□ Γνωστοί □ Φίλοι ■ Δεν-ξέρω-τι-κάνει-ρε-δε μιλάμε πια

□ Γνωστοί □ Φίλοι ■ Δεν-ξέρω-τι-κάνει-ρε-δε μιλάμε πια Facebook Twitter
5

«Κανείς δε μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους». Ναι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, κουλτούρας έχουν ανάγκη από πραγματικούς φίλους.

Φίλους που θα ναι κοντά τους με ήλιο ή με βροχή, με χαρτομάντηλα ή με βότκα, στην προαγωγή και στην απόλυση.

Όσο κι αν αυτή η ανάγκη είναι ευρέως αποδεχτή, η εικόνα που αντικρίζω εκεί έξω,  δημιουργεί μια μεγάλη αντίφαση. Άνθρωποι μόνοι, άνθρωποι που έχουν ανάγκη από παρέα, από συντροφιά, αλλά έχουν βυθιστεί στη σιωπή.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δε γεννιέται μόνος, αλλά ούτε με υψωμένα τείχη ή μέσα σε γυάλα αυτοπροστασίας. Αυτά έρχονται στην πορεία ή μάλλον τα φέρνει η καταλυτική αποχώρηση κάποιων  ανθρώπων απ' τη ζωή μας.  Γιατί  όταν χάσεις αυτό που είχες, αυτό που σ' έκανε να χαμογελάς, χάνεις  αυτόματα  και την πίστη σου.

Στο σχολείο πιστεύαμε στο «For Ever» που μετά βίας διαρκούσε ως το Γυμνάσιο και στο Πανεπιστήμιο ορκιζόμασταν πως η μία θα παντρέψει την άλλη. Τώρα μετά βίας ανταλλάσουμε ένα «γεια» αν βρεθούμε τυχαία στο δρόμο...

Σύμφωνα με τον Μόλενχορστ οι φιλίες διαρκούν το πολύ 7 χρόνια. Κάθε 7 χρόνια τα κοινωνικά δίκτυά μας αλλάζουν. Οπότε αλλάζουν και οι φίλοι μας. Αν έχεις ίδιο σπίτι, ίδιο σύντροφο και η ίδια δουλειά, έχεις και πιθανότητες να διατηρήσεις τους ίδιους φίλους.

Ακόμα κι αν δεχτώ την άποψη του Μόλενχορστ και δώσω στη φιλία τη διάρκεια που θα απαντάται στο « θα σ' αγαπώ για όσο θα είμαι εδώ», πάλι κάτι μένει άδειο. Πάλι ένα παραθυράκι αμφιβολίας ξεπηδά και φτιάχνει σενάρια.

Γιατί έμεινα εδώ, δεν άλλαξα σπίτι, δουλειά ούτε καν χρώμα μαλλιών. Όμως τίποτα δεν είναι όπως πριν. Συμμαζεύω το δωμάτιο, σκοντάφτω σε  εισιτήρια διακοπών και ξυπνούν αναμνήσεις.  Γιατί τι είναι ένα παλιό εισιτήριο διακοπών? Ένα απλό απόκομμα Ίσως ναι, αλλά είναι και η μόνη απτή απόδειξη πως εμείς οι 2 κάποτε ταξιδέψαμε μαζί. Κάποτε ήμασταν φίλες.

Και δεν πρόλαβαν να περάσουν 7 χρόνια και δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε κανένα κοινωνικό δίκτυο. Απλά αλλάξαμε εμείς.

Άραγε όταν αλλάζουν οι άνθρωποι τα συναισθήματα τί μορφή παίρνουν; Εν τέλει τους αγαπήσαμε στ' αλήθεια όσους πέρασαν απ' τη ζωή μας ή ήταν απλά συνεπιβάτες σε μια κοινή διαδρομή; Μια διαδρομή που μας βόλευε όσο ακούγαμε πιστά και φανατικά Πυξ-Λαξ και ονειρευόμασταν ν' αλλάξουμε τον κόσμο.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Οταν αλλάζουν οι άνθρωποι τα συναισθήματα δεν είναι πια τα ίδια....με την αλλαγή αρχίζουν οι συγκρούσεις γιατί δεν σε καταλαβαίνει πια ο άλλος εφόσον κατά την γνώμη του έχει να κάνει με ένα άλλο άτομο από αυτό που γνώριζε, δημιουργείτε χάσμα. Την αλλαγή ακολουθεί η ασυνεννοησία και συνήθως την διακοπή των φιλικών σχέσεων. Οταν άλλα λέει ο ένας και άλλα καταλαβαίνει ο άλλος, χωρίς να εξετάζουμε ποιος λέει αλήθειες τα συναισθήματα σχεδόν εξαφανίζονται από αυτόν που δεν έχει εξελιχθεί μέσα από την αλλαγή του. Το άτομο που δεν αλλάζει θυμώνει με την αλλαγή του άλλου και στερεύει από συναίσθημα. Προσωπική εμπειρία του προηγούμενου χρόνου που θα της ταίριαζε ο τίτλος <<Φιλία που άντεξε για 33 χρόνια>>
Βιωματικά μπορώ να πω ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να χτίσουν εύκολα ουσιαστικές και πραγματικές φιλίες που δεν θα φθαρούν/ξεχαστούν στο πέρασμα του χρόνου (ή στο πέρασμα από Λύκειο σε Πανεπιστήμιο π.χ.) και γενικά στο πέρασμα σε διαφορετική φάση ζωής. Κατά τη γνώμη μου η κυριότερη αιτία είναι το γεγονός ότι βλέπουν η μία την άλλη ανταγωνιστικά.
Δυστυχως συμφωνω μαζι σου. Ωρες ωρες πραγματικα ζηλευω τους αντρες στον τομεα φιλια. Δεν υπαρχει ζηλεια και ανταγωνισμος ή αν υπαρχει ειναι σε πολυ χαμηλοτερο βαθμο απο οτι στις γυναικες..
Μπορεί να χαθείς με κάποιους για λίγο διάστημα, κάποιος να βρεθεί σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα, να μην μπορείς εκ των πραγμάτων να είσαι πολύ συχνά όσο παλαιά ή όσο θα 'θελες ή όπως όταν δεν είχες υποχρεώσεις, η πείρα όμως μου δίδαξε πως οι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούμε και μας αγαπούν (λίγοι αλλά πολύτιμοι) δεν φεύγουν ΠΟΤΕ απ' την ζωή μας, όταν θες κάτι βρίσκεις τρόπους, όσα χρόνια κι αν περάσουν το ενδιαφέρον και η στήριξη δεν λείπουν ποτέ, η αγκαλιά είναι το ίδιο ζεστή, η ψυχρότητα είναι άγνωστη λέξη! Αυτά με κάνουν και συνειδητοποιώ πόσο τυχερή είμαι 25 χρόνια τώρα. Και τους ευχαριστώ. Ναι, οι καταστάσεις αλλάζουν, όμως όταν πρόκειται για πραγματική φιλία αυτό είναι μια φτηνή δικαιολογία!
"Άραγε όταν αλλάζουν οι άνθρωποι τα συναισθήματα τί μορφή παίρνουν; Εν τέλει τους αγαπήσαμε στ' αλήθεια όσους πέρασαν απ' τη ζωή μας ή ήταν απλά συνεπιβάτες σε μια κοινή διαδρομή; Μια διαδρομή που μας βόλευε όσο ακούγαμε πιστά και φανατικά Πυξ-Λαξ και ονειρευόμασταν ν' αλλάξουμε τον κόσμο "ένα άρθρο που θα απαντάει μόνο στην τελευταία σου παράγραφο.. στην ουσία εκεί είναι όλο το ζουμί .. βεβαια δεν είναι και εύκολη η απάντηση αυτή ..