Η ζωή μου με €510,95 τον μήνα

Η ζωή μου με €510,95 τον μήνα Facebook Twitter
236

 

Eικονογράφηση: Κώστας Στανέλος

 

 

Υπόθεση Εργασίας: Ο Γιάννης είναι νέος, ζει μόνος, έχει μόλις πιάσει δουλειά με τον κατώτατο μισθό και θέλει να ζήσει όσο πιο νορμάλ γίνεται, κάνοντας παράλληλα... πρωτοφανή οικονομία. Αν τα περισσότερα βράδια μένει σπίτι και βλέπει ταινίες ή ακούει μουσική, θα καταφέρει άραγε να βγάλει τον μήνα χωρίς να ζητήσει δανεικά από κανέναν;

O Γιάννης σε 5 σημεία

  • Είναι 25 ετών.
  • Έχει πτυχίο στα οικονομικά (ΑΣΟΕ) και ένα μεταπτυχιακό στο Digital Marketing από πανεπιστήμιο του Έσεξ.
  • Ζει στα Εξάρχεια, σε μια γκαρσονιέρα 31 τ.μ. με ενοίκιο €180. Χωρίς θέρμανση, έχει A/C.
  • Είναι καινούργιος σε εταιρεία που ασχολείται με την επικοινωνία και τη διαφήμιση και παίρνει τον κατώτατο μισθό χωρίς προϋπηρεσία, που αντιστοιχεί σε €510,95.
  • Είναι καπνιστής, του αρέσει η μουσική και ο κινηματογράφος.

 

Δευτέρα - 1

Ο μισθός μπαίνει στην τράπεζα (510,95€).
Πληρώνει το ενοίκιο (€180).
Κοινόχρηστα: €18
Αγοράζει μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ (€46,23).
Αγοράζει έναν καφέ και μια τυρόπιτα από αλυσίδα ταχυφαγείου (€2,50).
Μετά τη δουλειά παίρνει 2 σουβλάκια, 1 αναψυκτικό και 1 σοκοφρέτα ( €4,90).
Αγοράζει έναν 20άρι καπνό, χαρτάκια και φίλτρα (-€5,50).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €256,32.

Τρίτη - 2

Τρώει μια κατεψυγμένη πίτσα που έχει περισσέψει από τον προηγούμενο μήνα.
Καφές και τυρόπιτα (€2,50).
Το βράδυ πηγαίνει να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια της περιοχής και πίνει μια μικρή βαρελίσια μπίρα (€3).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €250,82.

Η ζωή μου με €510,95 τον μήνα Facebook Twitter

Τετάρτη - 3

Έχουν απεργία τα ΜΜΜ, οπότε παίρνει ταξί για τη δουλειά (4,40).
Επιστρέφει με συνάδελφο και πηγαίνει σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, όπου και ψωνίζει: 1 συσκευασμένο κοτόπουλο 1,5 κιλό (€5,34) / 1 αφρόλουτρο-σαμπουάν (€2,20) / Οδοντόκρεμα + 1 δώρο (€1,78) / 1 κιλό αχλάδια (€1,95) / 2+1 (δώρο) τόνους κονσέρβα (€4,80) / 4 πακέτα Νο6 μακαρόνια (€2, 04) / 450 γρ. αρακά κατεψυγμένο (€1, 68) / 2 συσκευασίες χάρτινες ντομάτα ψιλοκομμένη (€1,30) / 250 γρ. τυρί τριμμένο (€2,79) / Απορρυπαντικό πιάτων, καθαριστικό για όλες τις χρήσεις και σφουγγάρι για τα πιάτα (€4,01) / Γαλλικό καφέ (€4,50) / Χαρτί υγείας 8τεμ. (€1,80) / 6 αυγά (€1,68) / Τυρί και ζαμπόν για τοστ (€2,50) / Ψωμί φέτες (€0,80) / Κέτσαπ (€2,05) / Κιμά 1/2 κιλό (€3,45) / Ρύζι νυχάκι (€0,77)
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €200,98.

Πέμπτη - 4

Πληρώνει τον λογαριασμό του κινητού – καρτοσυμβόλαιο που προσφέρει κάποια λεπτά δωρεάν ομιλίας (€20).
Εξοφλεί τη σύνδεση  Ίντερνετ (δεν έχει βάλει τηλέφωνο) που έχει στο σπίτι (€15).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €165,98.

Παρασκευή - 5

Η ζωή μου με €510,95 τον μήνα Facebook Twitter

Bonus: Οι γονείς του τού στέλνουν φαγητό για το Σαββατοκύριακο.
Εξοφλεί την ΕΥΔΑΠ (€9).
Τσιγάρα (€5,50).
Ένα αναψυκτικό 1,5 λίτρο (€1,50).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €149,98.

Σάββατο - 6

Βραδινή έξοδος (3 μπίρες σε συνοικιακό μπαρ, €12)
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €137,98.

Κυριακή - 7

Επισκέπτεται τη λαϊκή αγορά των παραγωγών στον Βύρωνα που έχει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Με 12 ευρώ αγοράζει πορτοκάλια, πατάτες, μήλα, λίγα κρεμμύδια, ένα λάχανο, καρότα και λίγα λεμόνια (€12).

Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €125,98.

Δευτέρα - 8

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του προσφέρει για τη Δευτέρα δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός σε συγκεκριμένη αλυσίδα κινηματογράφων. Πηγαίνει με μια φίλη του με την οποία μοιράζονται το εισιτήριο (€3,50 ο καθένας) και παίρνουν ένα κουτί ποπ κορν και δύο μπουκαλάκια νερό (€2).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €120,48.

Τρίτη - 9

Εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα «Βγαίνουμε Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων και πάει μ' έναν φίλο του σε ένα εστιατόριο, όπου δίνουν από 9 ευρώ το άτομο για πλήρες γεύμα και μια μπίρα (€9).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €111,48.

Τετάρτη - 10

Δουλειά και σπίτι.

Πέμπτη - 11

Τσιγάρα (€5,50)
Λογαριασμός ΔΕΗ: Για ένα τέτοιο σπίτι o λογαριασμός είναι περίπου €90 το δίμηνο, αν αναλογιστούμε ότι χρησιμοποιεί το A/C για θέρμανση. Άρα, αυτόν το μήνα πρέπει να δώσει 45 ευρώ περίπου έναντι.
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €60,98.

Παρασκευή - 12

Οι γονείς του στέλνουν φαγητό για το Σαββατοκύριακο.
Χρειάζεται ένα Depon από το φαρμακείο (€1,14).
Επισκέπτεται έναν φίλο του για τα γενέθλιά του. Δεν κάνει δώρο. Μοιράζεται διπλή ταρίφα των 7 ευρώ για την επιστροφή (€3,5).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €56,34.

Σάββατο - 13

Αγοράζει απορρυπαντικό ρούχων για το πλυντήριο. Η προσφορά του σούπερ μάρκετ είναι στα €5.
Πηγαίνει σε μια συναυλία και πίνει και μια μπίρα (€17).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €34,34.

Κυριακή - 14

Αγοράζει μια εφημερίδα, γιατί στις προσφορές έχει ένα βιβλίο που θέλει να διαβάσει (€4,25) και
καφέ φίλτρου που έχει τελειώσει από το mini market (€5).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €25,09.

Δευτέρα - 15

Τσιγάρα (€5,50)
Κουτάκι αναψυκτικό (€0,080)
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €18, 79.

Τρίτη - 16

Δουλειά και σπίτι.

Τετάρτη - 17

Έξοδος για σινεμά (€5,50).
Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €13, 29.

Πέμπτη - 18

Δουλειά και σπίτι.
Σοκολάτα υγείας (€1,00)
Στο τέλος της ημέρας απομένουν €12,29.

Παρασκευή - 19

Φαγητό από τους γονείς για το Σαββατοκύριακο.
Τσιγάρα (€5,50).
Μια μπίρα στο μπαρ (€4).
Στο τέλος της ημέρας απομένουν €2,79.

Σάββατο - 20

Ο Γιάννης έχει φαγητό για τις επόμενες δέκα ημέρες. Τσιγάρα έχει μέχρι την Τρίτη. Δεν μπορεί να κάνει άλλη έξοδο.  Α, έχει και
€ 2,79 να τα αξιοποιήσει.

*Συνολικά πήγε 2 σινεμά, σε 1 συναυλία, σε ένα φτηνό εστιατόριο, ήπιε μερικές μπίρες και την έβγαλε τσάμπα σε γενέθλια φίλου. Πιθανότατα με €50 δανεικά βγάζει τις επόμενες έντεκα μέρες του μήνα, χωρίς να κάνει καμία έξοδο. Αν καταφέρει δηλαδή και πάρει τον βασικό -με προϋπηρεσία- κατώτατο μισθό που είναι €50 παραπάνω θα ζήσει μια... «φανταστική ζωή».

Ρώτα τον Υπεύθυνο
236

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Living / 3 μέρη για να επιπλώσεις και να διακοσμήσεις το σπίτι με ρετρό θησαυρούς

Η τάση για τα βίντατζ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα, καθώς μικρά και μεγαλύτερα παλαιοπωλεία νέο τύπου προτείνουν οικονομικές και στυλάτες λύσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Γεύση / Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

O Ανδρέας Παξινός είναι ο ιδιοκτήτης της Andy's microFarm στο Πικέρμι, μιας μικρής βιολογικής αστικής φάρμας στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Αγορά / Η αντικερί Eclectica δεν είναι ένα απλό παλαιοπωλείο

Κρυμμένη σε μια άγνωστη γειτονιά της Πλάκας, δίπλα στη βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, βρίσκεται η γκαλερί/αντικερί Eclectica της Αγγελικής Πλανουδάκη
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

20 σχόλια
Το ότι το μαγείρεμα είναι πιο οικονομικό από το σουβλάκι ελέγχεται. Μόνο για μερικά φαγητά ισχύει. Π.χ. αν φτιάξεις φακές και τρως 3-4 μέρες, ή φασολάδα. Κατά τα άλλα αν βάλεις ελαιόλαδο, βούτυρο, μπαχαρικά, ένα κάρο πράγματα για την κουζίνα και υπολογίσεις και το ρεύμα που θα κάψεις, τότε ένα οικονομικό delivery σαφώς και συμφέρει.
Ενοίκιο ---> 250Ρευμα ---> 40Δάνειο ---> 230σουπερ-μαρκετ---> 100ΣΥΝΟΛΟ ---> 620ΜΙΣΘΟΣ ---> 880ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ . . . . 260 ευρώ.260 / 4 εβδομαδες = 65 ευρω.Πήρα καπνό για να βγάλω κανα τριμηνο με 25 ευρω. Πολλοί ξέρετε για τι μιλάω. Αν δεν είχα αυτη την άκρη θα το έκοβα. Βάζω δύο κάρτες των 10 ευρώ τον μήνα. Όταν γουστάρω βγαίνω και κανω 30 ευρώ λογαριασμό και μετά κάθομαι σπιτάκι μου. Αν δεν μπορώ? Πέρνω το ποδήλατό μου και κανουμε βόλτες στην αθήνα και την Πλάκα και αράζουμε στο αυτοδιαχειριζόμενο στα Εξάρχεια, σε ένα παγκάκι στην Πλάκα,στην Πνύκα μεσα στο πράσινο,στην Αεροπαγίτου ακούγοντας jazz,ρεμπέτικα,country,και ανατολίτικες μελωδίες με ένα χυμό. Πάλι μπύρα???? Στα 100 ευρώ του σούπερ μαρκετ είναι μέσα και τα απορρυπαντικά. μακαρονια...τοματακια...τοστ...μελι...δημητριακα...φρουτα...και μισό κιλό κιμά. Ξέρετε πόσες μπιφτεκάρες βγαζεις στην καταψυξη? 7-8... Και κατα ένα περίεργο λόγο χρησιμοποιώ και προφυλακτικά (περισσότερα από όταν είχαμε λεφτά, μάλλον γιατί τωρα πέσανε οι μάσκες και μένουμε στην ουσία και στα ζεστά χαμόγελα και είμαστε πιο αρεστοί ). Δεν μου στέλνουν οι γονείς φαγητό. Τους κερνάω εγώ σουβλάκι στο χέρι την Κυριακή που έρχονται Αθήνα να βολτάρουν στο δικό μου ¨χωριό¨. Δεν υπάρχει ούτε ένα προσπέκτους από fast food. Φεύγω από το σπίτι χορτάτος και ενίοτε με ένα ταπεράκι στην τσάντα. Α...εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία του internet να σας πω και αυτό: ψωνίζω και ένα 20ρικακι τον μήνα να έχω να πίνω ανάμεσα στις μπύρες μου. Καλημέρα και να χαμογελάτε. Μην μένετε στα γνωστά. Τα άγνωστα μπορεί να είναι και καλύτερα
μεγαλο δανειο ειχες παρει κ συ βρε παιδι μου.. να επικαλεστω την ανωνυμια του ιντερνετ και να ρωτησω γιατι? κατα τα αλλα συμφωνω απολυτα και ειναι στο χερι μας να μη χρειαζεται ανωνυμια ουτε για να παραδεχθουμε ουτε για να αγορασουμε το 20ρικακι
Ελπίζω να έχετε καταλάβει οτι οι εποχές της ρεμούλας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πουθενά στην "πολιτισμένη" Ευρώπη νέοι σα τον Γιάννη δεν έχουν τόσες εξόδους. Αυτά είναι για φοιτητές. Για να μη παρεξηγηθώ, Αφού 1ον ψηφίσαμε και 2ον τους ανεχόμαστε, και πολλά είναι τα 520. Άλλωστε εμείς θα βρούμε την άκρη μας. Θα κάνουμε τις καφετέριες καφενεία και τα μπουζούκια τεκέδες. το lifestyle δε θα χαθεί, απλά θα αλλάξει.
Κατ' αρχας οχι, πουθενα στη "Δυση" δε ξεις μονος σου στα 25 μολις πιασεις την πρωτη δουλεια. Με συγκατοικους ζεις. Τα δικα μου 25 τα περασα σε μια απο τις πιο ακριβες πολεις στον κοσμο, με 3ς συγκατοικους. Και ναι δουλευα 12 ωρες τη μερα, και ναι διασκεδαζα μια φορα την εβδομαδα, και ναι μεγαλο μερος της κοινωνικοποιησης μου περιελαμβανε DVD σε καποιο σπιτι, με φιλους μου η με φιλους των συγκατοικων και δεν ηταν εποχες κρισης, ηταν εποχες παχειων αγελαδων αρχων των noughties. Το νοημα ειναι οτι ηταν ενα μεταβατικο σταδιο στο να μπορω σημερα 10 χρονια μετα να ξοδευω σε ενα ΣΚ οσα βγαζει ο Γιαννης του αρθρου σ'ενα μηνα. Μιζερια δεν ειναι να περασεις 2-3 χρονια σφιχτα. Μιζερια ειναι αντι να διαχειριζεσαι μια κατασταση (για την οποια 1000% δε φταιει ο υποτιθεμενος Γιαννης του αρθρου αλλα αναποφευκτα την πληρωνει) και να επικεντρωνεσαι στο πως θα βελτιωθεις επαγγελματικα ωστε να βελτιωσεις την ποιοτητα της ζωης σου να καθεσαι να κλαιγεσαι για ποσες μπυρες θα μπορουσε να πιεις την εβδομαδα αν ο βασικος μισθος ηταν 100 ευρω παραπανω.
Σπούδασες εδώ και έφυγες για δουλειά στο εξωτερικό στα 25;Σπούδασες μόνος σου και δούλεψες έξω εκ του μηδενός και μας γράφεις από εκεί;Γύρισες Ελλάδα και κατάφερες μόνος σου να ξοδεύεις 2.000 τα σ.κ σου; Θα με ενδιέφερε μια απάντηση.Γιατί συνήθως όταν ακούω ακριβές πόλεις στα νιάτα κάποιων,μυρίζομαι και κάτι γονείς από πίσω που τσοντάρουν τις σπουδές.
Γιατι πρεπει να είστε τόσο προκατειλημμενοι μερικοί... Το να σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό σε ακριβή πολυ δεν σημαίνει οτι εχουν γονείς τους βαρδινογιαννηδες αν κάποιος θέλει να σπουδάσει μπορεί να προσπαθήσει να κερδίσει υποτροφία το πανεπιστήμιο του πληρώνει τα δίδακτρα και μπορεί επίσης να του πληρώνει και την εστία ... Και οι γονείς σου προσπαθουν να σου δωσουν 350 ευρώ το μήνα για να ζήσεις
Τι σχεση εχει αυτο? Το αρθρο δε μιλαει για φοιτητη, μιλαει για εργαζομενο που και αυτος εχει κανει μεταπτυχιακο στο εξωτερικο.Και οι γονεις μου να μου χαν πληρωσει τις σπουδες αυτο τελειωσε με την αποφοιτηση, μετα εγω ημουν υπευθυνος για τα εξοδα μου. Σε μια πολη που το αντιστοιχο γκαρσονιερας της Ελλαδας σου βγαινε περι τα $2000 το μηνα. Αλλα για να σου φυγει η περιεργεια ναι στο εξωτερικο σπουδασα με partial scholarship (το πανεπιστημιο μου καλυπτε το 78% των εξοδων διδακτρων/εστιας/ασφαλειας/σιτισης).Εκανα στρατο και μετα δουλεψα στο εξωτερικο απο τα 24 μεχρι τα 33. Ελλαδα επεστρεψα πριν 2 χρονια. Και ναι τα λεφτα μου τα βγαζω μονος μου. Κατι αλλο η να κλεισω εδω το βιογραφικο?
Sara, όχι απαραίτητα. Μπορεί το στατιστικό δείγμα μου να είναι μικρό, αλλά όσους Έλληνες (αλλά και άλλες εθνικότητες) ήρθαν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού όπου σπούδασα και εγώ, κατάφεραν να προσληφθύν σαν Research η Teaching Assistants. Το αντίτιμο ήταν $650 το μήνα και τα δίδακτρα, σε εποχή όπου το νοίκι ήταν $350 με $400 το μήνα σε γκαρσονιέρα. Φυσικά, αρκετοί συγκατοίκησαν, έπιασαν και δουλειά απέξω και τα κατάφεραν. Δε ξέρω κανένα (ναι, κανένα) που να το βοήθησαν οι γονείς τους.Ξέρω μερικούς που γύρισαν στην Ελλάδα μετά το πτυχίο. Ξέρω επίσης και αρκετούς που δούλεψαν 2 και 3 δουλείες (αυτές που πολλοί αποκαλούν ...του ποδαριού) μέχρι να βρουν την ευκαιρία που αξιοποίησαν. Ναι, ξενιτεύτηκαν,και αυτό ήταν το τίμημα που πλήρωσαν, όπως επίσης και το χλευασμό των Ελλαδιτών για τη ζωή που έκαναν στο εξωτερικό, (Επίθετα τύπου Αμερικανάκια, σκλαβάκια, κοροϊδάκια, κλπ) τα οποία όμως δεν τους σταμάτησαν. Τα πάντα εξαρτώνται από το τί θέλει κανείς και πόσο πολύ το θέλει.
Σωστό το άρθρο σας! Μπορεί να μην είναι πολύ standard για όλους τα έξοδα που συμπεριλάβατε, όπως μπύρες και τσιγάρα σε αυτό το βαθμό, ούτε και κάποιες λεπτομέρειες του τύπου: "καφέ φίλτρου που έχει τελειώσει από το mini market (€5)" και "Επισκέπτεται έναν φίλο του για τα γενέθλιά του. Δεν κάνει δώρο" ενώ λογικά θα είχε κάνει το αντίστροφο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι και 600 και 650 ευρώ να παίρνει κανείς δεν μπορεί να ζει αξιοπρεπώς και να υπάρχει ανεξαρτησία.
Το προβλημα του Γιαννη ειναι οτι ειναι θυμα του καταναλωτισμου που του εχει δημιουργησει ενα καρο "αναγκες", πρωτο-πρωτο το τσιγαρο. Δευτερον, που ακουστηκε ανειδικευτος εργατης (αυτο σημαινει κατωτατος μισθος) να μενει στο κεντρο της πολης στα Εξαρχεια και μονος του; Δεν συμβαινει πουθενα αυτο, στις πλουσιες χωρες. Μπορει να συμβαινει στην Αιγυπτο η την Τουρκια, δεν ξερω. Τριτον, αφου ειδικευτηκε ο μισθος του θα αυξηθει και μαλιστα πολυ γρηγορα, ΑΝ δειξει οτι μπορει να προσφερει. Ολοι ξεκινησαμε με πολυ χαμηλους μισθους. Τι οτι σπουδασε χρονια δεν σημαινει απαραιτητα οτι ο πρωτος μισθος θα ειναι πανω απο τον κατωτατο. Τεταρτον, ο Γιαννης ειναι στο Top 13.81% της ανθρωποτητας απο πλευρας εισοδηματος ( http://www.globalrichlist.com/ ).
1. Το δικαίωμα να μένει κάποιος μόνος του ή με τη μάνα του ή με την κοπέλα του ή σε κοινόβιο ή σε μοναστήρι ή όπου στον κόρακα θελει, εξαρτάται από το αν είναι ειδικευμένος και αν πήγε κάποτε σε πανεπιστήμιο δηλαδή;;; Ο ανειδίκευτος πρέπει υποχρεωτικά να έχει έναν άλλο ανειδίκευτο να μοιραστούν το σπίτι; Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμά του, ανεξαρτήτως επιπέδου μόρφωσης και εργασίας; Αυτό λίγο φασιστικό μου ακούγεται έτσι όπως το θέτετε...2. Ωραίαααααααα, από πλευράς εισοδήματος είναι στο 13,81% της ανθρωπότητας. Θέλετε να μας βρείτε στοιχεία (ρωτάω επειδή φαίνεται να έχετε πρόσβαση σε στοιχεία) σε ποιο ποσοστό είναι από πλευράς ακρίβειας ζωής; Και σε ποιο ποσοστό είναι από πλευράς πλούτου στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες με δυτικού τύπου καπιταλισμό στις οποίες (υποτίθεται) ανήκει η Ελλάδα; Αναμένω...
Ως νέα συμμετέχουσα στο Lifo (όχι τόσο νέα στην ηλικία), έχω να πω μόνο στο εξής: είναι σίγουρο ότι το άρθρο έχει γραφτεί κατά προσέγγιση ΟΜΩΣ αυτό που με τρομάζει είναι ότι ενώ κάποια χρόνια πριν θα θεωρούνταν ένα σενάριο απλά για ένα όχι απαραίτητα υπαρκτό πρόσωπο, δυστυχώς σήμερα αντικατοπτρίζει μία υπαρκτή και ζοφερή πραγματικότητα. Ότι παλιά θα λέγαμε: "είναι αδύνατον", σήμερα λέμε "είναι δυνατό και κάτσε να το συζητήσουμε". Έζησα ως ελεύθερη επαγγελματίας μερικά καλά χρόνια, όπου έβγαζα τον μήνα με αξιοπρέπεια, είχα για τα ταμεία μου, έβγαινα και με τους φίλους μου, πήγαινα και διακοπές με το αγόρι μου, έπαιρνα και κανά καλλυντικό παραπάνω να βρίσκεται. Και αυτό που αντιλαμβάνομαι, τώρα στα 35, ότι στα 25 που ειναι ο ήρωας του άρθρου εγώ δεν θα μπορούσα να ζήσω έτσι. 25 χρονών παιδιά είναι πολύ νέος, ειδικά για άντρας, για να φυτοζωεί μέσα σε ένα διαμερισματάκι με ένα ούζο κι ένα τοστ! Πρεπει να συμπεριλάβουμε στην σκέψη μας ότι ένας νέος άνθρωπος σε αυτήν την ηλικία θέλει να δημιουργήσει, να κάνει οικογένεια, να βγει με τους φίλους του, να πάει με το κορίτσι του σινεμά και να της πει: σήμερα είναι τα γενέθλιά σου και σε κερνάω. Ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, αλλά και χαρά και κοινωνικοποίηση και ικανοποίηση. Μικρές στιγμές η ευτυχία μας και προσωπικά δεν θα χαράμιζα την ευτυχία μίας μπύρας των 1,25 Ευρώ σε ένα καφενείο για λιγη ώρα χαλάρωσης βλέποντας το αγαπημένο μου σπορ σκεπτόμενη ότι κάνω σπατάλη. Όσα και να εξοικονομούσε, με το να είναι δουλειά -σπίτι και τούμπαλιν, θεωρώ ότι απλά σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε έναν άνθρωπο που σε λίγο καιρό θα ήθελε να αυτοκτονήσει! Εκτός τούτου λαμβάνω υπόψη μου ότι στο σενάριο ο Γιάννης θέλησε έστω κι έτσι να μείνει μόνος του. Θα μπορούσε οι γονείς του να μην ήταν εν ζωή ή να ήταν μακριά. Τί θα γινόταν τότε??
Ας κάνει τη προσευχή του που έχει τη δυνατότητα αυτη τη δυσκολη εποχη να εχει δουλεια και να μενει μονος του!!! Ποσοι συνομήλικοι του έχουν αυτή τη πολυτέλεια????????????????
Αυτό το κείμενο μάλλον θέλει να δείξει, πώς σκέφτεται κάποιος πρίν γίνει Πρωθυπουργός. Δεν εξηγείται αλλιώς σε ποιό φανταστικό σύμπαν βρήκε 12άδα ρολά υγείας με 1.80, ποπ κορν και 2 μπουκαλακια νερό με 2 ευρώ, ζαμπόν ΚΑΙ τυρί με 2.50 ευρώ και λογαριασμό ΕΥΔΑΠ με 9 ευρώ (κουνάβι;) εκτός αν όταν λέει ΕΥΔΑΠ εννοεί κανα καφάσι εμφιαλωμένα. Ο τύπος έχει μπερδευτεί με τις δραχμές.Άσε που απ' ότι φαίνεται αν δεν έχεις μαμά να σε εφοδιάζει ταπεράκια αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Μήπως το άρθρο το΄χει γράψει ο Σαμαράς;
Το άρθρο πρέπει να γραφτηκε στο πόδι με ανοιχτό το εξελ διπλα για να βγουν τα νούμερα. Προφανως ο συντακτης δεν εχει δοκιμάσει να ζησει με 400 κατοστάρικα καθώς αντί να προκαλέσει συμπαθεια για τον ήρωα (και οργή για τους υπευθυνους) οδήγησε τους μισούς αναγνώστες σε ασκήσεις Οικιακης οικονομίας και τους αλλους μισούς σε tl;dr σχόλια.
Όταν έπεσε έξω οικονομικά η οικογένειά μου κ έπρεπε να δουλεύω για να συντηρήσω τους γόνεις μου, έκανα τρεις δουλειές...κ αυτό την εποχή που μάλλον ο κύριος περί ου ό λόγος σπούδαζε στην Μεγάλη Βρετανία...δεν περηφανεύομαι αλλά όταν θες να βγάλεις χρήματα, μπορείς.
Γιατί αν θέλεις μπορείς να βγάλεις μερικάματο; Με τέτοιο σκληρό ανταγωνισμό, και με τις τιμές στα τάρταρα, για να βγάλεις μεροκάματο επιβίωσης, θα πρέπει να πάρει φωτιά ο κώλος σου, και φυσικά θα πρέπει να είναι και εμφανίσιμος, αλλιώς θα πεινάσεις. Πριν ξεκινήσεις, ρώτα αυτούς που ήθελαν και μπορούσαν τί ψάρια πιάνουν.
Τότε όμως υπήρχαν δουλειές, τώρα με 30% ανεργία, και πάνω απο 50% στους νέους, πόσες δουλειές μπορεί να κάνει κάποιος; Οπότε, ή υπερηφανεύεσαι, ή τα έχεις οικονομίσει, ή ζείς στο κόσμο σου.
σου φαινεται παραξενο ε να ειναι μορφωμενος, να θελει να ειναι ανεξαρτητος και να ζηταει παραπανω απο 500ε για να μην ειναι σαν λαρομεταναστης με το τρυπιο ρουχο και τη μπυρα ρεφενε ...και οχι [...] δε βγαζει χ και ξοδευει 2χ .δουλευει για 4χ και παιρνει το χ .γιαυτο και γραφει
Λοιπον...εχουμε και λεμε...ειμαι 25...δουλευω κοντα στα 10 χρονια...11 ωρες την ημερα...παιρνω 950 € ...ζω σε ενα σπιτι που εχει ενοικιο 350 €...και στο τελος του μηνα...χωρις καμια βοηθεια μου μενουν 400 €...κανω κατι λαθος???
Όχι δεν κάνεις κανένα λάθος, για φυτό είσαι πολύ έξυπνο και μια χαρά τα καταφέρνεις. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς οι άνθρωποι, που δεν θέλουμε να γίνουμε φυτά σαν κι εσένα.
Θέλουμε να βγάζουμε X και να μπορούμε να έχουμε βασικά αγαθά, υγεία, θέρμανση, παιδεία, τρόφιμα και να μπορούμε να δούμε και 2-3 φίλους (3x μας κάνουν αυτά με τα σημερινά δεδομένα). Χωρίς να δανειζόμαστε από φίλους, συγγενείς και τράπεζες. Αυτό λέγεται αξιοπρέπεια. Εκτός αν εσύ θεωρείς την υγεία, την παιδεία και τη φιλία περιττά ή φτηνά αγαθά στην Ελλάδα. Και ναι φίλε μου, εφόσον ούτε ο αέρας που αναπνέουμε δεν θα είναι δωρεάν σήμερα και, εφόσον το να σπουδάσω (σε δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο) μου κόστισε αρκετά, είναι παράλογο να θεωρώ ότι μου αξίζει μια εργασία που να μου τα εξασφαλίζει όλα αυτά;
Υγεία; Παιδεία; Αέρας; ΔΗΜΟΣΙΑ;;; ΔΩΡΑΝ;;;;;;; Α ρε Τζήμερος που σας χρειάζεται για να στρώσετε χαρακτήρα...!!!(το σχόλιο είναι ειρωνικό, μην παρεξηγηθώ, μαζί σου είμαι)
Επίσης για τους έξυπνους που έχουν ζήσει μόνοι... ο Γιάννης δε θα χρειαστεί τίποτα έκτακτο, κάποιο γιατρό (θα περιμένει το ΙΚΑ;),κάποιο φάρμακο (δεν ξέρω αν σας το είπαν.. δεν τα γράφουν πια!). Επίσης, γιατί εγώ κατάλαβα από το άρθρο ότι ο Γιάννης υποσιτίζεται με τις τυρόπιτες για να κάνει οικονομία; 150 ευρώ το λιγότερο θες για να κάνεις μια σωστή διατροφή... και φυσικά τότε ανεβαίνει και το ρεύμα.Και κάτι ακόμα. Ο Γιάννης δε βγαίνει έξω, για να πιει μπίρες. Βγαίνει έξω, για να γνωρίσει κόσμο, γιατί κι αυτό είναι μια βασική ανάγκη.-
το καθαρογραφω για τα ορθογραφικα και λογο βιασυνης για τους πολυ οικονομους αυτο.ενταξει κοβει το τσιγαρο ο σπαταλος(!!!)και βγαζει αλλα 80 ευρο το μηνα.χωρις να βγει μια βολτα πινοντας μονο μπυρες στο παγκακι...(και προσπαθει να ειναι ανθρωπος)ο οποιος δεν εχει 30 ε περισσευουμενα αν του τρυπησει το σωβρακο ,το παπουτσι ή το παντελονι.δεν εχει 30 ευρο να παρει ενα κωλοχαπι αν χρειαστει ή να κανει μια σοβαροτερη εξεταση και περιμενει με το ντεπον .δεν εχει αφησει φραγκο για εφορια γιατι ειναι 100% βεβαιος οτι δε θα πληρωσει τιποτα ή σαν τον ελληναρα θα το κανει γαργαρα.ζει σε ενα σπιτι που το μονο που απαιτει ειναι καθαριστικο για το πληντηριο .δεν προκειτε για μερικα χρονια στη ζωη του να χρησιμοποιησει μηχανακι, αυτοκινητο η εστω ποδηλατο(και αυτο θελει εχτρα φαι αμα το τρεχει).επισης ποτε πια διακοπες ουτε για camping 2 μέρες στα παλουκια -εχει κοστος.αν ποτε ερθει ανθρωπος σπιτι θα τον ταησει πατατακια μονο αμα και οαλλος θα τσονταρει και αυτος για την μπυρα που θα πιουνε...οσο για την γκομενα δε γαμει που δε γαμει τα προφυλακτικα κοστιζουν κιολας μπορει να βλεπει τζαμπα τουρκικα στη τβ και με το αιρκοντισον οχι ολη την ωρα ανοιχτο.και εχουμε και τα σουργελα να του προσθαφαιρουν +-80 ευρο για να ειναι cool. δε θα πω τιποτα περι οργης.οποιος μπορει τα καταφερνει ακομα και ετσι. εγω παλευω να βρω τα 500 για να το τολμησω .ισως μετα απο μηνες παω παλι στη μαμα και τις πως ειμαι στο δρομο δε βγαινω.οτι και αν ειναι παντως υπαρχουν ατομα που τα εχουν ολα ετοιμα που μας κανουν τους μαγκες και μας δινον συμβουλες ενω οι πατεραδες τους πιθανων μας πινουνε το αιμα, και ατομα που προσπαθουνε να την παλεψουμε.και σε καποιες στιγμες τρελας θα προτιμισουμε δευτερη μπυρα η θα παμε την κοπελα μας μια βολτα εστω και αν πεινασουμε για το υπολοιπο του μηνα.τιποτα αλλο.καλη τυχη.οχι σε ολους ομως δε την αξιζουν...
Διάβασα όλα τα σχόλια αλλά δεν είδα κάποιον ή κάποια να προτείνει στον "Γιάννη" να βρει μία δεύτερη εργασία...(μερικής απασχολήσεως)Επίσης,πως την βγάζεις ο άνθρωπας έναν μήνα άνευ σεχ?????!!!!!!
Που να την βρεί την δεύτερη, όταν 1,500,000 άνεργοι δεν έχουν πρώτη, ληγμένα παίρνεις; Όσο για την απορία σου για το σέξ, μάλλον είσαι κάτω των 10 ετών, αλλιώς θα ήξερες.
για τους πολυ οικονομους αυτο.ενταξει κοβει το τσιγαρο ο σπαταλος(!!!)κια βγαζει αλλα 80 ευρο το μηνα.χωρις να βγει μια βολτα πινοντας μονο μπυρες στο παγκακι...(και προσπαθει να ειναι ανθρωπος)ο οποιος δεν εχει 30 ε περισσευουμενα αν του τρυπησει το σωβρακο ,το παπουτσι ή το παντελονι.δεν εχει 30 ευρο να παρει ενα κωλοχαπι αν χρειαστει ή να κανει μια σοβαροτερη εξεταση και περιμενει με το ντεπον .δεν εχει αφησει φραγκο για εφορια γιατι ειναι 100% βεβαιος οτι δε θα πληρωσει τιποτα ή σαν τον ελληναρα θα το κανει γαργαρα.ζει σε ενα σπιτι που το μονο που απαιτει ειναι καθαριστικο για το πληντηριο .δεν προκειτε για μερικα χρονια στη ζωη του να χρησιμοπιησει μηχανακι αυτοκινητο η εστω ποδηλατο(και αυτο θελει εχτρα φαι το τρεχει).επισεις ποτε πια διακοπες ουτε για camping 2 meres στα παλουκια -εχει κοστος.αν ποτε ερθει ανθρωπος θα τον ταησει (η θα τσονταρει και αυτος για την μπυρα που θα πιουνε...οσο για την γκομενα δε γαμει που δε γαμει για τα προφυλακτικα κοστιζουνμπορει να βλεπει τζαμπα τοθρκιασ στη τω και με το αιρκοντισον οχι ολη την ωρα ανοιχτο.και εχουμε και τα σουργελα να του προσθαφαιρουν +-80 ευρο για να ειναι cool. δε θα πω τιποιτα περι οργης.οποιος μπορει τα καταφερνει ακομα και ετσι. εγω παλευω να βρω τα 500 για να το τολμησω .ισως μετα απο μηνες παω παλι στη μαμα και τις πως ειμαι στο δρομο δε βγαινω.οτι και αν ειναι παντως υπαρχουν ατομα που τα εχουνη ολα ετοιμα που μας κανουν τους μαγκες και μας δινον συμβουλες ενω οι πατερασδεσ τους πιθανων μα πινουνε το αιμα, και ατομα που προσπαθουνε να την παλεψουμε.και σε καποιες στιγμες τρελας θα προτιμισουμε δευτερη μπυρα η θα παμε την κοπελα μας μια βολτα εστω και αν πεινασουμε για τι υπολοιπο του μηνα.τιποτα αλλο.καλη τυχη.οχι σε ολους ομως δε την αξιζουν...