτεκτονικής, ενώ παράλληλα τα τετραγωνικά παράμειναν ακριβώς τα ίδια. Άλλο ένα παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του γραφείου μας, είναι τα φυσικά καταστήματα του Όμιλου holibites της Χριστίνας Μπόμπα-Τανιμανίδη project C12. Εμπνεόμενοι από το easy living σχεδιάσαμε ιδιαίτερους χώρους που εισάγουν τη μοναδικότητα της φύσης στο εσωτερικό τους και παράλληλα προεκτείνονται σε εξωτερικές αυλές και αίθριους χώρους προσκαλώντας τους επισκέπτες σε νέες βιωματικές εμπειρίες, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό έπαιξε η σύζευξη της διπλής έρευνας, αφενός από τους καταξιωμένους νέους επιχειρηματίες και αφετέρου από αρχιτεκτονική σκοπιά.


— Πώς καλείται η αρχιτεκτονική να δώσει εμπειρίες στην ύπαιθρo; Μπορείτε να το εξηγήσετε μέσα από κάποια δικά σας έργα;
Στο γραφείο μας, η αρχιτεκτονική αντανακλά την ψυχή, αλλά και τις πρακτικές ανάγκες όσων μας εμπιστεύονται. Όπως συνέβη στο project H03-Achatis, boutique hotel που αποτελείται από 8 en suite δωμάτια, δύο αυλές και χώρο laundry, στο Κουτουλουφάρι ένα παραδοσιακό οικισμό με θέα τη Χερσόνησο, του Ηρακλείου Κρήτης αλλά και σε άλλα έργα, διατηρούμε την πρωτόλεια κτιριακή κατασκευή ενώ αναζητάμε μία νέα, αγνή μορφή. Το context, ο τόπος και η δική μας φιλοσοφία μας καθοδηγούν. Μπορεί να εμπνευστούμε από την απλότητα και την ειλικρίνεια του αγροτικού βίου, όπως τον τρόπο που οι αγρότες συγκομίζουν το σιτάρι, και να μετασχηματίσουμε αυτή την έμπνευση σε αρχιτεκτονικές δημιουργίες, ελεύθερες από φορμαλισμούς.

Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες Facebook Twitter
HO- Κρήτη
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες Facebook Twitter
H02-GLASTROS Mύκονος


— Σε ποιο στάδιο συνειδητοποίησης της αξίας του design βρίσκεται η ελληνική αγορά; Ποια η εξέλιξη σε σχέση με 20 χρόνια πριν;
Η συνειδητοποίηση της αξίας του design ήρθε στην Ελλάδα αρκετά καθυστερημένα, σε σχέση με τις πιο προηγμένες κοινωνίες. Παρατηρώντας τις ιδιωτικές κατασκευές ο μέσος Έλληνας την περασμένη 20ετία δεν ενστερνιζόταν την άμεση ανάγκη του design. Θα έλεγε κανείς ότι η γενιά των Millennials είναι ενδεχομένως η πρώτη που συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η Ελλάδα του 2023 γίνεται επενδυτικός προορισμός για ξένους επενδυτές συμπαρασείροντας σταδιακά την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, παρουσιάζοντας πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με 20 χρόνια πριν.

Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες Facebook Twitter
H02-GLASTROS Mύκονος

deplotarchitects.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.1.2024

Design
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ